Eindejaarsmenu 2023  Balance Program.

Voorgerecht:

Torentje van rode kool met chips van radijsjes en gerookte eendenborst.

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 200g rode kool
  • 4 radijzen 
  • 150g gerookte eendenborst
  • Snuifje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • Zeste van sinaasappel
  • Scheutje natuurazijn
  • Olijfolie

Bereiding:

Verwarm de warme luchtoven voor op 160°. Snijd de radijzen in dunne schijfjes. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met enkele druppels olijfolie en laat bakken tot ze krokant zijn.

Snijd de rode kool heel fijn met een groot keukenmes of mandoline. Warm olijfolie op in een pan en voeg de rode kool toe. Roerbak gedurende 10 minuten, overgiet met een scheutje natuurazijn, voeg de kaneel en kruidnagel toe, meng goed door elkaar en laat gedurende 10 minuten verder garen onder een deksel. Was een sinaasappel en rasp een beetje van het oranje gedeelte van de sinaasappelschil over de rode kool als deze gaar is*. Haal de kruidnagels uit de groenten.

Neem een dresseerring en vul deze met de rode kool. Duw goed aan. Komt er wat kookvocht vanonder de ring, absorbeer dit dan met een stukje keukenrol. Leg de sneetjes eendenborst rond de rode kool. Haal de dresseerring weg en verdeel de radijzenchips over het bord. Bestrooi met fijngemalen zwarte peper en sinaasappelschil als afwerking.

*Tip van Vanessa: wil je dit gerecht nog een tikkeltje feestelijker maken? Voeg dan een halve koffielepel oranjebloesemwater toe aan de rode kool wanneer deze gaar is en meng goed onder mekaar.

Hoofdgerecht: 

Oosterse bloemkoolsteak met zeebaarsfilet en een crumble van pancetta. 

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 1 bloemkool
  • 300g zeebaarsfilet (op vel)
  • 1 sneetje pancetta (of een andere gedroogde ham)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel fijngesneden koriander
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • Handvol peterselie
  • Scheutje plantaardige melk
  • Olijfolie
  • Peper en Himalaya zout

Bereiding: 

Snijd uit het middelste deel van de bloemkool 2 schijven van ongeveer 1cm breed. Zorg dat er nog een beetje stam aan de bloemkool zit zodat de roosjes niet uiteenvallen*. Meng olijfolie met de kruiden (behalve de peterselie) en wrijf de bloemkoolsteaks hier mee in. Houd nog wat olie met kruiden over voor de saus. Laat de bloemkool gedurende 1 uur marineren in de koelkast.

Warm de heteluchtoven voor op 160°. Snijd de pancetta in fijne reepjes en laat ze drogen in de oven. Laat een grote pan warm worden op het fornuis. Bak de bloemkoolsteaks kort aan en laat ze verder garen in de oven. 

Dep de zeebaars droog met een stukje keukenpapier. Verwijder eventueel de schubben als deze nog op de vis zitten en wrijf de filets in met peper en zout. Warm olijfolie op in een pan en leg de vis op z’n vel in de pan. Laat bakken gedurende 4 tot 6 minuten. Keer voorzichtig om met een spatel en laat ook langs de andere kant zachtjes bakken tot wanneer de vis gaar is. Haal de vis uit de pan en doe er de rest van het kruidenmengsel van de bloemkool in. Laat even opwarmen, voeg een scheutje plantaardige melk toe (let op dat deze niet aanbrandt) en meng goed. Voeg er tenslotte de fijngeknipte peterselie aan toe.

Leg de bloemkool op een bord, leg de zeebaars er bovenop. Dresseer de saus rond de bloemkoolsteak en bestrooi de vis met de crumble van pancetta. 

*Tip van Vanessa: gebruik de rest van de bloemkool, rauw in roosjes om te dippen, als aperitiefhapje.

Nagerecht: 

Verse muntthee met noten-chocolade bolletjes

Ingrediënten: 

  • RainPharma Shake chocoladesmaak naar keuze
  • Kokosyoghurt
  • Een koffielepel kokosolie
  • Hazelnoten

Bereiding:

Meng enkele eetlepels kokosyoghurt met een koffielepeltje gesmolten kokosolie.

Voeg hieraan de chocolade shakepoeder of een smaak naar keuze toe, tot je een deegachtige droge consistentie hebt. Het kan zijn dat je redelijk wat shakepoeder nodig hebt om de juiste consistentie te bekomen. Rol balletjes van dit deeg.

Hak de hazelnoten fijn of plet ze in de vijzel. Rol de balletjes door het notenmengsel en laat nog minstens een half uurtje opstijven in de koelkast.

Maak een thee met véél verse munt en serveer samen met de chocoladebolletjes.

Een heel fijn eindejaar gewenst van gans het Corporella team!

Smakelijk.