Vergeet de bekende slogans
In deze blog wil ik je vertellen waarom ik niet geloof in anti-aging crèmes, vocht inbrengende crèmes, collageen maskers, anti-cellulitiscrèmes… enz.
Je kent ze wel, de klinkende slogans van producten waar veel beloftes gemaakt worden.
Vaak gaan deze slogans of reclames over hydraterende, vocht inbrengende en antirimpel crèmes. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Het lijkt vooral een gemakkelijke manier om van onze huidkwaaltjes af te komen. Ik ga die ballon jammer genoeg moeten doorprikken. Je kan huidproblemen niet verbeteren door enkel crèmes te smeren, anders had er niemand nog een geïrriteerde huid. En naar mijn weten kan je rimpels alleen maar wegkrijgen met photoshop …
Het is zelfs zo dat een gelaatsverzorgingsproduct niet kan maar ook niet mag dieper gaan dan de opperhuid en dus deze beloofde effecten helemaal niet kan geven.
Ik zal je uitleggen waarom.
TIP: Houd gedurende gans deze blog in gedachten dat de opperhuid het enige laagje is waar cosmetica zijn werk kan doen!
Onze huid is een levend orgaan
Onze huid bestaat uit drie lagen die van binnen naar buiten wordt opgebouwd. De onderste laag is de onderhuid, gevolgd door de lederhuid en als laatste de opperhuid.
In de onderhuid of hypodermis bevinden zich vooral vetcellen en veel bloedvaten. Dit is een isolerende laag waar ook je reserves zitten. Dit deel gaat ook onze onderliggende organen beschermen. Door de aanwezigheid van vetcellen in deze laag, wordt hier de alom gevreesde cellulitis gevormd.
In de lederhuid of dermis bevinden zich de zenuwuiteinden die veranderingen waarnemen bij temperatuur, druk en pijn. Ook zweet- en talgklieren bevinden zich hier. Deze staan in voor het creëren van onze zuurmantel en monden uit in de opperhuid. Die zuurmantel beschermt de huid tegen slechte bacteriën en andere invloeden van buitenaf. In de lederhuid bevindt zich tevens collageen wat we nodig hebben voor de stevigheid van de huid. Tenslotte tref je hier hyaluronzuur aan wat op zijn beurt dan weer zorgt voor het vasthouden van vocht en bijgevolg dus een volle huid geeft.
In de buitenste laag, de opperhuid of epidermis, zijn we getuige van het verhoorningsproces. Gedurende 28 dagen worden vanuit de basale laag de levende huidcellen, stelselmatig naar boven geduwd. Zij komen tenslotte in de hoornlaag terecht waar ze afsterven en van de huid loskomen. Dit zijn dode schilfers. Wij verliezen ongeveer 5 miljard dode huidcellen per dag. We zien dat natuurlijk niet tenzij we met een huidprobleem zitten zoals psoriasis waar dit proces al in 100 uur voltooid is.
Dit is dus de reden waarom een grondige gelaatsverzorging best om de 28 dagen wordt uitgevoerd. De huid is dan volledig vernieuwd.
Nogmaals, Onthoud goed! Deze dunne opperhuid is de enige laag waar wij met cosmetica op kunnen werken.
Cosmetica als wondermiddel
Zoals ik eerder al zei, is de huid opgebouwd van binnen naar buiten en niet van buiten naar binnen. Dus als we echt op een huidprobleem willen werken moeten we niet alleen van buitenaf werken. Het is noodzakelijk dat we starten met onze cellen van binnenuit in ons lichaam gezond te krijgen.
Een voorbeeld
Als je huid trekkerig of droog aanvoelt grijpen we gemakkelijk naar een vocht inbrengende of hydraterende crème zoals dat heet. Wanneer je echter blijft roken, teveel in de zon zit en onvoldoende water drinkt, mag je er niet van uitgaan dat het trekkerige gevoel verdwijnt. Het product dat men gebruikt kan inderdaad een aangenaam gevoel geven. De oorzaak wordt echter niet aangepakt. Het is met andere woorden belangrijk om voldoende water te drinken, gezond te eten, niet te roken of alcohol te drinken, overmatig zongebruik te vermijden enz. Wanneer je geen van deze maatregelen treft, mag je de duurste en rijkste ‘vocht inbrengende crème’ smeren, het zal niet helpen!
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam
En ja, ik zeg orgaan. Het is een echt orgaan, net zoals je lever, hart en nieren. En bij deze zelfs het grootste orgaan. Dus ontzettend belangrijk om er zorg voor te dragen.
De huid heeft verschillende functies. De belangrijkste zijn:
- Bescherming: de huid beschermt ons lichaam tegen schadelijke omgevingsinvloeden en vochtverlies. Ook tegen UV-stralen, micro-organismen, stoten, druk en verwondingen beschermt de huid onze binnen- en buitenkant.
- Zuivering: De huid zorgt voor het afscheiden van afvalstoffen in ons lichaam. Lichaamsvreemde stoffen moeten er uit en liefst zo snel mogelijk.
- Warmteregulatie: Als we transpireren is dit om warmte te verliezen, wanneer we het koud hebben, krijgen we kippenvel want ons lichaam wil dan juist de warmte vasthouden.
- Zintuiglijke functie: dankzij zenuwuiteinden kunnen we omgevingsprikkels waarnemen zoals koude, druk, pijn en strelingen.
Beschermen en zuiveren
Als de huid een zuiveringsorgaan is, betekent dit dat het afvalstoffen naar buiten zal werken. Je darmen, lever en nieren spelen hier een belangrijke rol in. Maar de huid vervult dezelfde functie en vandaar wordt dit dus ook aanzien als een orgaan. Lichaamsvreemde stoffen worden gezien als schadelijk. De huid probeert deze samen met de andere zuiveringsorganen zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen.
De huid zal het lichaam ook beschermen tegen synthetische en/of chemische stoffen van buitenaf. Dit kan onze huid doen dankzij onze zuurmantel. Deze zuurmantel bestaat uit zweet, talg, dode huidcellen en goede bacteriën. Dit zijn eigenlijk de reststoffen van de stofwisseling. Deze combinatie zorgt ervoor dat als je iets op je lichaam smeert, dit buiten blijft. De huid wordt hierdoor niet doorlaatbaar. Echter, wanneer we ons wassen en verzorgen met de verkeerde producten wordt die zuurmantel aangetast en word de huid wél doorlaatbaar. Dit betekent dat er op deze manier ook slechte bacteriën kunnen binnen dringen.
Een doordenkertje:
Moest onze huid wel doorlaatbaar zijn, zouden we verdrinken in ons bad.
Hydrateren, wat letterlijk water inbrengen betekent, is dus een zeer fout gekozen term.
Je kan geen water in de huid inbrengen!
Het is een moeilijke opgave voor de huid om zowel te zuiveren als te beschermen. Het is door de foute producten te gebruiken dat dit proces ernstig in de war wordt gestuurd en huidproblemen veroorzaken.
Als de huid doorlaatbaar wordt
Er zijn ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat de huid wel doorlaatbaar wordt. De vraag is dan wel hoe diep deze producten kunnen binnendringen.
Men kan bijvoorbeeld gebruik maken van nano-deeltjes. Die zorgen ervoor dat ingrediënten iets dieper kunnen gaan in de huid. Dit een zeer duur procedé is en als er nano-deeltjes gebruikt zijn, moet dit zeker duidelijk op de verpakking vermeld worden. Dit laatste heb ik zelf nog nooit tegen gekomen. Het wordt bij deze dus zeer zelden gebruikt.
Een alternatief hiervoor zijn carbomeren. Deze carbomeren zijn chemische stoffen die de huid verweken en dus kapot maken om er zo voor te zorgen dat de ingrediënten wel kunnen binnendringen. Dit is de techniek die toegepast wordt voor medicinale producten zoals bijvoorbeeld het geval is bij zalven voor enkelverstuikingen of gels met oestrogeen om maar enkele te noemen. Soms moeten er inderdaad voor lokale behandelingen wél een stof kunnen binnendringen en dan zijn carbomeren een goedkope oplossing. Dit is eigenlijk hetzelfde wanneer we onze huid open krabben door jeuk of irritatie. Zo komen echter ook slechte bacteriën binnen kunnen en kunnen deze schade aanrichten in de huid maar ook binnenin het lichaam.
Jammer genoeg zitten deze carbomeren ook vaak in cosmetica met alle gevolgen van dien.
Stel dat je hart of maag aan de buitenkant zou liggen, zou je dan ook zo onvoorzichtig omgaan met cosmetica?
Nog nooit waren er zoveel verzorgingsproducten maar nog nooit waren er zoveel huidproblemen
De functies van de huid dienen we te ondersteunen en zeker niet af te breken. Het is trouwens zo dat wanneer we de huid veelvoudig kapot maken door de crèmes of reinigingsproducten te gebruiken met chemische ingrediënten, we alleen maar meer huidproblemen in de hand werken. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig meer en meer mensen klachten hebben over eczeem, irritaties, jeuk, psoriasis, acne, allergieën, enz…
Conclusie is dat de gezonde huid van nature uit niets zal doorlaten, omdat de huid een beschermmantel is voor heel ons lichaam. We moeten het al synthetisch manipuleren, wat niet de bedoeling is.
Is cosmetica dan helemaal overbodig?
Neen, zeker niet. We moeten onze huid reinigen, en beschermen maar wel in alle zachtheid en vooral de huid zijn eigen functies laten uitoefenen.
Hoe je dat doet kan je te weten komen in één van onze workshops.
TEST
Heb je deze blog goed gelezen? Dan weet je ongetwijfeld het antwoord op volgende vragen.
Hou bij iedere vraag in gedachten dat cosmetica enkel zijn werk kan doen in de buitenste laag, de opperhuid.
1/ Als je weet dat hyaluronzuur in de middelste laag zit. Kan een crème ‘verrijkt met hyaluronzuur’ tot deze laag binnendringen en een volle huid geven?
2/ Cellulitis wordt gevormd in de onderste laag. Kan een ‘anti-cellulitiscrème’ je huid dan glad strijken?
3/ Een ‘ collageenrijk masker ’ is tegenwoordig blijkbaar een wondermiddel. Kan deze crème je huid echt stevigheid bieden? Collageen zit op de zelfde plaats als hyaluronzuur …
Sorry… 3 maal nee!
De trukendoos
Dé truc om een effect te geven is producten bijvoegen waardoor het lijkt alsof je huid opgevuld geraakt en waardoor je letterlijk een schijn creëert. Siliconen zijn daar een mooi voorbeeld van. Rimpels worden hierdoor opgevuld en de laag siliconen die je op je dijen smeert doet je geloven dat er minder putjes in je benen zitten. Zalig toch kan je denken. Maar helaas brengen deze siliconen of andere vulmiddelen ook schade toe aan je huid op lange termijn.
Fabrikanten brengen dan producten uit waar in grote letters opstaat ‘vrij van siliconen’. Het idee is inderdaad goed. Alleen… men steekt er een ander chemisch alternatief in met dezelfde schadelijke gevolgen of zelfs nog erger. Hetzelfde geldt voor slogans zoals ‘parabenenvrij’ of ‘geen sulfaten’.
Weet jij het ook niet meer?
Wij kunnen je helpen om de rommel te onderscheiden van waardevolle producten.
Wil je hier meer over weten?
Schrijf je dan in op één van onze workshops.
Hier kom je alles te weten over hoe schadelijk chemische elementen zijn, welk de gezonde alternatieven zijn en leer je meer over de aanpak van huidproblemen.
Zit je met vragen? Spring dan zeker binnen of maak een afspraak voor een huidintake bij Greet of mezelf.
Link: Mail naar [email protected]
Of bel 03 488 02 74
Ellen Leemans
PS: In mijn volgende blog zal ik jullie wat meer vertellen over hoe je ingrediënten moet lezen op etiketten en welk de schadelijke stoffen zijn die je zeker niet in je cosmetica wil hebben.