Geduld hebben, niet krabben en cortisone smeren. Mijn verhaal, Tijs.

Bij mijn geboorte was ik blijkbaar een ‘speciale’. Ik woog 4,600 kg en was 56 cm groot, een bedje vol dus.  Ik had ook spierwit haar en dat is blijkbaar nogal uitzonderlijk voor een boreling. Alle verpleegsters kwamen naar mijn mama’s kamer om te kijken naar die uitzonderlijke baby. Zo werd mij toch verteld. 

Na enkele dagen was de fun eraf. De eerste symptomen van eczeem deden al in het kraambed hun intrede om na twee weken vol te staan met kleine pukketjes die later ontaarden in vlekken die een regelrechte aanslag pleegden op mijn huid. 

Mama heeft, met de kennis die ze toen had, er voortdurend op gelet dat mijn voeding zo natuurlijk mogelijk was. Van natuurlijke verzorging was toen zeker nog geen sprake, laat staan dat er een link werd gelegd naar eczeem. 

Niet zo’n fraai plaatje …

Geduld hebben, niet krabben en cortisone smeren.

Toen mama 1,5 jaar later in de materniteit lag met Pim mochten we op logement bij bomma en bompa. Toen had ik mijn eerste echte aanval. Bomma heeft toen in grote paniek gebeld naar mama. Wanneer mama hoorde dat ik een ‘Fristi’ gekregen had, wist ze meteen waar de oorzaak lag. De link tussen eczeem met bewaarmiddelen en kleurstoffen had ze zelf al gelegd. 

Toen ik 3 was, mocht ik naar een pannenkoekenfeestje van een vriendje in de kleuterklas. Pannenkoeken met Fristi … Je kan het al raden, de ochtend nadien is mijn mama meteen met mij naar de huisarts gereden. Geen enkele plek op mijn lichaam had niet gereageerd. Onze dokter zat echter met de handen in zijn haar zat en wist niet wat hij hier moest mee aanvangen. “ Geduld hebben, niet krabben en cortisone smeren. “ Deze zin wordt de komende jaren een rode draad in mijn leven. 

Bloedonderzoeken werden opgestart en brachten meer dan enkel intoleranties aan voeding aan het licht. Allergisch aan huisstofmijt, graspollen, dieren, voeding,.. enfin, het hele plaatje. 

Een grote boosdoener bij mij is ook stress. Als ik in stress- situaties terechtkom, krijg ik meteen een opstoot van rode plekken in de hals, oogleden en de typische plaatsen op de armen. Als ik eczeem krijg, heb ik ook meteen last van mijn maag en darmen. Ondertussen weet ik dat darmen en huid rechtsreeks aan mekaar verbonden zijn, en dus ook eczeem een belangrijk gevolg is van darmproblemen. 

Opnieuw in de wachtkamer.

Elke arts en dermatoloog ben ik gepasseerd met telkens dezelfde conclusie: je bent allergisch aan bepaalde stoffen om uiteindelijk naar huis te gaan met een pot cortisone. 

De eerste jaren wisten we niet beter en hebben we dit ook braaf gedaan. Hoe meer cortisone we smeerden, hoe averechtser het effect. Nadien werd ik telkens getrakteerd op een extreme opstoot. Het enige gevolg was dat er meer frustraties kwamen, dus ook meer stress en meer opstoten. Mijn broers noemden me vroeger zelfs ‘vlekje’ omdat mijn lichaam letterlijk vol stond met eczeem.

Ik kan hier oprecht vertellen dat ik ontzettend hard heb afgezien van mijn eczeem. Alle dokters aflopen, alle onderzoeken, alle zalfjes, alle diëten, … niets hielp.  Ik werd er alleen maar ongelukkig van. Het haalde mijn positiviteit van de dag steeds opnieuw naar beneden.  

Zo geraakte ik ook in een vicieuze cirkel. Van stress krijg je eczeem. Van eczeem krijg je nog meer stress enz …

Nog één laatste poging heeft mijn mama ondernomen. Op bezoek bij een professor die, volgens goede bron, alles wist van eczeem en die mij 100% zeker zou kunnen helpen. Dat zou mijn redding betekenen. Deze professor had echter geen gehoor naar wat mijn mama vertelde, lachte de verhalen weg over de link tussen voeding en de reacties op mijn huid, over de Fristi, over stress, over mijn darmen, over alles eigenlijk. Conclusie: “ Geduld hebben, niet krabben en cortisone smeren.”

Mijn mama was woest en teleurgesteld. Al onze hoop was hier op gezet en deze werd ons opnieuw in één ruk ontnomen. 

Ik doe het wel zelf

Zo is ze dan, mijn moeder. Als men geen uitkomst kan bieden, zoekt ze zelf de oplossing en dan gaat ze volle bak. 

Een drastisch voedingsplan, geen suiker, een bom aan supplementen, aanpak van darmen en stress, … mama was in form. Tegen niemand zeggen maar ik heb zelf een autistisch trekje, dus volgde heel correct alle regeltjes die mij opgelegd werden. 

Het toeval wil dat toen op dat moment RainPharma met de verzorgingsproducten startte. In onze praktijk werkten we voorheen enkel met onze shakes, dieetboxen en de voedingssupplementen. Verzorging was toen voor ons nog een onbekend terrein, maar wat heeft ook dat veel veranderd in mijn leven. Eén van mijn eerste verzorgingsproducten was ‘zero tolerance’, dat werd beschreven voor mensen die echt niets kunnen verdragen, voor mij dus 😁

Samen met het voedingsplan verdween mijn eczeem na enkele weken als sneeuw voor de zon, ik werd rustiger, had minder stress en mijn broers hadden geen reden meer om ‘vlekje’ tegen me zeggen. 

Mijn tips om het onder controle te houden.

Zorg voor voldoende slaap. 

Ga genoeg naar buiten. 

Durf neen zeggen.

Ga op vakantie en ontspan. 

Neem supplementen.

Eet gezond. 

Smeer geen brol op je huid.

RainPharma heeft mijn leven veranderd. 

Mijn aangepaste levensstijl heeft er voor gezorgd dat mijn eczeem op dit moment onder controle is maar vooral dat ik me weer veel beter in mijn vel voel. 

Dat RainPharma mijn leven veranderd heeft, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik mij meer ben beginnen verdiepen in deze materie. Toen ik twee jaar geleden begon te werken bij Corporella, heb ik pas echt gezien wat RainPharma met mensen doet. Als ik mensen zie met huidproblemen zoals eczeem, acne, psoriasis, schimmelinfecties, enz … raakt me dit echt persoonlijk. Als ik dan zie hoe we hen kunnen helpen en hoe ze opfleuren, maakt dit me oprecht gelukkig. Te weinig energie, teveel stress, slecht slapen, spierpijnen, gewrichtsklachten, overgewicht, … het zijn maar enkele aandoeningen waarbij we hulpmiddelen kunnen aanreiken vanuit het gamma van RainPharma. Ik krijg het er helemaal warm van als ik reacties lees op onze social media, als we bedankmails krijgen, als we een kaartje ontvangen of een stevige knuffel. Voor mij is RainPharma geen merk, het is een levensstijl, het is een hulpmiddel om mensen hun leven te veranderen.

RainPharma Concept Store in Mechelen

Corporella staat voor een duurzame, ecologische en natuurlijke lifestyle waarbij RainPharma een heel belangrijke rol speelt in ons leven.

Wij dragen bij Corporella RainPharma en hun filosofie in ons hart. Al meer dan 12 jaar ligt onze passie bij dit merk. Die positieve en warme vibe komt nu ook naar Mechelen. Ik ben dan ook heel trots dat we een tweede winkel RainPharma vertegenwoordigen. 

Kom zeker eens langs. 

Corporella Mechelen, Guldenstraat 27, Mechelen

☎️ 015 43 33 64

Corporella Lier, Antwerpsesteenweg 212, Lier

☎️ 03 488 02 74

[email protected]

[email protected]