Hoe lees je een etiket op cosmetica? 6 ingrediënten die je moet vermijden!

Waarom wil ik jou ingrediënten leren lezen?

 

Zoals ik al zei in mijn vorige blog is het belangrijk om je huid op de juiste manier te verzorgen. Dus niet met agressieve of schadelijke stoffen. Die schadelijke stoffen gaan je huid alleen maar kapot maken en zo slechte bacteriën binnen laten.  Wanneer je weet waar je moet op letten gaat het al veel makkelijker zijn om je producten juist uit te kiezen.

Heb je al eens gekeken op het etiket van een verzorgingsproduct? 

Waarschijnlijk wel, maar al snel zal je niet eens de moeite doen om verder te lezen bij het zien van al die moeilijke woorden. In deze blog leg ik je uit hoe je een etiket kan lezen en dan zal je zeker wel de moeite nemen om te weten wat je nu allemaal aan je lichaam smeert.

Wanneer je op een verpakking kijkt zie je vaak een heel lange lijst ingrediënten waarvan je de meeste namen ook amper kan uitspreken. Dit noemen we de INCI lijst (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients of kortweg internationale naamgeving). Deze lijst is er gekomen zodat we een universeel taalgebruik kunnen hanteren. Dit wil zeggen dat als we in het buitenland zijn, we deze de ingrediënten ook kunnen lezen.

 

 

 

Hieronder de 6 voornaamste ingrediënten groepen die je volgens ons zeker moet vermijden.

 

Strippende schuimmakers.

 

We houden van schuim! Een lekker warm bad met veel schuim, je inzepen met een douchegel of shampoo die zooo zalig schuimt. Heerlijk, toch? De reclames bulken van rijk gevulde baden met ganse schuimbergen. We hebben namelijk de overtuiging dat als iets niet schuimt we niet proper gewassen zijn. Helaas, schuim op zich reinigt niet. Het is een puur commercieel gegeven. Integendeel, goedkope en agressieve detergenten drogen onze huid alleen maar uit en tasten zo de goede bacteriën op onze huid aan. Hierdoor wordt de broodnodige zuurmantel op de huid beschadigd waardoor slechte bacteriën vrij spel krijgen op onze kostbare huid en ze dusdanig beschadigt.

De meest voorkomende zijn sulfaten die je op de lijst vind als Sodium Laureth Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfoacetate. Cocamidopropyl betaïne klinkt beter maar heeft niets te maken met kokos zoals velen denken. Als je deze ingrediënten tegen komt, weg ermee!

 

Agressieve bewaarmiddelen.

Bewaarmiddelen worden gebruikt om bacteriedodend te werken. Als je geen bewaarmiddel gebruikt kan je het product niet bewaren. Zo eenvoudig is het. Bewaarmiddelen maken echter geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën.  Vergelijk het even met je darmen. Ook daar moeten onze goede en slechte bacteriën in balans zijn. Is dit niet het geval krijgen we problemen met de stoelgang en wordt de immuniteit aangetast.

We merken wel dat er al veel minder gebruik wordt gemaakt van parabenen in verzorgingsproducten. Die naam zegt je misschien wel iets. Mensen begonnen een aantal jaren geleden ineens massaal te reageren op producten met parabenen. Dat moet dan toch wel slecht zijn, dacht de producent. Heel de cosmetica industrie stond toen op zijn kop. Echter zonder bewaarmiddel overleeft een verzorgingsproduct niet lang en zodus werd er naarstig gezocht naar alternatieven. Iets dat goed bewaart en goedkoop is, dat was het opzet. Maar let op. Vaak zien we op producten staan ‘zonder parabenen’… wat eigenlijk wil zeggen ‘we hebben het vervangen door een ander schadelijk bewaarmiddel’.

De meest voorkomende zijn etylparaben, propylparaben, methylparaben, Phenoxyethanol (dit wordt het meeste ter vervanging van parabenen gebruikt) , methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, alcohol denat, potassium sorbate en sodium benzoate. En zo zijn er nog wel 10-tallen klinkende namen. Maar als je deze al herkent ben je echt al heel goed op weg.

Dit zijn producten die de huid evengoed aantasten en hebben tevens een sterk uitdrogend effect hebben. Wel een beetje raar voor een potje dat ‘een vocht inbrengende crème’ bevat.

 

 

Emulgatoren

 

Emulgatoren worden gebruikt in cosmetica opdat water en olie goed met elkaar zouden mengen. Ze zijn echter vaak afkomstig uit de petroleum industrie… Moet ik hier nog meer over zeggen?? Eigenlijk niet, maar ik ga het toch doen J

In  de eerste plaats is petroleum een sterk verontreinigd  product. Petroleum bevat ook een dioxaan, welk een licht ontvlambare stof is. Blootstelling aan dioxaan kan leiden tot irritatie. Regelmatig contact leidt tot een droge gebarsten huid. Erger nog, er zijn studies die waarbij werd vastgesteld dat 1,4-dioxaan kankerverwekkend is. Er mag dus maar een beperkte hoeveelheid in de cosmetica zitten. Een klein percentage zou geen kwaad kunnen, maar het is en blijft toch maar een kankerverwekkende en irriterende stof.

De meest voorkomende zijn PEG of poly ethyleen glycol (+ nummer) en polysorbate(+nummer)

 

 

Carbomeren en acrylaten

 

Dit zijn synthetische stoffen, die men gebruikt in de plastiekindustrie. In cosmetica wordt het gebruikt voor het indikken van water tot een crème of gel. De meeste cosmetica producten bevatten zeer veel water. Als je als eerste element aqua ziet staan, dan weet je al hoe laat het is. Dit betekent namelijk dat minstens de helft van de inhoud van het potje uit water bestaat, en meestal zelfs  80% of meer. Tijdens onze workshops doe ik steeds een kleine demo hoe je zelf een verzorgingsproduct kan maken. Je raadt het al, het hoofdbestanddeel is inderdaad water.

Om water in te dikken en smeerbaar te maken heb je dus wel wat stoffen nodig. Dit kan onder andere met carbomeren en acrylaten. Op die manier creëert men het gevoel  dat je een heel aangename gel of crème aan het gebruiken bent. Het is heel goedkoop maar deze ingrediënten veroorzaken op termijn  vaak een overgevoeligheid op de huid.

Let dus goed op!  Als je water bovenaan de lijst ziet staan en één van onderstaande ingrediënten kan je er zeker van zijn dat je vooral water op je gezicht of lichaam gebruikt.

De meest voorkomende zijn carbomer, DEA, acrylates en alle andere ingrediënten die eindigen op –acrylate.

 

Minerale oliën en siliconen

 

Minerale oliën, paraffine en vaseline zijn ook weer goedkope ingrediënten die uit de petroleumindustrie komen. Het zit in 90% van de huidverzorgingsproducten. Ze voelen zijdezacht aan en geven een fijn huidgevoel (al zeg ik het zelf), maar siliconen leggen een verstikkende film over de huid en blokkeren de belangrijke functies van je huid. Je huid geraakt er aan verslaafd en gaat zijn eigen functies niet meer kunnen uitoefenen waardoor we het probleem van de droge huid alleen maar verergeren. We noemen dit het lippenbalsem effect. Eens je begint te smeren, moet je blijven smeren. Je dekt de lippen af maar er komt geen herstel door de verstikking die je hierdoor veroorzaakt. Je geraakt hierdoor letterlijk verslaafd aan de lippenbalsem.

De meest gebruikte elementen zijn Mineral Oil, petrolatum , paraffinum liquidum, dimethicone, ( en alles wat eindigt op –cone), cera micro-cristallina, isoparaffin.

 

 

Geur- en kleurstoffen

 

Je zal jezelf hierin wel herkennen. Je wil een nieuw product kopen en het eerste wat je doet is iets op de hand smeren en ruiken. Is de geur afkomstig van parfum is dat echter zeer schadelijk voor de huid. Het kan irritatie, jeuk en allergieën veroorzaken. In contact met de zon kan het bovendien voor bruine vlekken zorgen. Parfum kan je gebruiken maar spuit het dan van een afstand op je kleren en niet op je huid. Wat al helemaal onnodig is in huidverzorgingsproducten zijn kleurstoffen. In een product moet geen kleur zitten en als het al een kleur heeft komt dat het best uit de natuurlijke oorsprong van een plant. Een mooie ‘kleurstof’ kan bijvoorbeeld komen uit wortelolie of rode alg. Echter, als er wortelolie wordt gebruikt en het product ziet wit dan is het gemanipuleerd.

Hoe herken je ze op een etiket? Parfum en CI(+nummer)

 

 

Latijnse namen

 

De namen die we hierboven opgesomd hebben komen allemaal uit de chemie. Maar vaak zie je ook veel Latijnse namen. Dan kan je misschien het idee hebben dat deze ook schadelijk zijn. Meestal is dat echter goed nieuws. Dat betekent namelijk dat er ook iets van planten in zit, dus van natuurlijke oorsprong. Alleen moet je dan weer oppassen dat deze producten  niet bewerkt zijn met chemische producten waardoor deze wederom schade aan de huid kunnen toebrengen.

 

LOVE THE SKIN YOU ‘RE IN

 

 

love the skin you are in

 

Wat mag ik dan wel smeren?

 

Ik weet het. Dit klinkt allemaal heel negatief. En ja sorry, dat is het ook!

Maar, er is goed nieuws. Er zijn echt ook alternatieven voor deze schadelijke producten.

Dat is één van de redenen waarom wij zo graag met RainPharma werken. Momenteel is er op de Belgische markt maar 1 merk dat zo natuurlijk én zuiver is. Vandaar onze keuze voor dit Belgisch merk.

Voor elk van de hoger genoemde schadelijke en synthetische ingrediënten heeft RainPharma een plantaardig alternatief gevonden. Dit is blijkbaar geen makkelijke zoektocht. Om een voorbeeld te noemen. Men heeft er 7 jaar aan gewerkt om de perfecte formule te vinden voor een shampoo dat stabiel is, licht schuimt en kan bewaard worden zonder schadelijke toevoegingen. Het is dan ook  niet toevallig dat de Pure Shampoo van RainPharma in 2018 uitgeroepen is tot beste Belgisch haarproduct van het jaar.

Het is trouwens niet de eerste keer dat RainPharma prijzen in de wacht sleept met hun natuurlijke lijn. Jaar na jaar worden zij in de bloemetjes gezet bij deze verkiezingen.

Daarom zijn wij dan ook een heel trotse verdeler!

 

 

Meer info over Pure Shampoo

 

Laten we afsluiten met een positieve noot.

 

Voor elk schadelijk product is er een gezond alternatief.

 

Als schuimmaker kan je kokos en olijfolie gebruiken. Deze combinatie gaat zeer zuiverend werken en niet uitdrogend. Dit schuimt echter niet zo sterk, maar daar hebben we een trucje voor. Hoe je dat doet tonen we je wel wanneer je een skin wash bij ons wil uittesten of tijdens onze workshops

 

Bewaarmiddelen kunnen vervangen worden door vitamine E en extracten uit basilicum en tarwe.

 

Bij RainPharma wordt een emulgator gebruikt op basis van suikerriet. Dit is weliswaar duurder dan ingrediënten die afkomstig zijn van de petroleumindustrie maar zeker niet schadelijk voor onze huid.

 

Xanthan Gum is een ideaal verdikkingsmiddel in plaats van PEG ’s en sorbaten.

 

Minerale oliën kunnen vervangen worden door pure oliën uit de natuur zoals amandelolie, jojoba olie, duindoornolie. Deze voelen ook zeer aangenaam en zacht aan maar daar hangt jammer genoeg een prijskaartje aan. Nu weet je meteen waarom de industrie zo graag minerale olie gebruikt. Dat is gewoon spotgoedkoop.

 

Geur- en kleurstoffen haal je best uit producten van natuurlijke aard en afkomstig van de planten zelf. Geuren komen best van essentiële oliën die dan ook nog eens een aromatische werking hebben en dus op je gemoedstoestand kunnen inspelen De kleuren komen best uit ingrediënten van de plant zelf. Bijvoorbeeld wortelolie, duindoornolie, rode alg, broccoli… .

 

 

Wel opletten

 

Een producent mag zijn product labelen met de vermelding ‘van natuurlijke oorsprong’. Dit betekent dat er minstens 1 product in zit dat van natuurlijke oorsprong moet zijn. Maar dat al de rest van chemische of gemanipuleerde aard zijn, mag dan ook. Daarom is het zo belangrijk om een etiket te leren lezen. Met voeding doe je dat toch ook?

 

Nog een laatste tip

 

De wetgeving zegt niet dat een fabrikant de hoeveelheid moet vermelden van een bepaald ingrediënt. Het is wel verplicht de ingrediënten van hoog naar laag te vermelden in de lijst. Dus als je als eerste element ‘aqua’ ziet staan op je douchegel weet je meteen dat de inhoud meer water bevat dan iets anders. Dan betaal je dus vooral voor water …

Douchen met water uit een fles? Water moet uit de kraan komen en niet uit een fles!

 

Al onze douchegels bevatten geen water en ruiken naar jouw favoriete plant, bloem of kruid.

 

Kies hier een heerlijk geurende en natuurlijke skin wash:

 

https://corporella.be/product-categorie/lichaam/bad-en-douche-lichaam/

 

Twijfel je of jouw producten wel safe zijn? Breng ze gerust mee bij je volgende bezoek en wij bekijken het even voor jou.

 

Heb je vragen bij het lezen van deze blog of wil je meer uitgebreid geïnformeerd worden? Volg dan eens een workshop ‘Stralende huid’.

 

Meer info over onze workshops