Immuniteit opbouwen start van binnenuit. Dat was het thema van afgelopen week. Voeding is hierbij de basis. We lezen voortdurend dat we gezond moeten eten. Maar wat is dat eigenlijk? Moeten we dan enkel wortelen eten? Ik ben toch geen konijn? Mag ik dan nooit zondigen? Ik kan trouwens niet goed koken. Eigenlijk heb ik er ook geen zin in. Ik ga liever op restaurant.
Het blijft een uitdaging
Als je op je voeding let, als je op dieet bent, als je aan een detoxprogramma werkt, als je je immuniteit wil boosten, … dan lijkt het wel of je gepest wordt. Voortdurend word je uitgedaagd door familie, vrienden en collega’s, in de winkel of op restaurant.
Dat ene chocolaatje kan toch geen kwaad zeker?
Hoezo, jij drinkt geen alcohol?
Jij op dieet! Je bent toch niet te dik.
Eet jij geen vlees? Wat is dat voor flauwekul.
In mijn tijd aten we alles.
De omgeving geeft snel commentaar of kritiek en weet het vaak zo veel beter. Laat het van je afglijden en laat je vooral niet inpakken. Doe waar jij zin in hebt en waar jij je goed bij voelt. Het is het niet waard om altijd in discussie te moeten gaan met anderen. Trouwens, al die negativiteit haalt je naar beneden en daardoor krijgt je immuniteit zeker geen boost.
Zoveel verleidingen
We worden voortdurend blootgesteld aan verleiding. Als je naar de winkel gaat, begint het al. Je komt van je werk met grote honger en je ogen worden meteen aangetrokken naar zoveel lekkers. Voor je het weet ligt je winkelkar vol met producten die je helemaal niet van plan was om mee naar huis te nemen. Het probleem is dan dat het in huis ligt en je voortdurend in de verleiding kan komen.
Koop best alleen wat je echt nodig hebt. Maak vooraf je boodschappenlijstje en hou je daar ook aan. Als je zonder lijstje naar de winkel gaat, neem je ongetwijfeld teveel mee en zeker en vast zaken die overbodig zijn (lees te veel snoeperij en ander ongezonde tussendoortjes).
Ik kook heel graag. En jij?
Toen ons jongens nog in de kleuterschool zaten, kwamen zij over de middag naar huis om een warme maaltijd te eten. Aan de schoolpoort riepen ons jongens dan steevast al van ver de vraag wat we zouden eten die middag, gevolgd door lachsalvo’s van omstaande ouders. Op een bepaald moment kwam er één van de juffen mij zeggen dat ze vermoedde dat ik lekker eten maakte. Dries ging iedere middag vertellen aan zijn juf wat hij die middag had gegeten. Ik moest lachen maar dit maakte snel plaats voor verbazing toen ze me vertelde dat niet alle mama’s dagelijks kookten.
Eten is bij ons altijd een zeer belangrijk moment van de dag geweest. Wat eten we? Wanneer eten we? Nu nog steeds, na al die jaren, is dit onderwerp nummer één. Zelfs nu de twee oudsten verhuisd zijn, en op bezoek komen, polsen ze vooraf wat de pot schaft. Ik vind het zelf ook heerlijk om volk te ontvangen en te vertroetelen met lekkere en nieuwe gerechten.
Ik kook heel graag, hou van verse producten en probeer graag nieuwe recepten uit. Zelden zal je bij ons een kant en klare maaltijd op tafel zien en de frituren zullen zeker niet rijk worden van ons. Nu ja, ik ben ook geen heilige. Uiteraard gebeurt dit wel eens. Af en toe zondigen moet ook eens kunnen. Probeer 80 % van de tijd gezond en vers te eten. Dan schiet er nog 20% over om eens gek te doen.
Doorbreek oude gewoontes
Ik schrik er in mijn gesprekken telkens van hoeveel mensen niet graag koken. Ik ben ook altijd verbaasd als blijkt dat mensen bepaalde groenten niet lekker vinden of zelfs nog nooit gegeten hebben. Als we op restaurant gaan met vrienden en ik zie dat ze enkel hun vlees en aardappelen opeten, kan ik het eigenlijk niet laten om rare ogen te trekken.
Je hebt ook mensen die echt niets lusten. Ieder product smaakt toch anders, denk ik dan. Hoe kan het nu dat je zowel tomaten als komkommer als broccoli niet lekker kan vinden. Is er dan iets mis met de smaakpapillen. Heeft het te maken met gewoontes of met opvoeding?
Wat is het bij jou denk je?
Keep it simple
Het is zeer moeilijk om iemand van pakweg 40 jaar iets te leren eten. Veel mensen zijn verknocht aan gewoontes en vertikken het soms ook echt om iets nieuws te proberen. Sommige mensen kunnen of willen ook niet koken.
Hoe start je hiermee als je bijna nooit gekookt hebt? Ik zou je kant en klare recepten kunnen bezorgen. Ik kook en experimenteer heel graag, maar ik schrijf geen kookboeken. Bovendien is het een leerproces waarbij je zelf op ontdekking moet gaan.
Maak het niet te ingewikkeld. Begin met een recept met een minimum aan ingrediënten. Ga zelf eens op zoek. Typ in de zoekbalk van Google twee soorten groenten in. Je zal duizenden voorstellen van gerechten vinden en voor je het weet heb je een ton aan inspiratie.
Ga in een kookboek op zoek naar een recept waar bijvoorbeeld maar 4 ingrediënten in zitten. Nu ga je stap voor stap te werk. Het boodschappenlijstje is kort, dat is al makkelijk. Koop wel producten van een goede kwaliteit. Vooral wat groenten betreft is het belangrijk dat ze kraakvers zijn. Wortelen met verkleurd loof of een verrimpelde paprika nodigen niet bepaald uit om een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Kies seizoensgroenten uit. We zouden werken aan immuniteit, niet?
Blijven oefenen
Volg nu letterlijk stap voor stap het recept. Ga niet weg uit je keuken. Blijf bij je aanrecht, of het loopt mis. In het begin zal je er misschien tegen op zien. Maak dan een dubbele portie. Dan hoef je de dag nadien je maaltijd enkel maar op te warmen. Beter is natuurlijk dat je iedere dag vers eten kan maken, maar het is een begin.
Van zodra je wat geëxperimenteerd hebt, zal je hier veel handiger in worden. Door iets beter te kunnen, zal je het op de duur ook liever doen en kan je zonder te hoeven nadenken de heerlijkste gerechten klaar maken.
Het is hetzelfde als fietsen. Niemand kan dit van de eerste keer en het gebeurt met veel vallen en opstaan. Maar eens je het kan hoef je niet meer na te denken over waar je je voeten moet zetten en hoe je je evenwicht kan bewaren. En voor je het weet ben je een wielertoerist.
Pure voeding is beter
Hoe meer je voeding uit de natuur eet, hoe beter je lichaam dit kan verwerken. Hoe meer toevoegingen en bereidingen, hoe moeilijker om dit alles verteerd te krijgen. Neem om te koken als basis de 7 elementen uit de natuur: groenten, fruit, vlees, vis, noten, zaden en pitten. Leer verpakkingen lezen en vermijd zoveel mogelijk bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en andere chemische additieven. Hoe puurder en zuiverder je voeding, hoe beter je lichaam dit verwerkt. Daardoor blijft er weinig rommel achter in je lichaam. Dit kan zich niet vastzetten op plaatsen waar je het niet wil. Je krijgt minder ontstekingen, ziektes, huidproblemen, cellulitis, overgewicht, diabetes, … en zo werk je zonder veel moeite aan je immuniteit.
Maak slimme keuzes op restaurant
Als ik uit eten ga, kies ik altijd iets dat ik zelf niet veel klaarmaak of probeer ik iets uit wat ik nog nooit gegeten heb. Een steak met een salade of een gebraden kip zal ik dus nooit eten op restaurant. Op die manier daag ik mezelf ook uit om nieuwe dingen te proberen, om dan ook thuis uit te testen.
Als je gezond wil eten, moet je op restaurant gaan zeker niet laten. Je moet dan wel geen frieten met stoofvlees eten natuurlijk. Maak een slimme keuze. Kies voor een salade of voor vis met groenten. Je kan ook een voorgerecht kiezen zoals carpaccio of een lichte soep. Als de ober vraagt of je frietjes of kroketjes bij je maaltijd wenst, vraag dan een extra salade in de plaats. In de meeste restaurants is dat echt geen probleem. In restaurant Het Looks in ons eigen Lier zet kokkin Anja dit zelfs standaard op haar kaart.
Blijf wel van dat mandje brood af, beperk je tot en stukje of laat het weghalen. Drink je toch een glas wijn, compenseer dan met 2 glazen extra water. Neem geen dessert maar kies voor een verse muntthee. Zeg vooraf dat er geen koekje bij hoeft. Dan kom je alvast niet in de verleiding. Het is inderdaad niet makkelijk als je in de verleiding gebracht wordt, dat vraagt discipline. Maar dat komt wel. Spreek je graag af met vrienden? Nodig ze bij jou thuis uit, dan heb je alles zelf in de hand en maak je klaar wat je zelf wenst. Je kan nog altijd iets extra klaarmaken voor je gasten. Ze zullen hier zeer veel waardering voor hebben.
Vertel ook tegen je tafelgenoten waar je mee bezig bent. Het is geen schande hoor.
Hoe meer kleur, hoe meer voedingsstoffen
Alle groenten en fruit hebben een andere gehalte aan voedingstoffen of verhouding aan vitaminen en mineralen. Onthoud dat je best een grote variatie in huis haalt aan verschillende soorten groenten en fruit. Leg kleur in je fruitmand. Creëer ook een kleurenpalet op je bord. Als je verschillende soorten groenten serveert heb je meteen meer voedingstoffen binnen. Hou hierbij rekening met seizoensgroenten. Neem bijvoorbeeld als lunch een salade en maak ’s avonds een wok klaar. In beide gevallen moet je geen kookwonder zijn. Bovendien zijn dit snelle maaltijden voor als je tijd beperkt is. Op die manier krijg je ook makkelijker de hoeveelheid groenten binnen die je dagelijks nodig hebt om te werken aan je immuniteit.
Heb jij een kookboek dat je kan aanraden? Heb jij een lekker gerecht dat je kan aanbevelen?
Laat het ons zeker weten. Dan kunnen wij het opnemen in onze receptenrubriek. Wij zijn voortdurend op zoek naar inspiratie.
Ken je ons kookboek MOOI al?
Wij delen ook graag recepten en tips via onze Facebook en Instagram pagina.
Deel jij een foto van je gerechten om anderen te inspireren?
Vergeet Corporella niet te taggen. Dan kunnen wij het ook zien.
Wil jij meer individuele tips op maat speciaal voor jou?
Boek dan hier jouw gezondheidsgesprek.
☎️ 03 488 02 74
Tot snel!
Greet