Over mijzelf

Ik heb 15 jaar gewerkt als kinesitherapeute  en podoloog in onze praktijk die ik samen met mijn man Alex opgestart ben in 1989. Onze interesses zijn steeds breder geworden. Terwijl Alex zich meer specialiseerde in de manuele therapie en sportrevalidatie is mijn interesse in eerste instantie uitgegaan naar afslanking en cellulitisbehandeling.

Dankzij mijn opleidingen, zowel klassiek als orthomoleculair, heb ik reeds jaren mensen kunnnen begeleiden naar een slanke lijn, maar ook en vooral naar een gezond lichaam. De juiste voeding, de juiste bewegingsactiviteiten blijken dan ook van fundamenteel belang te zijn voor ons algemeen welzijn.

In navolging van de hulpvraag van mijn patiënten en mijn persoonlijke interesse ( ja, ook ik hoor tot de doelgroep..) ben ik een post-graduaat gaan studeren aan de VIVES-Hogeschool in Kortrijk. Een ware opdracht voor een 50-jarige met een drukke praktijk en een nog veel drukker gezin met vier tienerzonen. Maar ik heb het supergraag gedaan en het is me gelukt. Bij deze werd ik nu ook menopauzeconsulent en is het gehele plaatje mooi rond.

Mijn opleidingen:

  • Kinesitherapie
  • Podologie
  • Sportkinesitherapie
  • Endermologie
  • Power Plate trainer
  • Voedingsconsulent
  • Orthomoleculaire geneeswijzen
  • Certified trainer Rainpharma
  • Indiba fysio-esthetic therapeute
  • Menopauzeconsulent
  • Epigenetisch huidtherapeut

De menopauze

De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode. De meeste vrouwen geraken in de menopauze rond de leeftijd van 50 jaar. Gemiddeld genomen is het een periode die 5 à 10 jaar kan duren. Er zijn echter veel individuele verschillen.
Deze periode wordt opgesplitst in drie delen: de pré, peri- en postmenopauze.
De ‘menopauze’ zelf duurt slechts 1 dag! Dit is de laatste dag dat je menstrueerde en dat weet je pas een jaar later.

Deze periode wordt gekenmerkt door allerhande klachten, zowel lichamelijk als psychisch en kan een grote impact hebben op de vrouw.

Er zijn wel meer dan dertig klachten die kunnen optreden. Deze zijn zeer uiteenlopend. De één heeft bijna geen klachten. De ander ervaart vaak wel klachten en sommigen hebben klachten die zo heftig kunnen zijn dat normaal functioneren moeilijk wordt.

Het is een fase in je leven die veel aandacht verdient.
De menopauze wordt ook wel eens overgang genoemd. Eigenlijk is dat ene woord alles omvattend.
Het is een periode in je leven waar je de balans opmaakt en op zoek bent naar evenwicht. Wat heb ik al bereikt en wat wil ik nog bereiken in mijn verdere leven?
Veel dames nemen dan pas radicale beslissingen, nemen wat meer me-time, gaan terug studeren, leren piano spelen,…
Maak van je menopauze geen klaagzang, maar ga op zoek naar het positieve in deze overgangsfase.
Het is NU dat je moet handelen. Vergeet niet dat de levensverwachting van de  vrouw momenteel 84 jaar is, dus minstens nog een derde van je leven te gaan …

Maak van je menopauze een positief verhaal!
Het is de overgang naar je betere zelf!

Wat kan ik voor je betekenen?

When women support each other incredible things happen.

De belangrijkste taak van een menopauzeconsulent is duidelijkheid te brengen rond de menopauze  en het klachtenpatroon van de dame in kaart brengen. De meeste vrouwen weten nog goed wanneer ze voor het eerst menstrueerden en hoe ze wel of niet zwanger konden geraken. Maar nu dit systeem plots ophoudt, rijzen er veel vragen. Vaak heerst er een taboe en durft men er niet echt goed over te praten. Het is dan ook aan mij om een luisterend oor te zijn en je te verduidelijken wat er allemaal met je lichaam gebeurt en wat hier de gevolgen van zijn. Als je je lichaam beter begrijpt, worden aangeboden oplossingen ook makkelijker toepasbaar.

Ben je bijvoorbeeld behandeld voor borstkanker en neem je antihormoontherapie? Dan verdient dit speciale aandacht. Je klachten kunnen anders zijn of extremer dan bij een ‘normale’ menopauze.

Iedere vrouw zit anders in mekaar en beleeft andere ervaringen.  Zo komen we samen tot een geïndividualiseerd advies.

Samen met jou stel ik risicoprofielen op. Hart– en vaatziekten, diabetes, osteoporose en borstkanker zijn hierbij vaste pijlers. Aan de hand van geijkte vragenlijsten kunnen we bekijken of je risico loopt op hoger genoemde aandoeningen.  In navolging hiervan kunnen jij en ik de gespecialiseerde arts of gynaecoloog op de hoogte stellen.  Je kan bijvoorbeeld  ook doorverwezen worden naar de cardioloog, radiologie, psycholoog, …

Beter voorkomen dan genezen is onze missie!

Veel besproken topics

Overgewicht

Wanneer je hormonen uit balans geraken door de menopauze, stijgt vaak je gewicht en verdwijnt de taille. Dat vinden de meeste dames niet leuk. Daar is een uitleg voor en er is ook iets aan te doen. Is het nuttig om op dieet te gaan of net niet? Ook dat bespreken we samen. Als voedingsconsulent kan ik ook hier je bijstaan en je op de juiste weg zetten.

Voedingsadvies

Het gaat niet alleen over overgewicht. Slanke dames kunnen evenveel of zelfs meer klachten hebben. Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid. Dit geldt ook voor de menopauze. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld opvliegers uitlokken en andere gaan deze dan weer kunnen verbeteren. Er bestaan ook voedingssupplementen die je hierbij kunnen helpen.

Samen met jou ga ik op zoek naar uw goede eetgewoonten en naar de tips die je zou kunnen toepassen.

Ik ben zowel klassiek als orthomoleculair geschoold en kan bij deze samen met jou op zoek gaan naar wat je nodig hebt en waar je je goed bij voelt.

Bewegingsadvies

Reeds vanaf de pré-menopauze vertraagt het metabolisme. De juiste beweging kan ervoor zorgen dat je je stofwisseling terug opkrikt. Bovendien kan je met aangepaste oefeningen preventief werken op osteoporose. En als kers op de taart zorgt beweging voor het losmaken van emotionele spanningen. Van oorsprong ben ik net als mijn echtgenoot kinesitherapeut. Een aangepast advies en eventueel beweegplan kunnen wij tevens voor jou opstellen.

Veroudering

Niet alleen de leeftijd beslist dat wij stilaan verouderen,  maar ook door het wegvallen van de oestrogenen in de menopauze, kan de huid zeer snel verouderen en wordt het haar bijvoorbeeld veel dunner. Dankzij mijn opleiding tot epigenetisch huidtherapeut kan ik je op het gebied van anti-aging veel concrete tips geven. Ik ga hierbij zo natuurlijk mogelijk tewerk.

Andere veel besproken onderwerpen zijn: slaappatroon, seksuele beleving en libidoverlies, stressmanagement,…
Kortom: alles is bespreekbaar.
Indien er een hulpvraag komt die buiten mijn bevoegdheid valt, is het evident dat ik je zal doorverwijzen naar een specialist ter zake.

Soms moet je gewoon stop zeggen.
Geniet van je menoPAUZE!

10 veelgestelde vragen

In het eerste consult overlopen we je familiale, medische en gynaecologische voorgeschiedenis. Vervolgens brengen we je klachtenpatroon in kaart volgens een geijkte vragenlijst. Op basis van deze resultaten wordt het gesprek verder opgebouwd. Je kan tijdens dit consult al je vragen bij mij terecht. Een consult zal ook steeds afgesloten worden met concrete adviezen die je onmiddellijk kan toepassen. Naast deze adviezen krijg je ook je ‘persoonlijk menopauzeboekje’ mee. Hierin staan aanvullende tips en kan je zelf ook nota’s aanbrengen. De inhoud van eventuele vervolgconsulten is gebaseerd op dit eerste gesprek en de vragen en bemerkingen die je noteerde in je boekje, maar kan uiteraard ook evolueren wanneer er een andere klacht zich aandient. Daarvoor gebruiken we opnieuw de vragenlijst om de evolutie te evalueren.

Een persoonlijke, doelgerichte aanpak met voor het medisch beroepsgeheim vormt de rode draad door onze praktijk en alle behandelingen die wij hier uitvoeren. Deze drie pijlers vormen ook de basis voor een menopauzeconsult. Alles wat je tegen mij vertelt blijft bij mij. Uitzondering op deze regel is natuurlijk de communicatie met je arts, maar alleen als jij dat wenst en hiermee ook akkoord gaat.

Ik tracht je steeds op natuurlijke wijze door deze overgang te gidsen. Vaak kunnen enkele eenvoudige tips je klachten verminderen en uiteindelijk onder controle krijgen. Bepaalde supplementen kunnen tevens soelaas brengen. Soms kan hormoonsubstitutie echter wel nuttig zijn. Ik leg je dan ook uit wat deze hormonen doen in je lichaam en waarom deze beter wel of net niet worden genomen. Hormoonsubstitutie wordt hier echter niet voorgeschreven daar dit buiten mijn bevoegdheid valt. Indien nodig verwijs ik je dan ook door naar de gespecialiseerde arts.

Het is natuurlijk fantastisch dat je geen klachten hebt. Echter komt het vaak voor dat dames tijdens een gesprek inzien dat er wel iets gaande is zonder het te beseffen. Zo kan je bijvoorbeeld een veel te hoge bloeddruk hebben die op dat moment pas aan het licht komt. Op die manier werken we dan weer aan preventie door het gepaste advies en eventuele doorverwijzing naar de specialist ter zake.

Het kan zijn dat slechts één consult voldoende is. Sommige vrouwen hebben beperkte klachten en kunnen vaak verder met het brengen van inzicht in de menopauze en de bijhorende gevolgen. Enkele eenvoudige concrete adviezen zijn dan voldoende om je op weg te helpen. Zijn de problemen complexer zullen er eerder twee à drie consulten nodig zijn om jouw klachten onder controle te krijgen.

Ik neem hiervoor ruim de tijd. Het eerste consult duurt ongeveer 1’15” en kost u €65. Naargelang de hoeveelheid vragen en klachten kan dit uiteraard wel een beetje uitlopen. Het is namelijk belangrijk dat we in functie van het juiste advies de problematiek goed uitdiepen. Vervolgconsulten duren ongeveer een uur en kosten €50.

In Nederland wordt dit inderdaad reeds geruime tijd terug betaald.
In België is dit echter nog niet mogelijk. Hopelijk kan hierin snel verandering worden gebracht door de inzet van de beroepsvereniging.

Ieder lichaam is anders, iedere vrouw reageert anders op de menopauze en de bijhorende klachten. Het is dan ook niet mogelijk een volledige anamnese af te nemen van meerdere dames binnen de tijdspanne van één consult. Iedere dame krijgt een individuele aanpak, dit wil zeggen dat we geen algemeen advies kunnen geven voor iedereen. Indien u toch samen wil langskomen, bent u welkom op één van onze workshops of presentaties. Je kan je hier aanmelden. Ik breng je dan op de hoogte van de geplande data en de topics die we bespreken.

Graag! Ik heb niet liever! Na een eerste gesprek zeggen de dames vaak: ‘Mijn man had hier eigenlijk moeten bij zijn.’ Mannen weten namelijk minder van het vrouwelijk lichaam dan de vrouw zelf, laat staan over de menopauze. Het is belangrijk dat ook je partner inzicht krijgt in deze fase van je leven. Hierdoor zal je beter begrepen worden en zal jij je beter begrepen voelen.

Je kan op eigen initiatief een afspraak maken. Een voorschrift is dus niet noodzakelijk. Het kan echter wel interessant zijn om de arts in te lichten. Zodoende kan je vragen naar de resultaten van je laatste bloedonderzoek en kan jouw arts me andere relevante medische informatie bezorgen die ons op weg kan helpen in je zoektocht naar hulpverlening.

Workshops & afspraak

Workshops en presentaties

Afspraak

Wij organiseren workshops en voordrachten in onze polyvalente ruimte voor kleine groepen. Op die manier kunnen wij onderwerpen verder uitdiepen over gezonde voeding, huidverzorging, stress, enz…
Er kunnen ook andere onderwerpen aan bod komen die niets met de menopauze te maken hebben. Zo kunnen we het bijvoorbeeld hebben over rugklachten of nodigen wij andere sprekers uit met zeer uiteenlopende onderwerpen.

Wens je deel  te nemen aan onze workshops of presentaties?
U kan zich hier aanmelden. Wij brengen u dan op de hoogte van de topics en data.

Meld je hier aan:

info@corporella.be

Alvast welkom!

Je kan me opbellen en we overleggen meteen voor een geschikt tijdstip.

Stoor je me liever niet, kan je me ook een mail sturen met je vraag en je telefoonnummer en ik contacteer je zo snel mogelijk.

Maak hier uw afspraak:

Telefoon: 03/488.02.74

Mail: info@corporella.be

Alvast welkom!

Greet

Een afspraak maken of meer info nodig?

Via onderstaand formulier neem je gemakkelijk contact op met ons.

    Een afspraak maken of meer info nodig?

    Via onderstaand formulier neem je gemakkelijk contact op met ons.