Wat suiker met je kan doen: Over Insulineresistentie.


Laten we eens stilstaan bij een essentieel onderwerp dat de sleutel kan zijn tot het beter begrijpen van ons lichaam en onze gezondheid: insulineresistentie. Tijdens de Corporella Back on Track Challenge willen we graag een zoveel besproken onderwerp toelichten en duidelijk maken hoe het ons algemeen welzijn kan beïnvloeden.

De Rol van Koolhydraten en Insuline

Koolhydraten vormen de nummer één brandstof voor ons lichaam. 
Ons voedingspatroon bestaat vaak voornamelijk uit koolhydraten, waardoor we ons lichaam als het ware “volstouwen” met deze brandstof, dag in dag uit. Via onze darmen worden koolhydraten als kleine suikermoleculen in ons bloed gebracht, om vervolgens in elke cel van ons lichaam als energie omgezet te worden. Maar deze suiker kan niet zomaar de cellen binnendringen. Insuline, het hormoon dat wordt aangemaakt in onze pancreas, fungeert als de sleutel op de deur van onze cel, waardoor suiker naar binnen kan. Insuline klopt aan op een receptor op de celwand, waardoor een poortje in de celwand opengaat, zodat de suikermoleculen naar binnen kunnen.

Wat is insulineresistentie?

Wanneer we te lang en te veel suiker eten, wordt de receptor ongevoelig voor insuline. Dit proces, bekend als insulineresistentie, vindt geleidelijk plaats. Het lichaam reageert door de pancreas opdracht te geven meer insuline aan te maken. Omdat de cellen niet openen voor suikermoleculen, blijven deze langer in het bloed, wat uiteindelijk resulteert in vetopslag.

Over Diabetes en andere aandoeningen

Insulineresistentie is de voorloper van diabetes type 2. De pancreas raakt uitgeput door het constante werk om insuline aan te maken die de suikermoleculen in de cellen probeert te krijgen. Op een bepaald moment begint de pancreas minder insuline aan te maken, waardoor suikermoleculen zich opstapelen in het bloed. Wanneer de pancreas zo overwerkt is en weinig tot geen insuline meer aanmaakt, spreken we van diabetes type 2. Maar dit is niet het enige gevolg. Insulineresistentie is ook gekoppeld aan andere gezondheidsproblemen zoals het metabool syndroom, de ziekte van Alzheimer, hypertensie en hart- en vaatziekten, …

Gezonde Levensstijl: De Sleutel tot Omkeerbaarheid

Het goede nieuws is dat zowel insulineresistentie als diabetes type 2 omkeerbaar zijn. Beide aandoeningen zijn sterk verbonden met onze voeding en levensstijl. Door bewuste keuzes te maken en ons voedingspatroon te herzien, kunnen we de weg inslaan naar een gezonder leven en welzijn.

Tijdens de Corporella Back on Track Challenge moedigen we je daarom zo graag aan om je voedingspatroon onder de loep te nemen en bewuste keuzes te maken die je gezondheid bevorderen. Samen met ons kan je deze uitdaging aangaan en stappen zetten naar een gezonder en gelukkiger leven. Doe je mee? Ontdek samen met ons de kracht van een gezonde levensstijl!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, informatie, een meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor en gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27