3 nadelen van gewichtsverlies op korte tijd

#1 Je kan last hebben van huidoverschot

Eén van de nadelen van veel gewichtsverlies op korte termijn is dat je te maken kan hebben met een huidoverschot.

Vergelijk het met een ballon: een ballon die je opblaast en terug leeg laat lopen heeft geen ‘rimpels’. Een ballon die al lange tijd gespannen staat en dan leeg loopt, lijkt wel een verlept zakje.

Hetzelfde gebeurt met jouw lichaam als je al jaren met een aantal kilo’s overgewicht zit. Dat leeg gelopen zakje krijg je ook niet meteen terug opgetrokken waardoor een nieuwe esthetische ingreep op de loer kan liggen.

Mensen die op korte tijd 40 kg afvallen door een gastric bypass operatie, kunnen hier bijvoorbeeld veel last van hebben. Het is natuurlijk fantastisch dat je die overtollige, ongezonde kilo’s eraf hebt, maar je lichaam krijgt op deze manier niet de tijd om zich zo snel aan te passen.

#2 Je kan plots ouder lijken

Als je zoveel afvalt op korte tijd  heb je niet alleen last van een huidoverschot, maar ook van een versnelde veroudering.

proteïnen

Als je een dieet volgt waar je te weinig eiwitten eet, krijg je geen bouwstoffen binnen en kwijnen je spieren en huid letterlijk weg.

Je spieren vormen het fundament van je huid. Te weinig spieren laten je huid dus inzakken.

Maar niet alleen dat.

Maar liefst 80% van je huid bestaat uit eiwitten. Als je onvoldoende eiwitten eet, loopt de opbouw van je huid dus mank en gaat deze nog meer uitzakken en invallen, wat voor een stijging van rimpels kan zorgen.

Het is toch niet de bedoeling dat je 20 kilogram afvalt, maar er 10 jaar ouder uitziet? Als er iemand tegen je zegt ‘nu mag je wel stoppen’, is dat misschien een teken dat je spieren en huid aan het aftakelen zijn.

Ofwel is die persoon gewoon jaloers …

#3 Je kan vitaliteit en immuniteit verliezen

Veroudering gaat niet alleen over het esthetische aspect. Niet alleen wat je ziet (de huid) veroudert. Het gaat veel verder dan dat. De binnenkant moet er helaas ook aan geloven.

Ben je dankzij een operatie zoveel afgevallen? Super! Maar vergeet niet dat je dan extra vitaminen en mineralen moet innemen.

vitaminen

Tijdens dergelijke operaties halen dokters een stuk van je darmen weg, en laat deze nu net zo belangrijk zijn voor de opname van vitaminen en mineralen.

In het begin word je hier nog wel op gewezen door de arts, maar nadien geraakt dit wel al eens vergeten en word je vaak vermoeid of ziek zonder de oorzaak te vinden.

Vitaminen en mineralen vormen als het ware de potgrond van iedere cel in je lichaam. Als je hiervan een tekort hebt, mag je nog zo je best doen, je dieet zal nooit lukken zoals het hoort.

Als je een tekort hebt aan mineralen en vitaminen pleeg je bovendien roofbouw op je lichaam en zal je verzwakken. Je kan dan bijvoorbeeld te maken krijgen met slaapproblemen of een verlies van je levenslust.

Dit is hetgeen we vaak zien bij mensen die op eigen houtje en op een foute of vaak extreme manier op dieet gaan. Het zijn ook diegenen die makkelijk in een jojo verhaal belanden en uiteindelijk volledig aan de grond raken door verlies van vitaliteit en immuniteit.

Een verwittigd mens …

Door het aantal kilo’s dat je verliest komen er zeer veel toxines vrij. Onze lichaamsvetten zijn nu eenmaal het vuilnisbelt van ons lichaam. Stoffen die al jaren opgestapeld zitten komen vrij en krijgen nu vrij spel. Gezonde cellen worden aangevallen en er komen nog meer schadelijke toxines of vrije radicalen in het lichaam terecht.

Deze vrije radicalen kunnen deels geneutraliseerd worden door antioxidanten uit groenten en fruit. Een dieet vraagt echter wel meer ondersteuning, zeker als je veel gewicht verliest op korte tijd.

afvallen op korte tijd

Dat is de reden waarom ik in een intakegesprek ruim de tijd neem om uit te leggen waarom je supplementen moet nemen tijdens een dieet. Het gaat dan niet per se over het RainPharma dieet, dit gaat over élk dieet. Ieder afslankproces is een aanslag op je lichaam als je dit niet ondersteunt. 

Ook als je overschakelt naar een ‘normaal’ eetpatroon is het belangrijk dat je deze suppletie nog een tijdje blijft aanhouden ter ondersteuning. Je lichaam heeft nog ruim de tijd nodig om zich aan te passen aan je nieuwe levensstijl. Dit is ook een van de redenen waarom we je zo lang blijven opvolgen.

Een andere reden van opvolging is dat je lichaam een biologisch geheugen heeft dat steeds neigt om terug te gaan naar dat vorige gewicht. Het is voor je lichaam namelijk makkelijker om bij te komen dan om af te vallen. Blijkbaar is dit een veel grotere opgave.

Maar, er is goed nieuws! Wanneer je je gewicht gedurende twee jaar blijft controleren en je steeds terug kan gaan naar de doelstelling die je jezelf voorop had gesteld, ontwikkelt je lichaam een nieuw biologisch geheugen.

Wil dit zeggen dat je nooit eens een uitschuiver mag doen? Tuurlijk wel!

De bedoeling van de verzilveringsfase, en daarna de stabilisatie, is dat jij bij jezelf ontdekt wat voor jou een trigger is om terug te snoepen bijvoorbeeld. Je ondervindt op die manier waarvan je het snelst bijkomt, wat je buik doet opzwellen, waar je moe van wordt enz …

Het is een kunst om je lichaam terug te leren kennen en dat is de reden waarom wij je blijven begeleiden gedurende die gehele periode.

Bovendien kan het een stimulans zijn dat mijn dwingende ogen af en toe nog eens meekijken op de weegschaal. Blijkbaar is dat toch wel een belangrijke motivatie om te volharden tot aan de finish.

Hulp nodig bij het afvallen?

Heb jij ook hulp nodig om op een verantwoorde, gezonde en doeltreffende manier af te vallen? Maak je afspraak en ik help je met alle plezier mee op weg naar een gezond, en voor jouw ideaal gewicht waar je misschien zo lang van droomt.

Aan iedereen die momenteel in ons traject zit, dikke pluim!

Ben je net gestart? Goede beslissing! Begin maar al met een nieuwe garderobe aan te schaffen.