Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de wirwar van informatie op voedselverpakkingen. Maar met een beetje knowhow kun je als consument krachtige keuzes maken die goed zijn voor je gezondheid. Laten we eens kijken hoe je een verpakking kunt lezen als een pro.
Ingrediëntenlijst
Het geheim zit vaak verborgen in de ingrediëntenlijst. Hier vind je alles wat er in je product zit, van voedzame stoffen tot toegevoegde bewaarmiddelen. Let op de volgorde: ingrediënten die vooraan staan, zijn in grotere hoeveelheden aanwezig. Als je een product met weinig toevoegingen wilt, kies dan voor iets met een kortere lijst. Hoe minder ingredienten je product bevat, hoe minder het bewerkt is en hoe gezonder.
Voedingswaardetabel
De voedingswaardetabel is je kompas in de zee van voedingsinformatie. Hier zie je hoeveel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, suikers en zout er in een product zitten per 100 gram of 100 ml. Gebruik dit om bewuste keuzes te maken die aansluiten bij je dieet en gezondheidsdoelen. Onthoudt dat het niet alleen om het aantal Kcal gaat, maar ook om de voedzaamheid van je product. Zo zijn lightproducten, die lager zijn in Kcal vaak minder gezond dan de ‘normale’ versie van het product. Wanneer het vet uit het product gehaald wordt, moeten er heel wat andere ingrediënten toegevoegd worden om de smaak te behouden. Vaak is het dan suiker.
Vergelijk producten
Het loont om verschillende merken van hetzelfde product te vergelijken. Je zult verrast zijn door de variatie in voedingswaarden tussen merken. Kies altijd voor het product met het laagste suikergehalte en het minste aantal ingrediënten voor de beste voedingskwaliteit.
Let op ‘claims’
Laat je niet misleiden door schreeuwerige beloftes op de verpakking. Soms is wat op de voorkant staat niet helemaal wat er binnenin zit. Een product kan beweren “met echt vruchtensap” te zijn, maar slechts een klein percentage daarvan bevatten. Blijf kritisch en laat je niet verleiden door marketingtrucs.
Herken suiker
Veel voedingsproducenten zijn heel creatief om suiker te verdoezelen op hun etiket.
Hierbij vind je een lijst met benamingen die je kan tegenkomen.
Basterdsuiker – Bruine suiker – Bruine rietsuiker – Bruine basterdsuiker – Bruine kandijsuiker – Karamel – Kaneelsuiker – Melksuiker – Kandij – Kandijsuiker – Honing
Rietsuiker – Ruwe rietsuiker – Invertsuiker – Gebrande suiker – Gekarameliseerde suiker – Glucose – Sacharose
Dextrose – Fructose – Lactose – Siroop – Suikerstroop
Kandijstroop – Rietsuikerstroop – Karamelsuikerstroop – Tarwe-glucosestroop – Gekarameliseerde suikerstroop – Glucose-fructosestroop – Glucosestroop – Glucosesiroop – Gebrande suikerstroop – Maisstroop …
Let goed op deze verborgen suikers, ze horen niet in een gezond en evenwichtig voedingspatroon thuis.
Door de verpakking van je voedsel te ontcijferen, krijg je de controle over wat je eet en maak je gezonde keuzes die bijdragen aan je welzijn. Volg deze stappen en word een meester in het lezen van etiketten!
Ga je mee winkelen?
Stralend fit met Corporella?
Stuur een mail naar info@corporella
Een persoonlijk gesprek, informatie, een meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl?
Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212
Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27