De invloed van aromatherapie op onze immuniteit.

Planten bevatten essentiële oliën. Dit is voornamelijk nodig om zichzelf te kunnen beschermen tegen bacteriën, schimmels, insecten,… enz. Maar wist je dat essentiële oliën uit planten je kunnen helpen ondersteunen met je mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Zo gaan ze je immuniteit op een natuurlijke manier boosten. We hebben het vandaag over de invloed van aromatherapie op onze immuniteit.

Geuren hebben een belangrijk effect op emoties.

Essentiële oliën kan je puur voor je plezier gebruiken, maar ook om praktische redenen of om je welzijn te bevorderen. Geuren werken, zonder dat we het beseffen, enorm krachtig. Geuren gaan naar de hersenen en geven op die manier een trigger aan onze emoties. Zo kunnen bepaalde geuren ons bijvoorbeeld herinneringen geven die we met ons geheugen al lang waren vergeten.

Essentiële oliën helpen op dezelfde manier tegen verschillende negatieve emoties zoals boosheid, angst, droevig … Ze kunnen je ook blij en gelukkig maken. Waarom denk je dat al die diffusers bij ons in de winkel opstaan? Iedereen wordt er vrolijk van. Tijdens een gelaatsverzorging of een massage zullen we een ontspannend geurtje door de kamer verstuiven. Heb je meer een oppepper nodig? Dan passen we de geur aan. Iedere dag opnieuw spelen we met de geuren in onze praktijk, in de winkel en in onze behandelruimtes.

Invloed op kwaaltjes.

Geuren hebben dus invloed op emoties, maar kunnen ook een belangrijk effect geven op lichamelijke ongemakken. Onze hersenen nemen een bepaalde geur waar. Dankzij het limbisch systeem wordt er dan een signaal in het lichaam zelf verzonden. Op die manier kan je bijvoorbeeld invloed uitoefenen op je spijsvertering, op je slaappatroon, op je hormonen, pijnstillend werken en dus ook je immuniteit een boost geven.

Natuurlijke super power.

Essentiële oliën komen voornamelijk uit de wortels, schors, blaadjes, bloemen, schil, stengels en twijgjes van de planten. Hier zit al de kracht van de natuur in verstopt. Dankzij de hoge concentratie van de plantenextracten heb je heel weinig nodig om een effect te hebben op lichaam, geest en emoties of gevoelens. Volgens Goedele Leysen, auteur en specialiste in aromatherapie, kom je bijvoorbeeld met 1 druppel essentiële olie pepermunt toe voor maar liefst 28 koppen thee.

Wat zijn nu de beste geuren om je immuniteit te boosten? Basilicum helpt tegen verkoudheden. Cederhout werkt tegen negatieve gedachten en slapeloosheid. Eucalyptus pakt dan weer bacteriën, schimmels en virussen aan. Geranium werkt heel goed tegen stress. Kaneel helpt goed tegen griep en verkoudheden. Limoen, mandarijn, wierook en appelsien  versterken een verzwakt immuunsysteem. Tijm werkt antibacterieel, antischimmel,… Kortom, een assortiment aan verschillende essentiële oliën in huis kunnen de behandeling van heel veel kwalen ondersteunen.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je essentiële oliën gebruikt van natuurlijke oorsprong. Wanneer je synthetische essentiële oliën gebruikt, hebben ze helemaal geen werking op je immuunsysteem, en eerlijk …meestal stinken die of geven ze zelfs een benauwd gevoel op de longen of krijg je irritaties aan de ogen.

Je huid is een belangrijke parameter voor je immuniteit.

Wanneer onze huid in gezonde conditie is zijn we al een stap dichter bij een goede immuniteit. Als je met een huidprobleem zit komt dit meestal van binnenuit. Dit wil zeggen dat je immuunsysteem niet 100% is. Het is dus heel belangrijk om van binnenuit je immuunsysteem te verbeteren maar we kunnen langs de buitenkant ook zorgen dat onze huidbarrière hersteld geraakt.

Volgende combinaties kunnen helpen om je huid een boost te geven. Bij een droge, gevoelige huid kan je geranium en lavendel inzetten. Bij een onrustige huid kies je best voor geranium, lavendel en cederhout. Voor een oudere huid is wierook een belangrijk hulpmiddel. Een vette huid is blij met eucalyptus en salie. Alle gelaatsverzorging in ons RainPharma gamma zijn daarom ook heel nauwkeurig samengesteld om het gewenste effect te krijgen op je huid met je dagelijkse verzorging. Zelfs een douche of bad nemen met een zorgvuldig uitgekozen Skin Wash helpt mee aan je immuniteit.

Ook tijdens onze gelaatsverzorgingen gaan wij steeds op zoek naar de producten die op dat moment voor jou belangrijk zijn. Telkens passen we bovendien onze zelfgemaakte maskers aan jouw noden aan. Hierbij houden we niet alleen rekening met de conditie van je huid, maar ook met je emotie op dat moment. Heb je stress, ben je moe, heb je een opkikker nodig? Wij luisteren graag naar waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Iedere gelaatsverzorging, alsook onze massages, zullen dus daarom telkens anders zijn.

Gebruik je thuis graag essentiële oliën? Gebruik deze dan niet puur op de huid. Leng deze altijd aan met een plantaardige olie of crème.

Topcombinaties voor je immuniteit

Er zijn zeer veel soorten essentiële oliën en oneindig veel combinaties mogelijk. Ik beperk mij vandaag tot de essentiële oliën die wij aanraden voor verschillende doeleinden, met het oog op de boost voor je immuniteit.

Dit onthoud je best als je zelf blends wil maken: Kies een topnoot, middennoot en grondnoot.

Topnoot = 3 druppels 

Middennoot = 2 druppels 

Grondnoot = 1 druppel

Blends voor antiseptisch, antiviraal, antibacterieel of antischimmel:

Hier zijn meerdere combinatie mogelijk.

Topnoot: Basilicum, eucalyptus limoen, mandarijn of appelsien

Middennoot: kaneel, geranium, tijm

Grondnoot: cederhout, wierrook, gember

Blend Luchtzuiverend:

Topnoot: appelsien

Middennoot: gember

Grondnoot: kaneel

Blend verkoudheid:

Eucalyptus met Peppermint

Blend immuniteit:

Topnoot: wierook

Middennoot: gember

Grondnoot: kaneel

Of 

Topnoot: rozemarijn

Middennoot: lavendel 

Grondnoot: geranium

Blend Energy booster:

Topnoot: appelsien

Middennoot: kaneel

Grondnoot: wierook

Wil je nog meer tips? Wil je onze geuren ruiken? We hebben ook heel leuke ontdekkingsets waar je eindeloos kan mee testen. Wil je weten hoe je de essentiële oliën best gebruikt: in een diffuser, verstuiven met een Room Spray, besprenkelen op je hoofdkussen, een druppeltje op een tissue, … Het zijn maar enkele tips van de zovele die ik voor jou heb.

Ik help je graag verder,

Ellen

Corporella, Antwerpsesteenweg 212, LIER

☎️ 03 488 02 74

💻 [email protected]