Wist je dat bewegen even effectief is als (bepaalde) medicatie? Bij diabetici is het bijvoorbeeld aangetoond dat frequent bewegen een even groot effect heeft op de bloedsuikerspiegel als de medicatie die ze normaal gezien moeten nemen. Ook voor mensen met obesitas, hartproblemen en een hoge bloeddruk kan beweging beschouwd worden als een medicijn. Momenteel lopen er nog veel onderzoeken, maar we kunnen er vrijwel zeker van zijn dat deze gezondheidsvoordelen ook toepasbaar zijn bij de huidige pandemie. Om corona voor te zijn, moeten we dus bewegen!
Bewegen of sporten?
Als we het over bewegen hebben, kruipen veel mensen vaak weg of zie je het voorhoofd zichtbaar fronsen. De meeste mensen denken meteen dat ze naar de fitness moeten of zich uren in het zweet moeten werken. Niets is minder waar. Ook kleine inspanningen en minimale vormen van beweging hebben effect op onze gezondheid.
Wist je bijvoorbeeld dat je met een uur stofzuigen evenveel energie verbruikt als een halfuur joggen? Je hoeft dus helemaal geen topsporter te zijn om voordeel te halen uit beweging!
Als je thuis werkt.
Tegenwoordig zitten we met zijn allen veel meer stil. Het thuiswerken is ideaal voor mij, want zo is er minder verkeer op de baan tijdens de huisbezoeken. Voor de gezondheid van onze thuiswerkers is het iets minder gunstig. In normale omstandigheden (lees: voor corona) zaten, volgens onderzoek, Vlamingen reeds 50-85% van hun dag stil. Dat percentage is nu helaas wel stevig gestegen. Tijd dus om er iets aan te doen!
Thuiswerkers zitten soms, zonder te beseffen, uren aan hun bureau. Het is vaak ‘s ochtends van het bed onmiddellijk naar het bureau. Sommigen zitten zelfs zo aan hun bureau geklit dat ze zich soms vergeten te wassen en aan kleden. Probeer hier eerst en vooral zeker structuur in te vinden. Doe alsof je ‘s morgens naar je werk vertrekt. Sta ook minstens om het half uur recht. Doe iets nuttig, maak ondertussen bijvoorbeeld de vaatwas leeg. Je hebt dan enkele minuten iets actief gehad, dat bovendien nog zinvol is.
Krijg je telefoon? Sta recht en stap rond. Ga eventueel in de tuin met je telefoon. Door deze frisse neus te halen, krijg je meteen extra energie voor de volgende werksessie.
Kleine aanpassingen met een grote impact voor je immuniteit
Hoe vaak horen we niet dat je meer de trap moet nemen in plaats van de lift? Je merkt het wel als je bovenaan een trap staat te hijgen alsof je net een loodzware inspanning hebt geleverd. Door te klimmen zal je inderdaad onbewust een extra inspanning leveren.
Onze auto kan niet dicht genoeg bij onze bestemming geparkeerd staan. Heb je de minuten al eens opgeteld dat je een parkeerplaats zoekt? Parkeer je auto systematisch wat verder. Stap ook een halte vroeger af als je met de bus of tram gaat en doe het laatste stuk te voet. Zelfs 5 minuutjes goed doorstappen geeft een enorme boost aan gans je systeem.
Poetsen is ook bewegen en houdt ineens je woning proper. Als je huis gepoetst is, zal je er trouwens een goed gevoel aan over houden. Een opgeruimde en nette woning brengt rust in je hoofd, en ook dat is net zo belangrijk om aan je immuniteit te werken. En dan heb ik het nog niet eens over de huisstofmijt die je immuniteit mee aantast.
Soms zijn we echt lui … We kunnen uren voor de televisie hangen zonder te bewegen. Tijdens de reclameblokken of gewoon tijdens een programma/Netflix kan je gerust een paar oefeningen doen in plaats van gewoon in de zetel te hangen.
Bewegen, een sociaal gebeuren
Een wandelende lunchbreak met je collega’s is ook een perfecte manier om dagelijkse beweging op te drijven. Goed voor de immuniteit, maar ook voor de sfeer op het werk.
Wil je een gesprek met je werkgever? Stel voor om naar buiten te gaan en al wandelend te brainstormen. Als je beweegt kan je helderder denken. Als je brein vers zuurstof krijgt, zullen vanzelf nieuwe ideeën opduiken. In een muffe vergaderzaal zal je eerder in slaap vallen, niet?
Als je afspreekt met vrienden, zijn we snel geneigd om iets te gaan drinken of eten. Doe eens een actieve uitstap met vrienden in plaats van op café of restaurant te gaan. Of combineer de beiden.
Heb jij nog leuke voorstellen? Ik hoor het graag.
Sporten, ben je er klaar voor?
Je ziet, bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar nieuwe gewoontes dagelijks toepassen en voor je het weet ben je besmet met de beweegmicrobe. De volgende stap naar echt sporten is dan snel gezet.
Maar wat is sporten dan en hoe lang moet ik sporten om zinvol te zijn?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de aanbevelingen voor volwassen als volgt:
Beweeg per week minimaal 150 minuten matig of 75 minuten intensief of een combinatie van beiden. Bij 300 minuten of meer geef je jezelf een extra bescherming tegen hartziekten, kanker en diabetes type 2. Matige beweging betekent alle activiteiten die je hart sneller doen slaan en waar je bij voelt dat je het warm krijgt. Een stevige wandeling is dus wel degelijk ook sporten.
Doe ook tweemaal per week krachtoefeningen om spieren en botten te versterken. Sterke botten is cruciaal om preventief te werken tegen osteoporose. Spieren trainen is belangrijk om je vorm te bewaren, maar ook om je verbranding te stimuleren. Hoe beter je verbranding, hoe beter je gewichtscontrole. Een gecontroleerd gewicht is belangrijk voor een boost naar je immuniteit.
Voor 65-plussers is driemaal per week evenwichts- en lenigheidsoefeningen voor valpreventie noodzakelijk. Als je valt en je breekt iets ben je minder mobiel of zelfs bedlegerig. Iemand die niet meer beweegt haalt gans zijn energieniveau, weerstand en immuunsysteem onderuit.
Om mijn immuniteit een boost te geven, probeer ik de komende tijd elke week deze aanbevelingen te halen. Uiteraard ga ik voor de extra bescherming en probeer dus 300 minuten (of 150 minuten intensief) te bewegen per week.
Wie doet er mee?
Wil jij ook meer bewegen? Heb je een blessure? Heb je een vraag? Heb je een voorschrift van de arts? ⠀⠀
Plan hier je afspraak: Naar de agenda
Tot snel,
Marian