Een boost voor je immuniteit dankzij accupunctuur.

De opbouw van je immuniteit start met je voeding zo zuiver mogelijk te houden, aan te vullen met supplementen, suikers te beperken, kortom van binnenuit. Door meer te bewegen en te sporten kan je nog een extra boost geven aan je immuniteit. Maar wist je dat je je lichaam nog een extra duwtje kan geven door bepaalde therapieën? Vandaag vertel ik graag over één van mijn specialiteiten: accupunctuur en de boost voor je immuniteit.

Wetenschappelijk bewezen.

Acupunctuur is waarschijnlijk één van de meest populaire alternatieve geneeswijzen uitgeoefend in de westerse wereld. Deze behandelmethode wordt ondertussen al meer dan 5000 jaar klinisch toegepast. Een grote hoeveelheid aan onderzoek is dan ook al uitgevoerd naar de effecten van acupunctuur.

Een aanzienlijk aantal studies hebben aangetoond dat acupunctuur invloed heeft op ons autonoom zenuwstelsel. Dit is het zenuwstelsel dat automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam regelt. Het gaat hierbij over je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken. Zij werken zelfstandig of anders gezegd autonoom. Dit autonoom zenuwstelsel heeft bijvoorbeeld ook invloed op gevoel van relaxatie en onze immuniteit. 

Immuun modulatie

In de praktijk wordt acupunctuur vaak gebruikt bij de behandeling van allergieën, milde infecties en auto-immuun stoornissen. Dit laatste gebeurt waneer het lichaam overbelast wordt door toxines, aanhoudende stress, virusinfecties en onevenwichtige voeding. Dan kan het immuunsysteem het lichaam zelf belagen in plaats van zijn aanvallers. Volgens studies kan accupunctuur de lichaamseigen immuniteit boosten.

Dit laatste wordt ook wel ‘immuun modulatie’ genoemd. Het is bewezen dat immuun modulatie nuttig kan zijn bij allerhande immunologische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn of prikkelbare darm syndroom en allergische rhinitis of ontsteking van het neusslijmvlies. Dit verklaart dan ook waarom acupunctuur zo effectief kan zijn in het verminderen van klachten bij dergelijke aandoeningen.

Acupunctuur is een veilig alternatief bij het behandelen van allergische rhinitis en blijkt uiterst effectief blijkt te zijn in het verminderen van klachten zoals loopneus, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit heeft men in recent vastgesteld in een meta-analyse van de literatuur.

Meer weten?

Denk je dat ik jou kan helpen met accupunctuur? Ik ga eerst met jou samen zitten voor een uitgebreid intakegesprek. Zo kan ik beter uitvissen waar jouw probleem zich vooral situeert en hoe we dit kunnen aanpakken tijdens de behandeling.

Wil je hier meer over weten? Wens je een afspraak? Dat kan hier: Naar de agenda

Of ☎️ 03 488 02 74 en 💻 [email protected]

Tot snel,

Pieter