Het Belang van Ademhaling voor een Ontspannen en Gezond Lichaam

Ademhalen: het is iets wat we allemaal doen zonder erbij na te denken. Maar wist je dat je ademhaling een krachtig instrument is om je lichaam en geest te ontspannen en je algehele gezondheid te verbeteren? Bij Corporella begrijpen we hoe belangrijk het is om bewust met je ademhaling om te gaan. In deze blog delen we waarom ademhaling zo cruciaal is en geven we enkele eenvoudige, maar effectieve ademhalingsoefeningen die je dagelijks kunt toepassen. Naast de manier waarop je ademt is de frequentie ook belangrijk. Het ideaal aantal ademhalingen per minuut ligt tussen de 6 en 10.

Waarom is Ademhaling Belangrijk?

1. Vermindert Stress en Angst

Een bewuste ademhaling kan helpen om je lichaam te kalmeren. Diepe ademhalingen stimuleren de parasympathische zenuw, die verantwoordelijk is voor rust en herstel. Hierdoor daalt je hartslag en bloeddruk, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en kalmte.

Lees hier meer over de Nervus Vagus en het parasympatisch zenuwstelsel:

2. Verbetert de Slaap

Een goede ademhaling helpt je lichaam en geest te ontspannen, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Ademhalingsoefeningen voor het slapengaan kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

3. Verhoogt de Energie

Door bewust te ademen, verbeter je de zuurstofopname in je lichaam. Dit kan je energieniveau verhogen en je helpen om je alerter en meer gefocust te voelen.

4. Ondersteunt de Spijsvertering

Een rustige ademhaling bevordert de werking van je spijsverteringsstelsel. Dit komt doordat diepe ademhalingen je buikorganen masseren en de bloedtoevoer naar deze organen verbeteren, wat een gezonde spijsvertering stimuleert.

5. Bevordert een Goede Houding

Bewust ademhalen kan je helpen om je houding te verbeteren. Wanneer je diep ademt, moet je je borstkas openen en je ruggengraat strekken, wat je helpt om rechtop te staan en spanning in je nek en schouders te verminderen.

Ademhalingsoefeningen

Hier zijn enkele eenvoudige ademhalingsoefeningen die je kunt proberen:

1. Buikademhaling

Deze oefening is ideaal voor beginners en helpt om je te concentreren op je ademhaling. Vind je het moeilijk om met je buik te ademen, ga dan liggen wanneer je deze oefening probeert. Liggend krijg je automatisch een buikademhaling. Wanneer we stress ervaren, vervallen mensen vaak in een borstademhaling. Ook wanneer je je buik geregeld intrekt, ga je gemakkelijker met je borst ademen. Borstademhaling is oppervlakkiger en kan leiden tot (verborgen) hyperventilatie. (Heb je problemen met hyperventilatie? Onze kinesitherapeuten helpen je graag dit probleem op te lossen.)

 • Ga comfortabel zitten.
 • Plaats een hand op je buik en de andere op je borst.
 • Adem diep in door je neus, laat je buik uitzetten terwijl je borst relatief stil blijft.
 • Adem langzaam uit door je mond.
 • Zorg ervoor dat je uitademhaling langer duurt dan het inademen
 • Herhaal dit voor enkele minuten.

2. 4-7-8 Ademhaling

Deze techniek, ontwikkeld door Dr. Andrew Weil, helpt om snel te ontspannen en is bijzonder nuttig voor het slapen gaan, of pas de techniek toe wanneer je voelt dat stress je lichaam overneemt.

 • Ga comfortabel zitten met je rug recht.
 • Plaats de punt van je tong tegen het gehemelte, net achter je voortanden.
 • Adem volledig uit door je mond, maak een ‘whoosh’-geluid.
 • Sluit je mond en adem in door je neus gedurende 4 seconden.
 • Houd je adem in voor 7 seconden.
 • Adem volledig uit door je mond gedurende 8 seconden.
 • Herhaal deze cyclus 4 keer.

3. Box Breathing (Vierkante Ademhaling)

Deze techniek wordt vaak gebruikt door atleten en militairen om focus en kalmte te bevorderen. Ideaal voor op de werkvloer, voor of tijdens een vergadering, belangrijk gesprek, …

 • Zit comfortabel en rechtop.
 • Adem in door je neus gedurende 4 seconden.
 • Houd je adem in voor 4 seconden.
 • Adem uit door je mond gedurende 4 seconden.
 • Wacht 4 seconden voordat je weer inademt.
 • Herhaal deze cyclus 5-10 keer.

4. Wisselende Neusgatademhaling (Nadi Shodhana)

Wisselende neusgatademhaling, ook bekend als Nadi Shodhana, is een populaire ademhalingstechniek binnen de yoga die helpt om balans en harmonie in het lichaam te brengen. Deze techniek is niet alleen rustgevend maar kan ook een diepgaand effect hebben op je energie en concentratie. 

Een interessant aspect van Nadi Shodhana is het verschil in effect wanneer je door het rechter of linker neusgat inademt. Door het verschil te begrijpen tussen rechts en links inademen, kun je deze oefening aanpassen aan je behoeften, of je nu meer energie nodig hebt of juist wilt ontspannen. Probeer Nadi Shodhana een paar minuten per dag en ervaar zelf de voordelen voor zowel je lichaam als geest.

Het Verschil tussen Rechts en Links Inademen

Rechts Inademen: Stimulerend

Wanneer je door je rechterneusgat inademt, activeer je het sympatische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie’ en kan je lichaam in een staat van verhoogde alertheid en energie brengen. Het stimuleert de energie, verbetert de concentratie en kan je lichaam en geest voorbereiden op actie.

Links Inademen: Kalmerend

Aan de andere kant, wanneer je door je linkerneusgat inademt, activeer je het parasympathische zenuwstelsel. Dit systeem is verantwoordelijk voor rust en herstel, en het helpt je lichaam te ontspannen en te kalmeren. Linker neusgat ademhaling kan helpen om stress te verminderen, angst te verlichten en je lichaam in een staat van rust en herstel te brengen.

 • Zit comfortabel met een rechte rug.
 • Plaats je rechterduim tegen je rechterneusgat om deze te sluiten.
 • Adem in door je linkerneusgat.
 • Sluit je linkerneusgat met je ringvinger en open je rechterneusgat.
 • Adem uit door je rechterneusgat.
 • Adem in door je rechterneusgat.
 • Sluit je rechterneusgat weer en adem uit door je linkerneusgat.
 • Herhaal dit voor 5-10 minuten, wisselend tussen de neusgaten.

Conclusie

Ademhaling is een krachtige tool die je overal en altijd kunt inzetten om je welzijn te verbeteren. Door dagelijks bewust ademhalingsoefeningen te doen, kun je stress verminderen, je energieniveau verhogen en je algehele gezondheid verbeteren. Probeer de bovengenoemde oefeningen en ontdek welke het beste voor jou werkt. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Op zoek naar ontspanning? Heb jij veel stress? Ben je op zoek naar energie? Wil je beter slapen? Op zoek naar extra tips?

Twijfel niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27