Hoe duurzaam is jouw doucheritueel vandaag?

Iedereen wast zich dagelijks of toch minstens regelmatig. Als er één product is uit onze collectie waar werkelijk iedereen iets mee kan, dan zijn het onze Skin Washes. Wist je dat een flesje Skin Wash van 100ml overeen komt met een klassieke douchegel van bijna 1 liter. Wil jij meewerken aan duurzaamheid en ecologie? Lees dan hier verder hoe, waar en waarom de Skin Washes van RainPharma zo vervaardigd worden en waarom deze goedkoper en duurzamer zijn dan traditionele douchegels.

Waar wordt jouw douchegel gemaakt?

Weet jij waar jouw zeep wordt gemaakt? Hoe dichter bij huis, hoe korter de keten, hoe minder transporten bijvoorbeeld. Koop je een Belgisch merk, dan wil dat niet per definitie zeggen dat het ook vlakbij je thuis is gemaakt. Al te gek is om voor jouw doucheritueel producten te gebruiken die buiten Europa zijn gemaakt. Ook een natuurlijk product is dan zeer impactvol voor het milieu. Buiten de Benelux is zelfs niet nodig, opties genoeg.

Wat RainPharma betreft.
De RainPharma Skin Washes worden geformuleerd en geproduceerd in België, wellicht niet langer dan een uur rijden van bij jouw thuis.

Hoeveel water zit er in jouw douchegel?

Klassieke douchegels bestaan vooral uit water dat wordt ingedikt om een gel of crème te verkrijgen. Al dat water zorgt er voor dat de verpakkingen groter moeten zijn, je sneller een nieuwe fles of navulverpakking moet gebruiken (en dus eentje wegsmijten) en bijgevolg ook heel wat meer transporten. 

Wat RainPharma betreft.
Water komt uit de kraan, dus waarom zouden we het in onze douchegels stoppen? De RainPharma Skin Washes zijn super geconcentreerd en er is geen water aan toegevoegd (behalve het water dat van nature in bepaalde ingrediënten zit). Eén druppel om je handen te wassen en een half of een heel pompje om je volledige lichaam te wassen. Een flesje van 100ml komt overeen met een 1 liter van een klassieke douchegel. Een fles van 500ml komt overeen met 5 liter.

Gebruik jij navulverpakkingen?

Navulverpakkingen kunnen een goed idee zijn als je voor een klassieke douchegel kiest. Desalniettemin, navulverpakking of niet, je blijft tonnen water vervoeren, wat eigenlijk al uit je kraan komt tijdens het douchen of handen wassen. Bovendien moet je erg kritisch zijn, want soms kan een navulverpakking niet of niet goed gerecycleerd worden, zelfs al is het in het beste geval van een gerecycleerd materiaal.

Wat RainPharma betreft.
Aangezien de super geconcentreerde formule niet aangelengd is met water, komt een fles van 500ml overeen met een bidon van 5 liter.  Het is een navulverpakking op zichzelf. Wie onze Skin Washes juist gebruikt komt er een jaar of langer mee toe. 

Waaruit bestaat de verpakking?

Hoe meer een verpakking uit één soort materiaal bestaat, hoe makkelijker het te recycleren is. Hoewel glas milieuvriendelijker klinkt, heeft PET in dit geval toch een kleinere impact op het milieu. Let op met bioplastics. Dat is plastic gemaakt van planten zoals maïs, aardappelen of suikerriet en niet van aardolie. Besef dat hiervoor veel water nodig is, meststoffen, … en kostbare landbouwgrond op die manier niet voor voedsel gebruikt kan worden. Het is hernieuwbaar, maar blijft een grote impact hebben op het milieu.

Wat RainPharma betreft.
Onze bruine flessen zijn gemaakt van PET, één van de best recycleerbare materialen. Alle nieuwe flessen die wij aankopen zijn van gerecycleerde PET en kan je nadien opnieuw recycleren. Het blijft een belangrijk punt dat we niet aanlengen met water. In principe gooi jij daarom per jaar maar 1 recycleerbare fles in de PMD zak die een nieuw leven kan krijgen. Kies je voor onze literflessen (Big Love), dan doe je 27 maanden, ruim 2 jaar, met 1 verpakking. Jouw eerste fles gaat dan pas in 2024 in de PMD zak om te recycleren.

Welk bewaringssysteem wordt er gebruikt?

Of je dat nu wil of niet, elk product moet bewaard worden en garanderen dat schimmels, bacteriën en gisten niet overleven om bijvoorbeeld huidproblemen en allergieën te vermijden. Sommige bewaarmiddelen zijn niet goed voor het milieu, jouw douchegel komt uiteindelijk in de riool terecht. Vraag na voor welk bewaringssysteem werd gekozen en weet dat hoe meer water er in je douchegel zit, hoe groter de concentratie aan bewaarmiddelen moet zijn. Bacteriën, schimmels en gisten houden van water. Ook hier: let goed op met het navullen van verpakkingen, want dit kan een impact hebben op de steriliteit van je product. Bij niet-natuurlijke formulaties stelt dat vaak minder een probleem.

Wat RainPharma betreft.
Wij gebruiken een natuurlijk bewaarsysteem uit tarwe en basilicum. Doordat er geen water wordt toegevoegd, hoeven we geen hoge concentraties bewaarmiddelen te gebruiken

Respecteer ook jouw grootste orgaan!

Je huid is een orgaan, net als je hart. Op die huid leeft een hele zoo. Diertjes die we er liever wel of niet hebben. De goede bacteriën houden van een licht zure leefomgeving. Douchen maakt onze huid minder zuur, dat vinden de goede bacteriën lastig en de slechte bacteriën vinden dat heerlijk. Aangezien we ons elke dag douchen, doen we dat dus maar beter zo respectvol mogelijk voor die goede bacteriën. Vraag na welke zuurtegraad jouw douchegel heeft. Die van RainPharma heeft een zuurtegraad van 5,5, helemaal zoals het hoort. Meteen de reden dat zoveel mensen ons berichtjes sturen dat hun huid zoveel beter is sinds ze zich douchen met de bijzondere Skin Washes van RainPharma: zachter, minder droog, geen jeuk meer, …

Heb jij een extreem gevoelig velletje?

Parfums, wat we zo zalig vinden in de douche, verhogen de kans op een allergische reactie. Bij RainPharma gebruiken we geen synthetische of natuurlijke parfums maar wel essentiële oliën. Deze komen recht uit de natuur maar dat wil niet zeggen dat je er niet op kan reageren. Essentiële oliën zijn zalig, maar als jij last hebt van een extreem gevoelige huid of allergieën – meestal weet je dat – dan kan je beter voor geurloze varianten kiezen. Daarom hebben we onze Zero Tolerance lijn of de baby producten die ook door volwassenen gesmaakt worden.

Verbruik per persoon

100ml = 80 keer douchen = bijna 3 maanden
250ml = 208 keer douchen = bijna 7 maanden
500ml = 416 keer douchen = ruim een jaar
1000ml = 832 keer douchen = ruim twee jaar

Gebruik je maar een half pompje (wat qua waskracht ook goed is), dan mag je deze aantallen x2 doen.

Kostprijs per persoon

We nemen als voorbeeld Skin Wash Lemongrass. Dit is de populairste.

100ml = ong. €4,32 per maand
250ml = ong. €3,56 per maand
500ml = ong. €3,30 per maand
1000ml = ong. €2,22 per maand

Gebruik je maar een half pompje (wat qua waskracht ook goed is), dan mag je deze prijzen delen door 2.

Je kan kiezen uit 26 geuren.

Size doesn’t matter

Een flesje Skin Wash van 100ml komt overeen met een klassieke douchegel van bijna 1 liter. Noem deze flinke meid dus niet zomaar een travel size.

Online bestellen

Niet enkel de verpakking, de formulatie, het transport en de plaats van productie maken een verschil, ook jouw aankoopgedrag. Je zal wellicht al eens online bestellen. Wil jij jouw doucheritueel nog duurzamer maken? Spring dan op je fiets om de je RainPharma Skin Wash af te halen in onze winkel. We hebben allemaal de mond vol over duurzaamheid, maar afhaalmaaltijden en online shoppen doen we alsmaar vaker met heel wat extra transport en verpakkingsafval als gevolg. Ook jouw attitude op dit vlak kan een verschil maken.

Niet altijd de makkelijkste weg.


Acht jaar geleden formuleerden we onze eerste geconcentreerde Skin Washes die volledig van natuurlijke en plantaardige oorsprong zijn, zelfs het bewaarsysteem.

Acht jaar is best lang, sindsdien hebben de cosmetica markt en  de cosmetica gebruiker een grondige transformatie ondergaan.

Acht jaar geleden was het prediken in de woestijn. Velen snapte het principe van een geconcentreerde douchegel niet:

“dat plakt aan mijn handen”

omdat men teveel gebruikte, bijvoorbeeld 2 of 3 keer pompen om je handen te wassen

“dat ruikt niet naar perzik of kokosnoot”

omdat natuurlijke geuren nog niet bekend waren

“dat is zo duur”

omdat men niet door had dat je het een jaar lang kon gebruiken

“dat schuimt niet”

omdat men niet de gewoonte had om de geconcentreerde formule te laten opschuimen met lucht en het water dat uit de kraan komt met behulp van onze spons of towel

Het heeft 2 jaar geduurd tot deze innovatie een klein beetje succesvol werd. Vandaag zijn onze Skin Washes een hit, maar we hadden het bijna opgegeven. Het is makkelijk om de meeste consumenten te verleiden en te misleiden, veel moeilijker is het om een atypisch en doordacht verhaal te brengen. Ja, we zijn no-nonsense. Wijt het aan onze Belgische nuchterheid. Wij zijn ervan overtuigd dat de totaalaanpak de meest duurzame is voor het milieu, jouw huid en de lokale economie. Tegelijk is het wellicht, dat lijkt op het eerste zicht raar, ook nog eens de beste optie voor je portemonnee, nu en op lange termijn. Nog milieuvriendelijker is het wellicht als je zelf je zeep maakt, al moet je je dan wel de vraag stellen of het veilig is, goed voor je huid en of de impact in het rioolputje wel degelijk laag is. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Team spons of wasdoek?


Een natuurlijke douchegel laat je opschuimen door er lucht en water in te brengen. Lucht is gratis en het water loopt toch al uit je kraan. Ben je voor de zachte aanpak, kies dan voor Liu’s Magic Sponge. Mag het een tikkeltje ruwer en wil je makkelijk je rug kunnen wassen? Kies dan voor Body Wonder Towel

Liu’s Magic Sponge is 100% natuurlijk maar moet je elke 2 tot 3 maanden vervangen. Body Wonder Towel is van een synthetisch materiaal maar kan je tot 10 jaar gebruiken. Aan jou de keuze.

Beginner?

Nog geen RainPharma Skin Wash thuis? Nog een wasdoek of spons? Of wil je iemand die je graag ziet met deze innovatie in aanraking brengen (letterlijk dan). Wel, dan is de Every Body Happy Set een geweldig cadeau. De twee populairste geuren met een spons én een wasdoek. De doos zelf is een kwalitatieve bewaardoos voor spulletjes.

Bovenop alle weetjes … onze Skin Washes staan ook mooi in je interieur, vind je niet? Voor ons geen amalgaam gekleurde flessen. Wij gaan voor rust en harmonie in jouw interieur.

Heb je alles gelezen?

Dan vraag ik het nogmaals:

Hoe duurzaam is jouw doucheritueel vandaag?