De positieve invloed van massage op het immuunsysteem

Je hebt vast wel al eens ondervonden hoe fijn een massage kan zijn. Na afloop van zo’n behandeling voel je je volledig relaxed. Je spieren zijn ontspannen en de muizenissen in je hoofd zijn tot rust gekomen. Maar, weet je ook dat massage je weerstand kan verhogen? De positieve effecten van massage beïnvloeden zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Wil je je immuunsysteem een boost geven? Laat je wat vaker masseren.

Betere bloedcirculatie

Wanneer je lichaam wordt gemasseerd, wordt de bloedcirculatie geactiveerd en de stofwisseling verbeterd. De schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd en nieuwe voedingsstoffen worden aangeleverd. Je lichaam zal zich hierdoor sneller herstellen. Zo stimuleert een massage na een grote inspanning het recuperatieproces van je vermoeide spieren. Je voelt je na afloop direct een stuk fitter. Je lichaam heeft als het ware nieuwe energie gekregen.

Meer witte bloedcellen

Een stevige massage zorgt er, volgens diverse onderzoeken, ook voor dat de samenstelling van je bloed verandert. Tijdens een behandeling worden er namelijk extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen helpen op hun beurt mogelijke ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en zo je immuunsysteem te versterken.

Minder cortisol

Sta je lange tijd onder spanning? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je lichaam een groot deel van je energie gebruikt om je stress het hoofd te bieden. Hierdoor wordt er flink gesnoeid op het onderhoud van je afweersysteem met als resultaat dat je vatbaarder bent voor ziektes en virussen. Als je echter jezelf geregeld op een massage trakteert, dan krijgt je lichaam de kans zich te ontspannen en te herstellen van de stress. Hierdoor kan je immuunsysteem z’n werk blijven doen en wordt de kans op ziek aanzienlijk kleiner.

Toename knuffelhormoon

Word je licht gemasseerd? Dan komt ook het bekende knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon geeft je een veilig en fijn gevoel. Hierdoor ervaar je een massage als prettig, ontspan je stukken beter, valt de stress weg en kom je helemaal tot rust. Voor je algehele weerstand is dit weer een pluspunt: de stress valt weg en je gezondheid ondervindt geen hinder. Ook elkaar liefdevol aanraken en lekker knuffelen met je lief wakkeren de aanmaak van het knuffelhormoon aan. Dus ben je gestresst? Knuffel dan eens wat vaker.

Aanmaak gelukshormoon

Tijdens een massage komt niet alleen het knuffelhormoon vrij. Ook het zogenaamde gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Niet alleen is dat een goede bestrijder van het stresshormoon, maar eveneens helpt het je prettiger en blijer te voelen. En dat draagt bij aan je gezondheid, want zit je goed in je vel? Dan zorg je automatisch ook beter voor jezelf en daar heeft je immuunsysteem alleen maar baat bij.

Beter slapen

Een weldadige massage zorgt er ook voor dat je beter zal slapen. Je voelt je veel meer ontspannen. Daardoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper. En zoals geweten, is een goede nachtrust belangrijk voor je immuunsysteem. Tijdens de nacht zijn je lichaam en geest immers druk bezig met het herstellen van de indrukken en invloeden van de voorbije dag.

Nog meer voordelen van een massage op het immuunsysteem

Het positieve effect van masseren reikt verder dan je afweersysteem. Zo zorgt het er onder andere voor dat je spieren soepel blijven. Zeker als je veel stress ervaart en met pijnlijke nek, rug en schouderspieren kampt. Het is een prima manier om te relaxen en blokkades weg te nemen. Verder zit je veel beter in je vel door je regelmatig te laten masseren. Extra pluspunt is dat de doorbloeding in je lichaam verbetert en je huid er frisser en stralender uitziet. Ook je ademhaling kan verbeteren waardoor je dieper ademhaalt. Het fijne daarvan is dat je meer verse zuurstof inademt en dat komt je hart en longen dan weer ten goede. Tot slot draagt masseren ook bij aan een beter concentratievermogen. Je geest wordt immers rustiger en je kunt helderder nadenken.

Kortom, wil je je fysieke en mentale gezondheid verbeteren, je immuunsysteem een boost geven? Laat je dan regelmatig masseren.

Masseren is toevallig één van mijn specialiteiten. Wil jij een massage boeken?

☎️ 03 488 02 74

💻 [email protected]

Tot snel,

Sylvie

Corporella, Antwerpsesteenweg 212, LIER