Sporten maakt blij. Hoe beter gezind, hoe groter de boost voor je immuniteit.

We gaven het eerder al aan. Je moet geen zware inspanning leveren om een positief effect te hebben op je immuniteit. Integendeel, een zware inspanning geeft nadien zelfs een periode van verminderde weerstand.

Kracht- of cardiotraining?

Door zowel kracht- als cardiotraining, stijgt onze doorbloeding in de weefsels. Dit zorgt ervoor dat deze witte bloedcellen beter ter plaatsen geraken. 

Als men op regelmatige basis gedurende een langere periode beweegt, vinden er verschillende veranderingen plaats binnen je immuniteitsstelsel. Dit zien we aan de stijging van de activiteit en van ‘natural killer’ (NK)- cellen. Zo’n NK-cel is een groot lymfocyt, een soort witte bloedcel, die een rol spelen bij de celdoding bij ziektes.

In de figuur hieronder zie je de relatie tussen infectierisico en inspanning, weergegeven in de zogenaamde J-curve.

Als men aan sport doet met een minimum tijdspanne van 30 minuten en aan een gematigde intensiteit, krijgen we een positieve uitwerking op de spijsvertering, hormoonbalans, hartfunctie, hersenfunctie en de spieren en botten. Maar wat doet beweging met onze mentale gezondheid?

Geef je humeur een shot door te sporten.

Sporten en bewegen hebben niet alleen een lichamelijke effect. We krijgen daarnaast, en misschien nog belangrijker, een positief effect op ons humeur. Er komen verschillende feel good stoffen vrij tijdens het bewegen zoals serotonine en endorfines. De productie van adrenaline en cortisol, beide stresshormonen, worden zowel vanuit de hersenen als de spieren gestuurd. Dit werd aan getoond in een wetenschappelijk onderzoek door Peter Strick (University of Pittsburgh Brain Institute) .

Dit verklaart waarom regelmatig bewegen stress vermindert en je ook stressbestendiger maakt. Bij chronische stress wordt de continue spanning doorbroken door te sporten.

Heb je een mindere dag? Ga naar buiten en beweeg. Je gaat minder snel in een negatieve spiraal geraken en depressieve gevoelens sneller onder controle krijgen. Sporten leidt je ook even af van negatieve gedachten en als je buiten sport, doen de buitenlucht en de zon je zeker deugd. Daarnaast heeft fysieke activiteit ook een positief effect op zelfvertrouwen en de levenskwaliteit. 

Wist je dat het effect van actief bewegen op sombere gevoelens vergelijkbaar is met het effect van antidepressiva maar dan zonder de bijwerkingen hiervan? Nu we dit allemaal weten kan ik je dus alleen maar wijzen op het positief effect van beweging bij een depressie. Bewegen en sporten zullen een zeer gunstig effect hebben op je genezingsproces. Het is sowieso beter dan gans de dag in de zetel te liggen en af te wachten wat de dag brengt.

Individuele sport of groepssport.

Sommige mensen zijn meer op zichzelf en sporten liever individueel, andere bewegen dan weer liever in groep. Beiden zijn even goede vormen van beweging. Bij individueel sporten, kan je je hoofd leeg maken en aan niets anders denken dan aan jezelf en de sport. Groepssporten hebben dan weer effect op sociale vaardigheden en interactie, een samenhorigheidsgevoel met emotionele steun. Door de sociale aard van sporten in groep, worden positieve gezondheidsresultaten voornamelijk geassocieerd met teamsporten. Als je je omringt met mensen die je kunnen helpen naar wat je wilt bereiken, blijf je ook gemotiveerd om je doelen te bereiken. 

Zelf speel ik volleybal. Ik kijk iedere keer uit naar de training of een match omdat ik er zoveel positieve energie van krijg. Wat is jouw favoriete sport? Waar krijg jij energie van?

Onthoud: Sporten maakt blij. Hoe beter gezind, hoe groter de boost voor je immuniteit.

Heb je een vraag voor me? Ben je geblesseerd? Ik kan je helpen te revalideren zodat je snel de draad terug kan oppikken.

Wil je graag een afspraak? Dat kan hier: Naar de agenda

of ☎️03 488 02 74 💻[email protected]

Alles voor onze immuniteit.

Tot snel,

Sharon