Spieren, de motor van onze verbranding

Voornamelijk onze spieren zorgen voor de verbranding van al wat je eet.

Voor elke kilogram spieren die je wint, verbrand je extra 100 kilocalorieën per dag.
Daarom is het belangrijk om spieren te behouden en/of op te bouwen. Dit is niet alleen belangrijk tijdens een dieet. Je zal er ook nadien de vruchten van plukken.

Het is toch niet enkel de bedoeling om slank te worden? Het hoofddoel is om slank en fit  en gezond te blijven!

Moet je daarvoor nu uren in de fitness gaan zitten? Neen hoor, een paar kleine veranderingen in je leefpatroon kunnen al helpen. Ga eens meer te voet en neem eens wat sneller je fiets. Alles wat je extra doet dan hetgeen waar je nu mee bezig bent kan een enorme verandering teweegbrengen. Je gaat bovendien ook merken dat je conditie er snel op vooruitgaat. De buitenlucht speelt bij dit laatste ook een heel belangrijke rol.

 

Waar het om gaat is dat je een goede combinatie vindt tussen cardio- en krachttraining.
Je hebt geen fitnesstoestel nodig om aan krachttraining te doen. Enkele oefeningen per dag van een paar grote spiergroepen kunnen al een belangrijk verschil maken. We hebben het dan bijvoorbeeld over buik-, bil- en rugspieren. Je mag wel niet teveel ineens willen. Opbouwen is de boodschap. Onze spieren moeten wennen aan deze nieuwe activiteit en daar is tijd voor nodig. Je hoeft geen dikke forsballen te kweken om te laten zien dat je aan je spieren gewerkt hebt! Iemand die regelmatig yoga beoefent kan veel sterker en strakker in z’n vel zitten dan iemand met brede schouders…

 

Ook voor cardiotraining geldt een voorzichtige opbouw. Als je niets gewoon bent, kan een wandeling al voldoende zijn. Boodschappen doen met de fiets kan ook al een stap in de goede richting zijn.  Het is ook niet de bedoeling dat je een marathon gaat lopen of  aansluit bij de wielerclub. Stap voor stap! Als je teveel sport zonder voldoende eiwitinname is de kans zelfs groot dat je net spieren afbreekt. Het lichaam verbrandt namelijk 5 à 6 gram eiwitten per 30 minuten. Als je minder spiermassa hebt, vertraagt de stofwisseling en kom je bij.  Daarom raad ik aan om na een stevige cardiotraining een eiwitrijk product onder de vorm van een shake te nemen om deze spierafbraak te voorkomen. Het is wel niet de bedoeling dat je na een milde training of een wandeling bijvoorbeeld extra eiwitten gaat innemen. Dan ga je net bijkomen! En dat zijn  geen spieren…

 

Belangrijk! Forceer jezelf niet, ga niet experimenteren als je niet weet hoe je er moet aan beginnen. Roep professionele hulp in indien nodig, zeker wanneer je al met klachten zit zoals bijvoorbeeld een zwakke rug. Wanneer je fout beweegt, kan je blessures oplopen en dan ben je natuurlijk weer helemaal naar af. Sport je echt niet graag of heb je weinig tijd? Misschien is de Power Plate dan wel iets voor u? Op een minimum van tijd doorloop je hier al je spiergroepen.

 

Hier vind je shakes op basis van whey-eiwitten, de meest gezonde vorm: Eiwitshakes