De Kracht van Meditatie: Innerlijke Rust en Gezondheid

Onlangs hoorde ik tijdens een voordracht dat de mens vandaag gemiddeld evenveel prikkels krijgt in 1 dag als iemand 1000 jaar geleden in een leven van 45 jaar. Ongelooflijk vond ik dat! Daarom dat het me niet verbaast dat steeds meer mensen zoeken naar manieren om innerlijke rust en balans te vinden. Een van de meest effectieve technieken hiervoor is meditatie. In deze blog gaan we dieper in op de kracht van meditatie en hoe het je kan helpen om zowel mentaal als fysiek gezonder te worden.

Wat is Meditatie?

Meditatie is een eeuwenoude praktijk die wordt gebruikt om de geest te kalmeren en innerlijke vrede te vinden. Het omvat verschillende technieken, waaronder concentratie, mindfulness en contemplatie, die je helpen je aandacht te richten en je gedachten te observeren zonder oordeel. Meditatie kan zittend, liggend of zelfs lopend worden beoefend, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

De Wetenschappelijke Voordelen van Meditatie

 1. Vermindering van Stress Meditatie helpt het lichaam te ontspannen en vermindert de productie van stresshormonen zoals cortisol. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Health Psychology toonde aan dat mindfulness-meditatie de stressniveaus aanzienlijk kan verlagen​.
 2. Verbeterde Emotionele Gezondheid Regelmatige meditatie kan leiden tot een positiever zelfbeeld en een optimistischere kijk op het leven. Onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine vond dat meditatie symptomen van depressie en angst kan verminderen​​.
 3. Verhoogde Aandacht en Concentratie Meditatie versterkt het vermogen om je te concentreren en je aandacht vast te houden. Een studie van de Universiteit van Californië toonde aan dat deelnemers die regelmatig mediteerden, beter scoorden op aandachtstests en minder afgeleid waren dan de controlegroep​.
 4. Beter Slaapkwaliteit Mensen die mediteren, ervaren vaak een betere slaapkwaliteit en minder problemen met slapeloosheid. Meditatie helpt de geest te kalmeren en bevordert een diepere, meer verfrissende slaap​​.
 5. Versterkt het Immuunsysteem Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem, waardoor je lichaam beter in staat is om ziekten te bestrijden​.

Hoe Begin je met Meditatie?

 1. Vind een Rustige Plek Kies een rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Dit kan een specifieke kamer in je huis zijn of een stille hoek van je tuin.
 2. Comfortabele Houding Zit of lig in een comfortabele positie. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en niet afgeleid wordt door lichamelijk ongemak.
 3. Focus op je Ademhaling Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Dit helpt om je gedachten te kalmeren en je aandacht te centreren.
 4. Gebruik een Gids of App Er zijn veel apps en online gidsen beschikbaar die begeleide meditaties aanbieden. Dit kan vooral nuttig zijn voor beginners die niet zeker weten hoe ze moeten beginnen.
 5. Professionele hulp: Er zijn ook veel gespecialiseerde mensen die je met eenvoudige technieken en tips op weg helpen.
 6. Wees Geduldig Meditatie vergt oefening en geduld. Het is normaal dat je gedachten afdwalen. Wanneer dit gebeurt, breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling of het object van je meditatie.

Conclusie

De kracht van meditatie ligt in zijn eenvoud en effectiviteit. Door regelmatig te mediteren, kun je niet alleen je stressniveaus verlagen en je emotionele gezondheid verbeteren, maar ook je algehele welzijn bevorderen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde beoefenaar, meditatie kan een waardevol onderdeel van je dagelijkse routine worden. Bij Corporella moedigen we je daarom ook graag aan om tijd vrij te maken voor meditatie en de voordelen zelf te ervaren. Je mentale en fysieke gezondheid zullen je dankbaar zijn.

Op zoek naar ontspanning? Heb jij veel stress? Val je moeilijk af? Vind jij het moeilijk om de juiste voedingskeuzes te maken? Wil je graag wat gewicht verliezen of net aan spiermassa bijkomen? Ben je op zoek naar energie? Wil je beter slapen? 

Twijfel niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27