De Nervus Vagus: Sleutel tot Ontspanning en Welzijn

Als we het hebben over ontspanning, is er 1 deel van ons lichaam waar we sowieso wat dieper dienen op in te gaan.  Daarom focussen we ons graag op een zeer fascinerend stuk van ons zenuwstelsel: de nervus vagus. Deze zenuw speelt een belangrijke rol in ons welzijn en is nauw verbonden met ontspanning en herstel. Laten we onderzoeken wat de nervus vagus is, hoe hij werkt, en waarom ontspanning zo belangrijk is voor onze gezondheid.

Wat is de Nervus Vagus?

De nervus vagus, ook wel bekend als de “zwervende zenuw”, is de tiende hersenzenuw die vanuit de hersenstam door de nek en borst naar de buik loopt. Hij is een van de langste en meest complexe zenuwen in het lichaam en heeft invloed op verschillende organen, waaronder het hart, de longen en het spijsverteringsstelsel.

Functies van de Nervus Vagus

De nervus vagus is verantwoordelijk voor een breed scala aan vitale functies:

  1. Hartslag en bloeddruk: De nervus vagus helpt bij het reguleren van de hartslag en het verlagen van de bloeddruk.
  2. Spijsvertering: Deze zenuw stimuleert de aanmaak van maagsappen en bevordert de peristaltiek, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering. Daarom dat het zo belangrijk is om tijd en ruimte te maken om te eten. Wanneer we te snel eten, niet gaan zitten, vergaderen, of onze sociale media checken tijdens onze pauze, komt de nervus vagus niet tot rust en verloopt onze spijsvertering niet optimaal.
  3. Ontsteking: Hij speelt een rol in de ontstekingsreactie van het lichaam en helpt ontstekingen te verminderen.
  4. Ademhaling: De nervus vagus helpt bij het reguleren van de ademhalingsfrequentie.

De Nervus Vagus en Ontspanning

De nervus vagus is een belangrijk onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “rust-en-herstel” reacties van het lichaam. Wanneer deze zenuw goed functioneert, bevordert hij ontspanning, vermindert hij stress en ondersteunt hij het herstel van het lichaam na inspanning.

Hoe Kunnen We de Nervus Vagus Stimuleren?

Er zijn verschillende manieren om de nervus vagus te stimuleren en zo ons parasympathische zenuwstelsel te activeren:

  1. Diepe Ademhaling: Langzaam en diep ademhalen kan de nervus vagus activeren en zorgen voor een kalmerend effect. 4 tellen inademen langs je neus, 7 tellen uitademen langs je mond.
  2. Meditatie en Yoga: Deze praktijken bevorderen ontspanning en stimuleren de nervus vagus.
  3. Koude Therapie: Blootstelling aan koude, zoals een koude douche, kan de activiteit van de nervus vagus verhogen. Deze therapie valt onder de hormetische prikkels, zo zijn er nog verschillende. De theorie zegt dat door ons lichaam bloot te stellen aan acute stress, het beter kan omgaan met chronische stress. Begin nooit op eigen houtje te experimenteren met dit soort prikkels. Informeer je goed en laat je zeker goed begeleiden!
  4. Lachen en Zingen: Beide activiteiten stimuleren de nervus vagus door de beweging van de spieren in de keel en het middenrif. Lach en zing een hele dag door
  5. Sociale Interactie: Sociale connecties en vriendschappen kunnen helpen bij het activeren van de nervus vagus en het verminderen van stress.

Het Belang van Ontspanning

Ontspanning is cruciaal voor onze gezondheid en welzijn. Chronische stress kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten en spijsverteringsstoornissen, verminderde vetverbranding en zelfs vetopslag.

Lees hier hoe stress een invloed kan hebben op je vetopslag.

Door regelmatig tijd te nemen voor ontspanning en activiteiten die de nervus vagus stimuleren, kunnen we onze stressniveaus verlagen en onze gezondheid verbeteren.

Conclusie

De nervus vagus speelt een centrale rol in ons vermogen om te ontspannen en te herstellen. Door bewuste ontspanningstechnieken in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we de gezondheid van deze belangrijke zenuw bevorderen en daarmee ons algehele welzijn verbeteren.

Bij Corporella moedigen we je graag aan om te investeren in ontspanning en zelfzorg, voor een gezonder en gelukkiger leven. Tijdens onze begeleidingen zetten we niet alleen in op gezonde voeding. Het aanpassen van je levensstijl zorgt voor betere en blijvende resultaten. Weet dat je hier niet alleen in staat!

Op zoek naar ontspanning? Heb jij veel stress? Val je moeilijk af? Vind jij het moeilijk om de juiste voedingskeuzes te maken? Wil je graag wat gewicht verliezen of net aan spiermassa bijkomen? Ben je op zoek naar energie? Wil je beter slapen? 

Twijfel niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27