Buiten of binnen sporten?

Ondertussen weten we dat onze immuniteit een enorme boost kan krijgen door beweging. Meer zelfs, beweging en sport kunnen daar een heel voorname rol in spelen. Maar wat is nu interessanter? Binnen of buiten sporten?

Iedere vorm van beweging is nuttig

Vaak krijg ik hieromtrent de opmerking dat het niet altijd gemakkelijk is om te sporten, hoe recreatief of intens dat dan ook is. Het excuus is dikwijls dat het weer het niet toelaat, dat de uren van de fitness niet passen ten opzichte van de werkuren en kindertaxi-uren, enz . Er worden snel tal van belemmeringen geopperd om dan maar niet te bewegen, wat heel jammer is.

Buitensporten

Vanuit bovenstaande weerstandsredenen wil ik hier graag een overzicht geven van de pro’s en contra’s van buiten en binnen bewegen en sporten.

Vooreerst ben ikzelf een fervente buitensporter. Dit komt zeker door het feit dat ik voor mijn professionele activiteiten al ganse dagen binnen zit, en zeker ook omdat ik graag in de natuur vertoef. Voor ik trouwde met Greet kwam ik van de ‘boerenbuiten’. Het contrast met ‘stad’ Lier was dus groot. Daarmee wil ik niet beweren dat binnensporten minderwaardig is.

Eén van de grote pluspunten van buiten bewegen is de frisse gezonde lucht. Zeker als dit gebeurt in natuurrijke zone’s. Wetenschappers hebben meermaals aangetoond dat er hierdoor minder kans is op long- en hartproblemen, diabetes en depressies.

Zoek de natuur op

We ervaren allemaal dat een ontspannen wandeling in de gezonde buitenlucht ons vitaliseert en blij maakt. Het geeft een positieve emotie, een betere mindset, minder spanning, betere concentratie. Dat dit een positief effect heeft op onze immuniteit behoeft geen verdere uitleg.

Een kanttekening hierbij is natuurlijk de ongezonde verontreinigde buitenlucht. Zelf voel ik bijvoorbeeld hinder in mijn ademhaling en inspanningsniveau als ik ga joggen bij smog (februari is daarvoor een kwalijke maand) en mistig weer. Dan kom ik gewoon al na een paar 100 meter terug naar huis met de uitspraak: „Het gaat niet en het stinkt buiten”. Als dit zich voordoet, loop ik binnen op de loopband een paar kilometer. Bij verhoogde ozon-concentraties en fijn stof-alert zie ik dat mijn hartslag duidelijk hoger ligt bij dezelfde inspanningsintensiteit. Dan minder ik ook duidelijk gas of sport ik liever binnen.

Verder ben ik bij de gelukkigen die geen hooikoorts heeft. De pollen deren mij (nog) niet. Voor diegenen waar dit wel het geval is, is dit een groot probleem om buiten te oefenen. Binnen is dan natuurlijk het alternatief. Gelukkig voor de hooikoortsigen zijn het vaak een paar specifieke soort pollen, die niet het volledige jaar rond dwarrelen. Je hoeft dus zeker niet het ganse jaar binnen te trainen.

Buiten trainen is minder vermoeiend.

Door te sporten in frisse buitenlucht  toonden wetenschappelijke studies aan dat onze bloeddruk en hartfrequentie dalen waardoor trainen minder vermoeiend is. Of als je het anders beziet, je intenser kunt oefenen met betere progressie.

Beter slapen door buiten te sporten

Eveneens is uit onderzoek gebleken dat men onder invloed van gezonde lucht beter inslaapt en een betere slaapkwaliteit verkrijgt.

De uitdrukking “gezond moe” is ons eveneens niet vreemd. Maar, een grote fysieke inspanning doen net voor slapengaan kan nu net het averechtse effect hebben. Het zou kunnen dat je niet kan inslapen en/of onrustig slaapt daar je nog vol energie zit en je hormonen je wakker houden. Endorfine en adrenaline, dat nu net zorgt dat we bewegen leuk vinden, kan je dus wakker houden. Hou daar zeker rekening mee als je ‘s avonds gaat sporten.

Maak vitamine D aan.

Buiten in de zon bewegen en sporten, dus onder de invloed van UV-straling, zal onze aanmaak van vitamine D stimuleren. Hiervan weten we dat dit één van de cruciale vitaminen is die een belangrijke invloed heeft op onze immuniteit en weerstand. Ook ons energiepeil wordt voor een groot stuk door vitamine D bepaald. Belangrijk hierbij is dat we dit het ganse jaar volhouden, ook in de winter, om op die manier een “zongewenning” te creëren.

We hebben allemaal de neiging om ons buiten de zomer niet bloot te stellen aan de zon, maar in de zomer dan weer te veel met alle schadelijke gevolgen van dien. Probeer daarom niet altijd alles af te schermen met kledij of zonnecrème. Deze laatste is wel belangrijk om ons te wapenen tegen de schadelijke UV stralen. Ga hier gewoon verstandig mee om.

Sporten bij koud weer

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen in koude omstandigheden de aanmaak en gebruik van ‘bruin vet’ stimuleert. Dit heeft een zeer gunstig effect op het verbranden van energie. Meer uitleg hierover vind je in een aparte blog die specifiek dit thema behandelt.

Ik moet er geen tekening bij maken dat gladde ondergronden best gevaarlijk kunnen zijn bij lopen, fietsen, wandelen, … wees dus voorzichtig! Zelf ga ik bij koud weer heel graag sporten. Ook in de winter bij droog weer blijf ik lopen en fietsen en waar ik helemaal van hou is lopen in verse sneeuw. Ik ervaar echter, als de temperatuur lager is dan -5°C, mijn luchtpijp en longen zeer prikkelbaar worden. Dan begin ik te kuchen en voel ik mijn ademhalingsstelsel. Dit heeft natuurlijk ook geen zin. Binnensporten is hier voor mij dan de boodschap.

Sporten bij hoge temperaturen

Voor de goed getrainden onder ons kan het niet echt kwaad om in hoge temperaturen in volle zon te sporten, mits het nodige vocht op te nemen en zich te beschermen tegen de zon. De duur en intensiteit van de inspanning zal natuurlijk wel uitdroging of dehydratie in de hand werken. Zelf heb ik een slecht dorstgevoel. Ik heb dus niet snel genoeg dorst als ik sport. Door andere signalen weet ik dat ik dringend moet drinken. Suizende oren, neiging tot kramp in de benen, maar ook in mijn vingers vingers en gezicht, zijn een teken dat er dringend getankt moet worden. Ik zet zelfs een timer om het kwartier op mijn horloge om te drinken als ik lang op de fiets zit.

Hoe goed je ook getraind bent, vaak is het toch zinvoller om ’s morgens vroeg te bewegen in plaats van op het heetste moment van de dag. ’s Avonds is het dan weer vaak te smogrijk. Binnen oefenen onder airgeconditioneerde omstandigheden is hier dan zeker zinvol.

Buitensporten vraagt minder tijd en is goedkoper.

Time management in het buitentrainen is een pak gemakkelijker. Je gaat of staat op de momenten dat het je best past. Je bent niet afhankelijk van openingsuren van de sportclub. Het plannen in de agenda lukt dus iets beter. Eveneens zit je niet met lidgelden en abonnementen om te mogen sporten. Dus het volle budget kan gespendeerd worden aan de juiste uitrusting. Slecht weer bestaat niet, slechte kledij echter wel.

Zelf ga ik vaak sporten na mijn werkuren, dus vaak in het donker. Lopen, fietsen, dat lukt allemaal. Ik ben dan letterlijk precies een kerstboom met al mijn lichtjes en fluo accenten.

Dit wil ik toch nog even kwijt: het is niet omdat jij de auto ziet, dat je zelf gezien wordt. Met onze nieuwe fietsostrades is het goed te doen om in het donker te fietsen. Lopen kan perfect als verklede kerstboom langs de Nete of op de ruim verlichte vesten van Lier. Hierbij heb ik natuurlijk alle begrip voor het bezwaar van mensen die liever niet in het donker sporten. De oplossing is hier natuurlijk om binnen te sporten.

Binnensporten heeft natuurlijk ook zijn voordelen.

Zoals hierboven beschreven zijn er omstandigheden waarbij indoor sporten de oplossing is.

Het materiaal dat aanwezig is kan heel motiverend werken om te gaan trainen. Denken we bijvoorbeeld aan de nieuwste fitnessapparatuur, leuke sauna na het zwemmen, plezante kantine na het sporten. Stuk voor stuk doorslaggevende motivatoren.

Zelf ga ik éénmaal in de week basketten bij Guco Lier. Indoor, zeer goede nieuwe sporthal in Lier met een ongelooflijk goede vloer waarbij mijn knieën niet worden vermasacreerd. Buiten basketten op een harde betonnen of tegelen vloer doe ik niet. Dat kunnen mij knieën (niet meer) aan.

Vaak is het ook veel socialer binnen te gaan sporten. Ploegsporten, groepslessen, samen met vrienden naar de workout . De ene motiveert de andere als er niet veel goesting is of om een tandje bij te steken.

Soms werkt dit echter averechts. Soms hoor ik mensen een weerstand uiten om in groep te gaan sporten omdat ze een bepaalde gêne hebben om de één of andere reden. Dan kan individueel oefenen buiten de oplossing zijn.

Onderschat eveneens de aanwezigheid van een begeleider niet in een indoor setting. Qua motivatie spelen zij een grote rol. Maar ook voor blessurepreventie zijn zij een belangrijk gegeven.

Een kanttekening hierbij is dat er vaak veel objectiever kan getraind worden binnen. De inspanning kan veel objectiever gevalideerd worden door de begeleider. De progressie kan veel juister gemeten worden. Geen externe factoren die de sportuitslag kunnen beïnvloeden, zoals wind, regen, verkeerssituaties.

Ook voor bacteriële belasting moeten we waakzaam zijn bij indoor sportactiviteit. Waar veel volk is kunnen nare luchtjes hangen, nare douche-omstandigheden zijn. Denk aan de ongemakkelijke schimmeltenen en voetwratten bijvoorbeeld, de hoestende en proestende medeatleten, …. Voor onze immuniteit is dit zeker een uitdaging.

Besluit

Bewegen is belangrijk voor onze immuniteit. Of het nu binnen of buiten gebeurt, dat is niet het belangrijkste. Als het maar gebeurt. Het is altijd beter de minst beste optie (tussen binnen en buiten) te kiezen dan niets te doen en in de zetel te hangen en de koekenkast leeg te roven.

Ieder moet voor zich uitmaken wat voor hem of haar het best past. Diegenen die reeds gemotiveerd zijn zullen geen probleem hebben met te kiezen. Diegenen die een zetje in de rug nodig hebben, hoop ik hier een beetje geïnspireerd te hebben.

Wees gerust, ik heb ook al eens geen goesting om in de kou te vertrekken om een loopje te gaan doen, of uit mijn zetel te komen om te gaan basketten. Maar neem het van mij aan, het loont de moeite om je moed bijeen te scharen en te vertrekken. Iedereen zal dit beamen, vanaf het moment dat je 2 minuten weg bent ben je zo ontzettend blij dat je de stap genomen hebt. En dat gevoel blijft zalig lang nazinderen, net zoals de frustratie van niet geweest te zijn ook lang blijft nazinderen. It’s up to you 😉 !

Alex


Buiten of binnen sporten? Heb jij advies nodig voor je sportbeoefening? Weet je niet hoe eraan te beginnen? Heb je een blessure?

Maak hier je afspraak: naar de agenda

☎️ 03 488 02 74

💻 [email protected]

Corporella, Antwerpsesteenweg 212, LIER