De kracht van kleur op je bord: Ontdek een betere gezondheid aan het einde van de regenboog.

Tijdens het samenstellen van onze recepten voor de Corporella Back on Track Challenge draait het niet alleen om de smaak van voeding, maar ook om de kleur. Kleurrijk eten is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook essentieel voor een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Het toevoegen van kleur aan je bord is een slimme zet voor het behalen van je gezondheidsdoelen. Laten we eens onderzoeken waarom kleurrijk eten zo belangrijk is voor succes tijdens deze uitdaging.

De Voordelen van Kleurrijk Eten:

  1. Voedingsstoffen in Overvloed: Elke kleur in je maaltijden vertegenwoordigt een scala aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten die cruciaal zijn voor een optimale gezondheid.
  2. Antioxidantenkracht: Kleurrijke groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en die ontstekingen helpen verminderen in het lichaam.
  3. Gezond voor de Geest: Naast de fysieke voordelen kan kleurrijk eten ook een positieve invloed hebben op je humeur en mentale welzijn.
  4. Variatie en Balans: Het toevoegen van kleur aan je bord moedigt variatie aan in je dieet en helpt bij het samenstellen van gebalanceerde maaltijden.

Kleur op je Bord

Vandaag is rood

Rood staat niet alleen voor passie en liefde, maar ook voor kracht en vitaliteit als het gaat om onze gezondheid. Rode voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, bonen en zelfs thee zoals rooibos.  

Rode voedingsmiddelen helpen bij het voorkomen van kanker, bevorderen een gezond hart en bloedvaten, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en beschermen onze cellen tegen schade. Bovendien dragen ze bij aan een gezonde hormonale balans en ondersteunen ze de goede werking van organen zoals de lever, maag en darmen.

De belangrijkste stoffen in rode voedingsmiddelen zijn lycopeen, anthocyanen en quercetine.

When live gives you lemons 

Gele groenten en fruit zijn rijk aan vitamine C, wat ons immuunsysteem versterkt. Ze dragen ook bij aan een gezonde huid, bieden bescherming tegen UV-stralen en verminderen het risico op oogziekten door carotenoïden. Bovendien hebben gele voedingsmiddelen zoals gember en kurkuma, natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die een gunstig effect hebben op aandoeningen zoals laaggradige ontstekingen, artritis en spijsverteringsproblemen.

Eat your greens

Groene groenten bevatten vaak weinig calorieën en koolhydraten, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen die willen afvallen of hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsvezels, die een cruciale rol spelen bij het bevorderen van een gezonde darmflora, het verbeteren van de stoelgang en het reguleren van het cholesterolgehalte.

Wat groene groenten extra speciaal maakt, is het hoge gehalte aan antioxidanten, met name chlorofyl, ook bekend als ‘het groene bloed van planten’. Chlorofyl is een krachtig antioxidant dat helpt bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen celbeschadiging veroorzaken en bijdragen aan het ontstaan van chronische ziekten en veroudering.

Maar dat is net alles. Chlorofyl heeft ook ontgiftende eigenschappen, waardoor het zelfs kan helpen bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. Groene groenten spelen dus een essentiële rol bij het ontgiftingsproces met als gevolg het bevorderen van een gezonde leverfunctie

Wit

Hoewel ze minder opvallen dan hun kleurrijke tegenhangers, hebben ook witte voedingsmiddelen hun toegevoegde waarde voor onze gezondheid. Wit en beige vind je niet alleen in fruit en groenten, maar ook in peulvruchten, noten en zaden. 

In de wereld van de witte groenten zijn er toch enkele die eruit springen en niet alleen omwille van hun smaak. Ui, sjalotjes en knoflook worden al eeuwenlang gewaardeerd vanwege hun medicinale eigenschappen. Ze bevatten krachtige antioxidanten en fytonutriënten die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker

Maar dat is niet alles. Deze witte groenten zijn ook rijk aan prebiotica, stoffen die de groei van gezonde bacteriën in je darmen stimuleren. Hierdoor verbeteren ze niet alleen je spijsvertering, maar versterken ze ook je immuunsysteem. Naast het stimuleren van de groei van goede darmbacteriën, staat knoflook ook bekend om zijn krachtige bacteriedodende eigenschappen. Dit maakt het niet alleen een waardevol ingrediënt in de keuken, maar ook een natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen ziektekiemen en infecties.

Blauw-Zwart-Paars

Net zoals rode voeding, bevat blauwe, zwarte of paarse voeding veel anthocyanen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de opvallende kleuren van deze voedingsmiddelen. Zij hebben al bewezen gunstig te zijn voor de bloedvaten én ook kunnen ze de werking van de hersenen verbeteren. 

Een andere krachtige antioxidant die je kunt vinden in blauwe, paarse en zwarte voedingsmiddelen is resveratrol. Dit antioxidant, welk vooral voorkomt in de schil van blauwe druiven, staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn potentieel om de gezondheid van het hart te bevorderen.

Conclusie

Door de kracht van kleurrijk eten te omarmen, kunnen we streven naar een betere gezondheid aan het einde van de regenboog. Tijdens de Corporella Back on Track Challenge kunnen we niet alleen genieten van smaakvolle maaltijden, maar ook leren hoe kleurrijke voeding ons kan helpen onze gezondheidsdoelen te bereiken.

Volg je onze weekmenu’s? Ze vormen een boost voor je gezondheid!

Tijdens onze back zin Track Challenge stellen we iedere week een nieuw menu samen. Uiteraard kan je dit ook zelf aan de hand van onze uitgebalanceerde gerechten. Hieronder vind je de link naar de Corporella recepten:

Heb jij ook een kleurrijk en lekker gerecht voor ons? Alle tips zijn welkom!

Stralend fit naar de zomer met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27

Laat de zomer maar komen!

Greet, Alex, Vanessa, Tijs, Frauke, Eef, Lynn, Marian, Charlotte.