Kweek meer bruin vet

Hoe beter je gewicht onder controle is, hoe meer je aan je immuniteit kan werken. Vorige week in onze blog over suikerinname hebben we dat fenomeen uitgelegd. Het is dus belangrijk dat je je vetmassa onder controle houdt door zowel voeding aan te passen als meer te bewegen. Maar als ik nu zeg dat bruin vet wél ok is?

Het verschil tussen bruin en wit vet.

In het menselijk lichaam hebben we twee soorten vet, namelijk ‘wit’ en ‘bruin’ vet. Men dacht tot voor kort dat we als volwassenen geen bruin vet meer hadden, dat dit een voorrecht was voor enkel baby’s en jonge kinderen.

Niets is minder waar. Als volwassene hebben we ongeveer 50 tot 100 gram bruin vet tegenover ons percentage wit vet. Die hoeveelheid ligt tussen pakweg 20 en 30% van ons lichaamsgewicht. De ligging van ons wit vet is alom verspreid in ons lichaam, met natuurlijk een paar accentzones verschillend van persoon tot persoon. Dit is hangt af van het geslacht en van type persoon of bouw van je lichaam. Ben jij een appel, een peer of eerder een atletisch type?

Functie van onze vetten

Wit vet dient als opstapelplaats van energie (vet of triglyceriden) en produceert ook een aantal signaalstofjes om cellen bij te sturen.

Bruin vet doet net het omgekeerde. Het verbrandt en verbruikt energie waarbij warmte vrijkomt. Heb je het koud? Dan beginnen je spieren te bibberen. Dit gebeurt met hetzelfde doel, namelijk warm worden. Baby’s hebben te weinig spieren om zich warm te beven. Maar zij hebben in verhouding tot hun huidoppervlak voldoende bruin vet om zich warm te houden. Gelukkig maar, anders zouden ze snel afkoelen.

Bij volwassenen zijn er normaal gezien voldoende spieren voorhanden om warm te blijven. Bruin vet is echter lekker meegenomen, daar dit geen moeite kost om energie te verliezen. Bij zwaardere of obese mensen zou de bruine vet functie verminderen door de isolatie van de dikke onderhuidse witte vetlaag. Maar door een lagere activiteit van het bruine vet, zou obesitas kunnen ontstaan. Kort gezegd: hoe hoger  de BMI hoe minder bruin vet activiteit. Hoe hoger het visceraal vetvolume, dus hoe hoger de middelomtrek, hoe minder bruin vet activiteit.

Vermeerder je bruin vet

Kunnen we nu de activiteit van het bruine vet stimuleren, of de hoeveelheid bruin vet verhogen? Wel, er zijn studies die aantonen dat koude het bruine vet tot actie laat overgaan. Dus het creëren van een koudere leefomgeving, een trui minder dragen, een koude douche nemen, kan zinvol zijn. Daarom mag je je zeker niet inhouden om bij koude naar buiten te gaan en extra activiteiten te doen. Buiten sporten is dus meer dan enkel extra zuurstof opdoen.

Uit dierenonderzoeken, die veelbelovend zijn, lijkt het erop, dat in de nabije toekomst de aanmaak van bruin vet zelfs gestimuleerd zal kunnen worden door medicatie om zo de strijd aan te binden tegen obesitas. 

Alles voor onze immuniteit

Wil jij meer tips over bewegen en sporten? Heb je een blessure en ben je ook zoek naar aangepaste beweging?

Ik help je graag verder.

Maak hier je afspraak: naar de agenda

💻 [email protected]

☎️ 03 488 02 74

Beweeg ze!

Alex