Optimale Macroverdeling op je Bord: Een Gids voor een Evenwichtige Maaltijd

Voeding speelt een centrale rol in ons leven. Waar en wat we eten heeft zo’n grote impact op hoe we ons voelen en functioneren. Daarom is het kennen van macronutriënten echt belangrijk. Dit zijn de bouwstenen van ons voedingspatroon. Het gaat om de drie grote spelers die ons lichaam voorzien van alles wat het nodig heeft om goed te werken en gezond te blijven. Ze zijn als het fundament van een huis – als dat niet stevig is, loopt alles in de war. Het begrijpen van deze essentiële voedingsstoffen is een echte game changer als het gaat om onze algehele gezondheid en vitaliteit.

De Drie Hoofdcategorieën van Macronutriënten

1. Koolhydraten: De Brandstof voor je Lichaam

Koolhydraten (kh) vormen de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam. Ze worden afgebroken tot glucose, welk onze cellen gebruikt als brandstof. Koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten en zuivelproducten. We onderscheiden snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel afgebroken tot glucose en daardoor ook snel geabsorbeerd in de bloedbaan. Dit resulteert in een plotse stijging van de bloedsuikerspiegel en geeft op korte tijd energie aan het lichaam. Je vindt snelle koolhydraten vooral in voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan geraffineerde suikers en witte bloem. Voorbeelden hiervan zijn frisdrank, gebak, koekjes, wit brood, pasta, rijst, snoepgoed, …

Trage koolhydraten worden langzamer afgebroken en geabsorbeerd, waardoor ze geleidelijk glucose in de bloedbaan vrijgeven. Dit resulteert in een stabielere bloedsuikerspiegel en een langdurige, constante energievoorziening. Bij het maken van gezonde voedingskeuzes, kiezen we hoofdzakelijk voor trage koolhydraten, je vindt ze vooral in groenten. Teveel en te vaak snelle koolhydraten eten, kan leiden tot insulineresistentie, en op zijn beurt diabetes.

Lees er hier meer over.

2. Eiwitten: De Bouwstenen van ons Lichaam

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, zoals spieren, botten, huid en haar. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten. Eiwitten worden trager verteerd door ons lichaam, wat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Vaak eten we te weinig eiwitten en verspreiden we ze niet voldoende over de dag. Een gezond en evenwichtig persoon heeft tussen 1 en 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Als je weet dat 100 gram kipfilet ongeveer 20 gram eiwit opleverd, dan kan je je wel voorstellen dat je voedingspatroon aanvullen met een eiwitshake alleen maar voordelen heeft voor je lichaam. De dag starten met eiwitten, zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft gedurende de dag.

3. Vetten: Belangrijke Functies in ons Lichaam

Vetten spelen verschillende belangrijke rollen in ons lichaam. Het leveren van energie, het ondersteunen van celgroei en het handhaven van een gezond cholesterolgehalte. Gezonde vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals avocado’s, olijfolie, noten, zaden en vette vis. Er zijn verschillende soorten vetten. Belangrijk is om je te concentreren op onverzadigde vetten, omega-3 vetzuren en vetzuren met middellange ketens (MCT’s).

Heel veel mensen hebben een tekort aan Omega 3 vetzuren. In dat geval raden we een extra inname aan met Ultra Omega 3 van RainPharma

Praktische Richtlijnen voor een Gebalanceerde Maaltijd

Het is belangrijk om een juist evenwicht te vinden tussen (trage) koolhydraten, eiwitten en vetten in ons voedingspatroon. Hoewel de optimale verhouding verschilt van persoon tot persoon, is het streven naar een gebalanceerde inname van alle drie de macronutriënten essentieel voor een optimale gezondheid.

Als richtlijn voor een gebalanceerde maaltijd, kan je overwegen om de volgende verhouding aan te houden: 4/8e van je bord bestaat uit trage koolhydraten, 3/8e uit eiwitten en 1/8e uit gezonde vetten.

Dit betekent dat ongeveer de helft van je bord bestaat uit voedingsmiddelen zoals groenten, welke rijk zijn aan vezels. Deze geven je langdurige energie. Ongeveer één derde van je bord zou eiwitrijke voedingsmiddelen moeten bevatten. Het resterende deel, ongeveer een achtste van je bord, bestaat uit gezonde vetten.

Vind jij het moeilijk om de juiste voedingskeuzes te maken? Wil je graag wat gewicht verliezen of net aan spiermassa bijkomen?

Twijfel dan niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27