Ik ben beginnen lopen om te vermageren maar heb geen resultaat: de verklaring!

Start To Run

 

In september starten er weer veel nieuwe cursussen ‘start to run’.

Een prachtig initiatief want dit spoort veel mensen aan tot beweging.

Wat zien we echter vaak gebeuren? Veel (vooral) vrouwen beginnen hier aan met de bedoeling hun overtollige vakantiekilo ’s kwijt te geraken. Ze zoeken een vriendin die dezelfde gezonde voornemens heeft als zijzelf en beginnen vol goede moed aan hun programma. Ze gaan flink twee maal per week super gemotiveerd naar de atletiekvereniging en oefenen samen nog een keertje extra in diezelfde week.

 

De motivatie en de wil zijn bij het begin van de cursus zeer sterk maar na enkele weken komen de eerste barsten in de inzet die aanvankelijk zo sterk aanwezig was.

De excuses beginnen uit de kast te komen.

De vriendin belt af, alleen lopen dat gaat niet… In de regen lopen vind ik niet tof  en nu het

’s avonds zo vroeg donker wordt kan ik als vrouw toch niet meer buiten lopen zeker …

Herken je jezelf hierin?

 

Wat vooral opvalt is dat ( sorry, vooral …) dames afhaken na enkele weken omdat ze niet afvallen. Ze doen hun best, werken mooi het programma af zoals het hoort, maar zien niets veranderen aan de weegschaal. Datgene waarom ze nu net met start to run begonnen zijn, levert geen resultaat op en men verliest de moed. Vaak is het zelfs zo dat het hongergevoel gestimuleerd wordt na een loopsessie waardoor de calorie inname verhoogt en ze zelfs bijkomen waardoor de frustratie nog groter wordt.

 

 

krachttraining

Waarom je niet afvalt

 

De reden waarom je niet vermagert is heel simpel.

Om één kilogram af te slanken moet je 7000 Kcal extra verbruiken naast je dagelijkse activiteiten. Stel je loopt een half uur aan een stuk aan een gematigd tempo, dan verbruik je ongeveer gemiddeld genomen 300 Kcal. Je moet met andere woorden minstens 23 keer lopen om die ene kilogram te verliezen. Indien je bijvoorbeeld twee maal per week een half uurtje loopt betekent dit dus dat je 3 maanden nodig hebt om resultaat te behalen.

Als je een start to run programma begint, ben je nog niet in staat om een half uur aan een stuk lopen. Daarom heet het ook start to run. Je leert lopen en dit stap voor stap. Het is een loop-stap programma en maar goed ook. Iedere vezel in je spieren heeft tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Anders geraak je snel geblesseerd en dan is de fun er helemaal af of ben je zelfs genoodzaakt dit programma tijdelijk of zelfs helemaal stop te zetten.

 

Wat ik wil duidelijk maken is dat je sowieso bijna drie maanden nodig hebt om een half uur aan één stuk te leren lopen. Dan pas kan je echt beginnen aan je afslankprogramma. Maar velen hebben het daartegen jammer genoeg al opgegeven. Men is meestal veel te ongeduldig en dat is echt jammer. De conditie en uithouding die je op deze tijd opbouwt zijn namelijk minstens even belangrijk om daarna een langer traject te kunnen volhouden en echt resultaat te krijgen naar vetverbranding toe en het daaruit volgende gewichtsverlies.

 

Ik wil hier vooral mee stellen dat het met lopen alleen niet zal lukken. Wissel de loopsessies af met squats, buikspieroefeningen en andere krachtoefeningen. Door te lopen doe je aan cardiotraining en krijg je een betere conditie, uithouding en vitaliteit maar je gaat hier geen spieren mee kweken. Het zijn echter net die spieren die ervoor zorgen dat je een beter metabolisme verkrijgt en dus de verbranding en de daaruit volgende vermagering  stimuleert. Ook hier is opbouwen weer een cruciaal gegeven. Het zijn vaak eenvoudige oefeningen die je dagelijks uitvoert die een beter resultaat opleveren dan drie uur naar de fitness gaan om dan een week krom te lopen van de stramme spieren. Laat je hierbij zeker adviseren. Een sit-up met je voeten onder de kast gehaakt is bijvoorbeeld geen goede oefening als je rugklachten wil vermijden.

 

gezond eten

Ik wil niet op dieet.

Verander je niets aan je eetgewoonten en wijzig je enkel je beweegpatroon zal het ook minder vlot gaan. Op dat vlak lever je ook beter wat inspanning om een sneller en blijvend resultaat te boeken.

Denk hier eens over na. Op hoeveel tijd zijn je overtollige kilo’s er bij gekomen? Stel je bent op een jaar tijd vijf kilogram verzwaard, verwacht je dan dat deze er op enkele weken terug af kunnen? Dat is echt niet realistisch als je niet bereid bent om aan je eetpatroon te werken. Het hoeft niet altijd een streng dieet te zijn. Indien je niet echt zwaarlijvig bent, kan het goed zijn dat je slechts enkele aanpassingen hoeft te doen en daardoor al resultaat boekt. Moet je echt veel kilo’s kwijt en sta je op een streng dieet, ga dan de eerste weken ook niet overdrijven met lopen. Je lichaam kan niet alles gelijktijdig. Het is al een opgave voor je lichaam om te ontwennen aan bijvoorbeeld suiker en cafeïne, maar het krijgt ineens ook nieuwe voedingsstoffen binnen dat het niet gewoon is. Of je darmen weten het allemaal even niet goed of je krijgt een ware detox reactie met een echte zuivering tot gevolg. Geef je lichaam minstens twee weken de tijd om te acclimatiseren en het zal vanzelf beter gaan.

 

Laat je hierbij begeleiden door iemand die voldoende expertise heeft en ga vooral niet op eigen houtje avonturen.

 

Conclusie

 

Let op je voeding en leer nieuwe leefgewoonten aan. Doe wat krachtoefeningen en schrijf je snel in voor een start to run programma, met of zonder vriendin. En heb geduld, veel geduld. Want het is het waard. Je gaat op de duur echt beloond worden met een steviger figuur, een betere conditie en veel vitaler in het leven staan.

Pas wel op, voor je het goed en wel beseft ben je verslaafd aan lopen…