Het darmmicrobioom: de geheime wereld binnen in je lichaam.

De fascinerende wereld van ons darmmicrobioom.

Wist je dat ons lichaam een verborgen wereld herbergt, bevolkt door biljoenen kleine wezentjes? Schimmels, virussen en vooral bacteriën vinden hun thuis in onze mond, op onze huid, in onze geslachtsdelen, enzovoort. Maar de grootste en meest diverse kolonie van deze micro-organismen bevindt zich in onze darmen. Tot wel 2 kg vind je terug in onze dikke darm. We noemen dit ons darmmicrobioom, en de rol die het speelt in onze gezondheid wordt steeds duidelijker.

De werking van ons darmmicrobioom

Hoe werkt ons darmmicrobioom dan eigenlijk? Deze vraag leidt ons naar een fascinerende ontdekkingstocht door de verborgen wereld in ons lichaam. Ons darmmicrobioom blijkt een heel belangrijke rol te spelen in verschillende lichaamsprocessen, waaronder niet alleen de spijsvertering, maar ook het immuunsysteem en zelfs onze mentale gezondheid. Geen wonder dat er gesproken wordt van de darm-brein as.

Kleine werkers in ons darmstelsel

Bepaalde bacteriën in ons darmstelsel zijn als kleine werkers die achter de schermen ons lichaam draaiende houden. Sommige wetenschappers spreken zelfs van een orgaan in een orgaan. De bacteriën helpen bij de afbraak van voedsel, waardoor essentiële voedingsstoffen vrijkomen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarnaast produceren ze vitamines, zoals vitamine K en sommige B-vitaminen, die belangrijk zijn voor verschillende processen in ons lichaam.

Invloed op onze mentale gezondheid

Het idee dat onze darmen en ons brein met elkaar communiceren klinkt misschien wat vreemd.  Het is een fascinerend voorbeeld van de complexiteit van het menselijk lichaam en het benadrukt het belang van een gezond darmmicrobioom voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid.

De invloed van ons darmmicrobioom strekt zich verder uit dan alleen de fysieke processen in ons lichaam. Er is steeds meer bewijs dat ons darmmicrobioom ook een directe impact heeft op onze mentale gezondheid. De communicatie tussen onze darmen en ons brein, via de zogenaamde darm-brein as, blijkt een belangrijke rol te spelen bij onze stemming, emoties en zelfs ons gedrag.

Belang van balans

Net als elk ecosysteem kan ons darmmicrobioom uit balans raken. Factoren zoals een onevenwichtig voedingspatroon, stress, medicatiegebruik en andere leefstijlfactoren kunnen de diversiteit en de balans van bacteriën in onze darmen verstoren.

Tips voor een gezond darmmicrobioom

Gelukkig kunnen we ons darmmicrobioom ondersteunen en cultiveren door middel van voeding, leefstijlkeuzes, pre- en probiotica. Door te zorgen voor een kleurrijke voedingsstijl met veel vezels, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress, kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende goede darmbewoners in ons lichaam zitten. Door regelmatig Fiber Powder te gebruiken ga je die juiste bacteriën in onze darmen van voedsel voorzien.

Ontdek de wereld binnenin jou

Het darmmicrobioom mag dan een verborgen wereld zijn, de impact ervan op onze gezondheid is niet te onderschatten. Verken deze fascinerende wereld en ontdek hoe je je darmmicrobioom kunt ondersteunen voor een optimale gezondheid.

Hierbij nog enkele tips om een gezond darmmicrobioom te bevorderen:

  1. Eet vezelrijk voedsel, net als onze Fiber Powder fungeren ze als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen.
  2. Consumeer probiotisch voedsel zoals plantaardige yoghurt, kimchi, gefermenteerde groenten, kefir, deze bevatten gunstige bacteriën die de diversiteit van je darmmicrobioom ten goede komt.
  3. Vermijd overmatig gebruik van antibiotica: deze doden niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de goede. Probeer antibiotica alleen te gebruiken als ze echt nodig zijn en volg de aanwijzingen van je arts.
  4. Beperk bewerkte voeding en toegevoegde suikers: ze verminderen de diversiteit van je microbioom en bevorderen ontstekingen in je lichaam. Laaggradige ontstekingen ga je in eerste instantie niet voelen, maar hebben zo’n slecht effect op je lichaam. Ze kunnen zelfs de oorzaak zijn van overgewicht. Kies voor onbewerkte voeding en als je etiketten leest, zorg dat er niet meer dan 5 ingrediënten op staan en al zeker geen suiker.
  5. Verminder stress: wanneer stress chronisch wordt zal het ook een negatieve invloed hebben op je microbioom. Zoek een manier om stress te verminderen zoals meditatie, wandelen in de natuur of praat en knuffel met een vriend.
  6. Slaap voldoende: een goede nachtrust is belangrijk voor heel ons lichaam en zeker ook voor een gezond darmmicrobioom. Zorg voor voldoende slaap, minstens 7 tot 9 uur en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden.

Bij Corporella begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste keuzes te maken voor een gezonde levensstijl. Daarom staan we klaar om je te helpen met deskundig advies en ondersteuning. Of je nu vragen hebt over voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement of andere aspecten van gezondheid en welzijn, ons team van professionals staat voor je klaar om je te begeleiden op je reis naar een gezonder leven.

Waar wacht je nog op? Investeer vandaag nog in je eigen gezondheid en welzijn, en kom langs bij Corporella. Samen kunnen we werken aan het realiseren van je gezondheidsdoelen en het creëren van een leven vol vitaliteit en welzijn.

Stralend fit naar de zomer met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27

Laat de zomer maar komen!

Greet, Alex, Vanessa, Tijs, Frauke, Eef, Lynn, Marian, Charlotte.