Wat heeft huidverzorging te maken met onze immuniteit?

Een huid die niet goed verzorgd wordt, of met agressieve chemische producten wordt behandeld, kan beschadigd worden. Als deze huid niet meer intact is, komen vreemde producten binnen in ons lichaam welke een aanzienlijk effect kunnen hebben op onze immuniteit. Wat heeft huidverzorging te maken met onze immuniteit?

Wat loopt er fout?

Is het jou ook al opgevallen? Er zijn tegenwoordig heel veel mensen met een gevoelige huid, huidproblemen, allergieën, enz … Nog nooit bestonden er zoveel cosmeticaproducten en nog nooit hebben de dermatologen zoveel werk met het oplossen van huidproblemen. Wat loopt er fout?

De huid wordt opgebouwd van binnenuit. Eet je ongezond? Dat zie je meteen aan de huid. Eet je veel suiker? Gegarandeerd dat je gevoeliger bent voor acne. Eet je te weinig vezels en heb je darmproblemen? Dan zal je huid een zichtbaar signaal geven dat er iets aan de hand is.

Wist je dat je huid 28 dagen nodig heeft om een nieuwe huidcel aan te maken? Als je dus je voeding en leefstijl aanpast om je huid te verbeteren moet je ook die 28 dagen geduld hebben om een verbetering te kunnen gewaar worden. Het is vaak zo dat je huid in het begin zal reageren en de klachten zelfs zullen verergeren. Hetzelfde gebeurt ook met de huidverzorging van buitenaf. Je huid zal in het begin echt een detox reactie kunnen krijgen om daarna terug te kalmeren en op te bouwen tot een stevige huid die tegen een stootje kan. Zeker wanneer je ernstige huidproblemen hebt, moet je wat extra geduld uitoefenen.

Een mooi voorbeeld hiervan is akfkicken van het gebruik van anti-roos shampoo. Als je overschakelt naar onze natuurlijke RainPharma Pure Shampoo waar geen siliconen en parafine in zitten, zal de gevormde filter op je huid oplossen. Hierdoor zal je huid terug ruimte krijgen om te ademen en alle ballast eerst afstoten om daarna terug op te bouwen naar een gezonde schedelhuid. Schrik dus niet dat je in het begin meer schilfers en roos hebt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je inspanning en geduld zullen beloond worden. Alhoewel bij sommigen het effect dan weer onmiddellijk zichtbaar is en zij meteen verslaafd zijn aan hun nieuwe shampoo.

3 belangrijke functies van de huid die een impact hebben op immuniteit.

Een goed verzorgde huid vormt een natuurlijke barrière. Dit betekent dat je huid zal doen wat ze moet doen, je beschermen tegen invloeden van buitenaf. Door je dagelijks te wassen of te verzorgen met chemische producten zal deze functie dus wegvallen en wordt je immuniteit aangetast.

Je huid heeft nog een andere functie. Je huid is naast je lever, darmen en nieren het grootste detoxorgaan van je lichaam. Een huid die niet goed is opgebouwd zal dus niet goed kunnen detoxen, of anders gezegd toxische stoffen uit het lichaam verwijderen. Hoe meer afval en gifstoffen in je lichaam, hoe meer je immuniteit onder druk komt te staan.

Nog een belangrijke functie van de huid is dat deze instaat voor de aanmaak van vitamine D. Door de opname van zonnestralen op je huid, kan je huid vitamine D aanmaken. Een verouderde huid is hiertoe minder in staat, een beschadigde of licht verzorgde huid kan dit helemaal niet. Bescherm je jezelf tegen de zon met een zonnecrème, wordt deze functie eveneens uitgeschakeld. Gezond verstand gebruiken is hierbij de boodschap. Nooit smeren is niet goed, dan ontwikkel je huidkanker. Teveel smeren blokkeert dan weer deze cruciale functie. Neem daarom extra vitamine D. Dit is één van de belangrijkste vitaminen die je best extra neemt in de strijd naar je immuniteit.

Ik was mij alleen met water.

Onze huidverzorging begint met de basis, ons wassen. Daar kan het al mis gaan. Sommige mensen vertellen ons dat ze geen zeep gebruiken en zich enkel wassen met water.

Je moet je voorstellen dat je huid vol zit met vet oplosbare vuiltjes. Water en vet vormen geen goede match. Doe de test: vul een glas water en giet nadien een portie olijfolie bij. Je zal merken dat de olie begint te drijven. Dat is logisch omdat water en olie zich niet kunnen vermengen. Hetzelfde gebeurt op je huid. Als je je alleen met water wast kan het vuil nooit oplossen of worden aangetrokken. Op die manier kan je huid helaas dus ook nooit grondig gereinigd worden en zullen bacteriën zich kunnen nestelen in je huid. Deze veroorzaken op de duur ontstekingen en huiduitslag.

De reden waarom veel mensen zich enkel met water wassen is omdat klassieke zepen en douchegels de huid heel hard uitdrogen. Denk maar eens aan het begin van de pandemie. We werden massaal opgeroepen om onze handen meermaals per dag te wassen met antibacteriële zepen. Het gevolg was dat iedereen rondliep met handen die er niet uitzagen door de irritaties, roodheden, barstjes en kloven. Correctie: onze handen zijn intact gebleven door het gebruik van onze natuurlijke producten. Echt waar!

Schuim reinigt niet

Wassen met water alleen is dus niet doeltreffend. Klassieke zepen schuimen echter meestal fel. Dat is meteen ook een indicatie dat er extra schuimmakers zijn toegevoegd. Schuim geeft een leuk gevoel, maar is voor je verzorging totaal nutteloos.

Sodium lauryl sulfate, kortweg SLS en SLES oftewel Sodium lauryl ether sulfaat zijn de meest gebruikte schuimmakers. Dit is een detergent dat redelijk agressief reageert wanneer dit op je huid komt. Het tast namelijk je zuurmantel aan, waardoor de beschermlaag van je huid wegvalt. Hierdoor komen er minuscule kleine barstjes in je huid en kunnen vreemde stoffen doordringen.

Deze stoffen geven een belangrijk onevenwicht en tasten ook hormonale processen aan. Heb je veel last van je hormonen? Dan is het veranderen van je huidverzorging van cruciaal belang te noemen in het zoeken van de balans. Wist je dat deze toxische stoffen beschreven staan in de wetgeving onder de noemer ‘xeno-oestrogenen? Dit zijn onder andere deze schuimmakers en andere chemische stoffen die worden toegevoegd aan cosmetica, verzorgings- en kuisproducten .

Schadelijke ingrediënten

Schuimmakers drogen dus je huid uit en kunnen sterk irriteren. Ze zijn vooral populair omdat dit een zeer goedkoop ingrediënt is. Als je dit gaat mengen met water en keukenzout, dan wordt het dus een stroperige gel, een douchegel of gelaatsreiniger. 

Schuim is dus wel degelijk leuk om je te wassen, en daar heeft RainPharma een oplossing voor bedacht.
Het schuim in onze RainPharma Skin washes is afkomstig van een verzeping van kokosnoot en olijfolie. Het water wordt vervangen door bloemenwater en in plaats van keukenzout gebruiken we xanthaan gom, dit is een bacteriële fermentatie van suiker en melasse. Denk hierbij maar aan onze Dedicated Facewash, deze voelt heel aangenaam en zacht aan om je gelaat te wassen.

Je zal merken dat als je een plantaardige, natuurlijke Skin Wash gebruikt van RainPharma, bijna geen schuim hebt. Wil je wel een weelderig schuimbad? Om de Skin Washes te laten schuimen hebben we twee handige hulpjes. Liu’s Magic Sponge is een natuurlijke konjac spons voor een ultrazachte reiniging van je huid. Met slecht één pompje op je op je spons creëer je het meest weelderige schuimbad. Met Body Wonder Towel, een Japans geïnspireerde wasdoek, kan je dan weer makkelijk je rug wassen en trakteer je je huid meteen op een milde scrubbeurt. Wist je dat je inderdaad af en toe best je huid een scrubbeurt geeft? Zo verwijder je dode huidcellen die de functie van je huid belemmeren en dus ook je immuniteit ondermijnen.

De reden waarom je maar 1 pompje nodig hebt om je te wassen is de afwezigheid van water in onze Skin Washes. Water komt uit de kraan en moet niet in je fles zitten. Om in de douche te gaan heb je daarom maar 1 pompje nodig en kom je met een fles van 500 ml een heel jaar toe. Ga je liever in bad? Pomp een 5-tal pompjes onder de stromende kraan en je krijgt een weelderig schuimbad. Om je handen te wassen heb je zelfs maar een paar druppels nodig. Zuiniger en duurzamer kan niet, toch? Wil je hier nog meer over weten? Lees dan HIER verder.


Minerale oliën en siliconen.


In veel cosmeticaproducten zitten ook nog andere chemicaliën en synthetische stoffen. Deze smeren we echt beter niet op onze huid. Ik kan hier wel 100 ingrediënten opnoemen die wij nooit zouden gebruiken. Laten we beginnen met deze twee boosdoeners.


Minerale oliën, zoals paraffine en vaseline, zijn afkomstig uit de petroliumindustrie. Voor cosmetica worden ze nog wel eerst gezuiverd, maar dan nog zijn ze absoluut niet goed voor onze huid.
Het lastige is dat ze vaak wel een fijn gevoel geven aan de huid, ze voelen zacht aan en dat geeft meteen een vals gevoel van welbehagen. Zij leggen namelijk een verstikkende filter op de huid. Als je dit dagelijks gebruikt wordt er een laagje gevormd waardoor bijvoorbeeld zweet en vuil niet weer weg kan. Dit stapelt zich op en hierdoor kunnen irritaties en huidproblemen ontstaan zoals comedonen en acné of een andere irritatie en huiduitslag.


Onze huid kan hieraan ‘verslaafd’ raken. Ik geef je een voorbeeld. Tijdens de wintermaanden hebben we vaak last van droge gesprongen lippen. Als je dan naar producten grijpt waar vaseline of paraffine in zit, ga je hiervan blijven en blijven smeren. Dit komt omdat deze stoffen het probleem niet gaan oplossen, ze maken je lippen ‘lui’. 

Wij kiezen met RainPharma voor plantaardige oliën voor de verzorging van je lippen. Deze oliën gaan het probleem wel aanpakken. 
Ze verbeteren de algemene conditie van de huid en vormen ook een barrière tegen vochtverlies. 
Plantaardige oliën vullen tekorten in de huid aan, waardoor er zoveel mogelijk vocht in de huid wordt behouden. De huidstofwisseling verbetert en biedt ook bescherming tegen factoren zoals wind, regen, zon en ongewenste microben. 


Parabenen en andere bewaarmiddelen.

Parabenen en phenoxyethanol zijn ingrediënten die gebruikt worden als bewaarstof zodat er geen schimmels, gisten en bacteriën in je producten groeien. Deze stoffen gaan de huid irriteren, ze hebben een ontvettende werking waardoor het de huid gaat uitdrogen en plaatselijke roodheid kan veroorzaken. 
Vaak in natuurcosmetica kiest men ervoor om meer alcohol te gaan toevoegen om zo de bacteriën te doden, maar zoals we weten is alcohol niet lief voor de huid en gaat deze hierdoor enorm hard uitdrogen. Denk maar eens aan al die alcoholgels in winkels waar je verplicht bent je handen te ontsmetten. Als je op stap bent in de stad en je moet in iedere winkel je handen ontsmetten met deze gels, moet je na je uitstap maar eens naar je handen kijken. Beter is je handen wassen met veilige producten maar dat gaat natuurlijk niet in de stad. Gelukkig hebben wij een natuurlijke alcoholgel met voedende essentiële oliën, ook in een handig meeneem formaat.

Onthoud dat bewaarmiddelen in cosmetica chemische stoffen zijn die bacteriën doden waardoor de producten langer bewaard kunnen worden. Komen deze op onze huid, zullen zij ook onze huidbacteriën doden. Het probleem is dat deze chemische bewaarmiddelen geen onderscheid maken tussen de goede en slechte bacteriën. De volledige beschermlaag wordt aangetast. De huid wordt doorlaatbaar. Chemische stoffen en hormoonverstoorders komen binnen. Onze immuniteit wordt onder druk gezet. Ik stel je meteen gerust door te zeggen dat de bewaarmiddelen die wij gebruiken vooral extracten zijn uit basilicum en tarwe. Puur natuur dus.

Zoveel meer

De beschrijving van chemische stoffen in cosmetica is echt oneindig. Ik heb mij vandaag beperkt tot slechts enkele ingrediënten terwijl er echter zoveel foute stoffen in verzorgingsprodcuten kunnen zitten. Ik kan je verzekeren, in onze producten van RainPharma vind je geen enkel chemisch product. Alles is plantaardig, natuurlijk, duurzaam, ecologisch én lief voor je huid.  Eigenlijk kunnen we stellen dat onze producten vrij zijn van bewaarmiddelen daar ze geen enkele stof bevatten die op de officiële bewaarmiddellenlijst staan. Gebruik jij iedere dag onze RainPharma verzorgingslijn? Dan mag je op je twee oren slapen én kan je zeker zijn dat je extra werkt aan je immuniteit, en dat zonder veel moeite.

Ben je een beginner en wil je meer informatie over veilige verzorgingsproducten? Heb je vragen over ingrediënten? Wil jij een afspraak voor een natuurlijke verzorging? Ik help je graag verder.

Lynn

Corporella, Antwerpsesteenweg 212, Lier

☎️ 03 488 02 74

💻 [email protected]