Waarom is vitamine D zo belangrijk?
Vroeger ging men er van uit dat vitamine D enkel belangrijk was voor de calciumopname en de vastzetting van kalk in de beenderen.
Vitamine D wordt echter beschouwd als een steroïdhormoon dat de activiteit van een heel aantal genen in ons lichaam beïnvloedt. Vitamine D activeert de meeste genen. Een tekort kan volgende aandoeningen veroorzaken: osteoporose, botpijn, spierpijn, verzwakte immuniteit, allergieën, tandproblemen, depressies, slapeloosheid, hoge bloeddruk, verhoogd risico op kanker.
Vitamine D is cruciaal voor je gezondheid en kan je gemakkelijk opnemen…door de zon!
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die we in de huid kunnen aanmaken onder invloed van het zonlicht ( UVB- stralen) Onze huidige levensstijl waardoor we meer binnenhuisactiviteiten ondernemen, zorgt er echter voor dat de aanmaak van deze belangrijke vitamine wordt belemmerd. Het probleem is namelijk ook dat we vitamine D maar in zeer beperkte mate uit onze voeding kunnen halen (uitsluitend in vette vis en eieren). Nochtans heeft ons lichaam niet veel tijd nodig om deze vitamine aan te maken. Gewoon 20 minuten per dag met blote armen en benen buiten komen, volstaat al om in je behoefte te voorzien.
Uren liggen zonnebaden heeft dan weer geen zin.
Na 20 minuten zijn de precursoren, de stoffen die nodig zijn om vitamine D aan te maken, in je huid opgebruikt. Slim smeren is dus de boodschap als je met vakantie gaat. In de wintermaanden een dagcrème gebruiken met zonnefilter is dan ook weer jammer. De schaarse UVB-stralen die er dan zijn kunnen onze huid dan helemaal niet bereiken.
Geniet van deze zonnige lentedagen!