Beperk je suikerinname. Zou het zo simpel zijn?

We krijgen meer en meer te horen dat de meeste van de ernstig getroffen coronapatiënten mensen zijn met een onderliggend probleem. Het zijn vaak risicogevallen, zonder dat ze het misschien weten. Menig coronapatiënten hebben ook te kampen met overgewicht. We weten ook dat er uitzonderingen zijn op deze regel, maar vaak komt men hier in de nieuwsberichten toch telkens op terug. 

Onze ervaring

Gezien onze beroepsactiviteiten komen we vaak in contact met verpleegkundigen en artsen die aan de bron zitten. Uit deze gesprekken kunnen we afleiden dat er vijf groepen zijn van patiënten die het meest in het ziekenhuis belanden met corona. Het zijn in de eerste plaats de oudere mensen. Dan is er de categorie van mensen met een onderliggend probleem, de zogenaamde risicopatiënten. Mensen met matig tot ernstig overgewicht vormen een belangrijke groep en ook menig mensen met diabetes worden opgenomen. Tenslotte is er de groep patiënten waar men geen verklaring voor heeft. Laten we ze onder de categorie van brute pech plaatsen. 

Niet alle mensen weten dat ze een onderliggend probleem hebben. Niet iedereen die oud is of overgewicht of diabetes heeft maakt kans om in het ziekenhuis te belanden. Maar als we weten dat dit belangrijke factoren zijn die maken dat je meer kans maakt om opgenomen te worden, kunnen we toch beter nadenken over hoe we ons kunnen beschermen tegen het virus. 

Wetenschappelijk onderzoek

Volgens verschillende wetenschappelijke bronnen, waaronder een Braziliaanse studie, zou het risico op het krijgen van corona niet meteen te maken hebben met overgewicht of obesitas op zich, maar eerder met de inname van suiker. Mensen die veel suiker eten hebben makkelijker overgewicht en zijn dan inderdaad vatbaarder voor besmetting met het virus en de gekende gevolgen. Mensen met diabetes hebben een ontregelde boedsuikerspiegel en zijn daardoor eveneens vatbaarder om ernstig ziek te worden. 

Samengevat: De infectie wordt voor een groot deel gereguleerd door immuuncellen in het longweefsel. Deze cellen zorgen voor de enorme ontstekingsvlaag in de longen en dragen zo bij aan eventuele complicaties van de ziekte. De onderzoekers hebben in deze studie nagegaan of de bloedsuikerspiegel een effect heeft op de manier waarop immuuncellen reageren op SARS-CoV-2.

Hierbij werden immuuncellen uit het bloed van gezonde mensen en diabetespatiënten besmet met SARS-CoV-2. Ze vonden dat in de immuuncellen van patiënten met zowel obesitas als diabetes inderdaad meer SARS-CoV-2 vermenigvuldigingen plaatsvinden.

Immuuncellen die besmet zijn zullen voornamelijk beroep doen op suikers als energiebron. Meer suiker in de omgeving van besmette immuuncellen stimuleert niet alleen de vermenigvuldiging van het SARS-CoV-2 virus, maar ook de productie van ontstekingsfactoren. Suikerziekte en overgewicht zijn dus inderdaad een risicofactor voor het oplopen van een besmetting met covid-19 maar bovendien op het oplopen van ernstige complicaties. 

BronCodo AC, Davanzo GG, Monteiro L de B, et al. Elevated Glucose Levels Favor SARS-CoV-2 Infection and Monocyte Response through a HIF-1α/Glycolysis-Dependent Axis. Cell Metab. 2020. doi:10.1016/j.cmet.2020.07.007.

Je kan hier een samenvatting lezen van de studie in Eos magazine

Over diabetes.

Naar aanleiding van dit artikel heb ik ook wat opzoekwerk gedaan rond diabetes. Daar bij komt men tot volgende conclusie. 

Het afweersysteem komt onder druk te staan wanneer je lange periodes hebt van een te hoge bloedsuikerspiegel. Op die manier kan je dan inderdaad meer kans maken op ernstige klachten door corona. Af en toe een snoepje eten of kortstondige schommelingen zijn dus geen reden om je veel zorgen te maken. Wanneer je bloedsuiker goed onder controle is en je geen andere lichamelijke problemen hebt, loop je dus waarschijnlijk geen hoger risico op ernstige klachten bij corona. 

De klachten veroorzaakt door het coronavirus zijn dezelfde bij personen met diabetes als personen zonder diabetes. De ernst van de klachten kan wel verschillend zijn. Als je ziek bent, kan insuline minder goed werken. Hierdoor is het moeilijker om je bloedsuiker stabiel te houden en loop je meer kans op complicaties.  

Diabetes patiënten hebben naast een ontregelde bloedsuikerspiegel echter ook te maken met bijkomende aandoeningen: overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen en/of nieraandoening. Dit zijn dan ook de onderliggende problemen waar men vaak over spreekt en waardoor je dus meer riscico loopt op ernstige klachten. Daarnaast zijn type 2 patiënten ook vaak mensen met een hogere leeftijd waarbij het afweersysteem aytomatisch verlaagd is. 

Het lijkt simpel: stop met suiker te eten en je loopt veel minder risico.

Wist je dat suiker de kracht van je immuunsysteem onmiddellijk vermindert? Het gaat dus niet alleen over corona. Suiker heeft een belangrijke impact op gans onze gezondheid.

Alles wat je naar binnen speelt heeft een impact op je levenskwaliteit, op je algemeen welbevinden, op je gezondheid, op je immuniteit. Alles start met je dagelijks voedingspatroon.

Beperk je suikerinname

Regel nummer 1 is dat je minder moet snoepen. Maar suiker zit niet alleen in snoepgoed en frisdranken. Er zijn zeer veel verborgen suikers in onze voeding te vinden. Eigenlijk is het simpel. Alles wat uit de natuur komt, bevat geen toegevoegde of geraffineerde suikers. Alles wat bereid wordt in een fabriek kan misschien smaakversterkers of andere toevoegingen bevatten en daar zit meestal suiker bij. Voorbeelden hiervan zijn charcuterie, voorverpakt brood, soepen in poedervorm, vruchtensappen, ontbijtgranen, muntthee in zakjes, groenten uit blik, bouillonblokjes, dressings en sauzen, fastfood, plantaardige melk en zuivelproducten, yoghurt of platte kaas met toegevoegd fruit, enz …

Wist je dat in light producten vaak extra suikers worden toegevoegd?

Light betekent meestal dat vet uit het product wordt gehaald. Daardoor wordt alles minder smakelijk. Om het lekker te maken worden dan extra suikers toegevoegd. Dus terwijl je denkt dat je ‘light’ eet, interpreteer je dit als gezond, maar eigenlijk heb je meer suiker binnen dan je lief is. Laat je dus niet bedotten. Chips light of ‘magere koeken’ is al helemaal te gek voor woorden. 

Bio is beter. Fabel of waarheid?

Niet alles wat biologisch is, is gezond of suikervrij. 

De ingrediënten van bio producten zijn inderdaad van biologische oorsprong maar ook kokosbloesemsuiker of agavesiroop bijvoorbeeld zijn geraffineerde suikers. Ook al zijn ze van natuurlijke oorsprong, het blijft suiker. Deze verhogen eveneens je bloedsuikerspiegel en kunnen ook je gewicht belangrijk beïnvloeden. Het is dus niet omdat je biologische koekjes eet, je suikerinname automatisch beperkt wordt. 

Keep it simple

Langdurig hoge bloedsuikerspiegels en covid-19 vormen een slechte combinatie zijn. Wat wij hieruit afleiden is dat we niet alleen ons gewicht onder controle zouden moeten krijgen, maar in de eerste plaats ook onze suikerinname moeten beperken. 

Om je suikerinname te beperken is het eigenlijk heel simpel: Alles wat uit de natuur komt is oké: groenten, fruit, vis, vlees, noten, zaden en pitten. Alles wat bereid wordt, waar een klever op plakt neem je best even onder loep. Maak er een gewoonte van om etiketten te lezen en bekijk hoeveel suiker er in een product zit. 

Uiteraard zal je eens een uitschuiver maken. Dat moet zeker ook kunnen. Het gaat vooral over systematisch snoepen, waardoor je suikerlevels continu te hoog staat. 

Wil je afvallen, wil je paar of meer kilo’s kwijt? Dan laat je suiker beter een tijdje volledig aan de kant. Zo lang je suiker eet, blijft je lichaam in een suikermetabolisme hangen en kan het nooit naar een vetverbranding evolueren. 

Minder eten

Niet alleen suikers beperken maar minder eten is ook een manier om aan je immuniteit te werken. Een onderzoek met ratten toonde aan dat wanneer je net iets te weinig eet, je overlevingskansen vergroten. Je lichaam komt door iets te weinig te eten in actie. Je ontwikkelt een grote drang om te overleven en daardoor ontstaat er een natuurlijke reactie in je lichaam waar je immuniteit een enorme boost van krijgt. 

Een gezond lichaamsgewicht is essentieel om je immuniteit te versterken. Onze programma’s hebben dit meermaals bewezen. Of het nu gaat om 3 kilogram of 30, of meer, iedere keer opnieuw krijgen we te horen dat mensen zich zo veel beter voelen. Ook de bloedresultaten van sommige van onze patiënten zijn verbluffend te noemen. Vandaar: meten is weten. 

Vaak zie ik mensen bij me verschijnen met een pre-diabetes verhaal. Dat zijn meestal mensen die een waarschuwing kregen van de arts en bij me langs komen omdat het vijf voor twaalf is. We kunnen je met onze programma’s een paar kilo’s lichter maken maar ook de bloedsuikerspiegel terug normaliseren. Het is niet uitzonderlijk dat een patiënt na een gezond voedingsadvies of afslankprogramma geen medicatie meer nodig heeft. Patiënt blij, medicatievrij en een pluim van de arts, dat geeft bij mij persoonlijk veel meer voldoening dan het cijfers dat we gehaald hebben op de weegschaal.

Moet ik op dieet? 

Dat beslis je helemaal zelf. Niemand moet tegen jou zeggen dat je moet afvallen. Het is belangrijk dat je die beslissing helemaal zelf neemt. Doe het niet omdat je partner dit aangeeft. Doe het zeker niet omdat een vriendin op dieet gaat en dat je dan maar mee doet uit solidariteit. De motivatie moet echt uit je eigen binnenste komen. 

Sta er bij stil waarom je zou willen afvallen. Wil je naar een trouwfeest? Dan kan je heel gemotiveerd zijn om in je lievelingsjurk te passen. Laat je je daarna volledig gaan? Dan was dit niet de juiste motivatie. 

Ben je moe? Ben je onzeker? Kan je moeilijk bewegen? Slaap je slecht? Heb je rugpijn? Denk dan eens na wat de oorzaak kan zijn. Extra kilo’s kunnen namelijk veel lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. 

Heb je een bloedonderzoek dat niet zo fraai is? Geeft je arts, je kinesitherapeut of ander gezondheidszorger een hint om iets aan je gewicht te doen? Panikeer niet, wordt vooral niet boos, laat het bezinken maar sta er even bij stil. Men zegt dit niet zo maar tegen je. Als je eerlijk bent met jezelf zal de motivatie wél vanzelf komen.

Het gaat over veel meer dan het perfecte gewicht en mooie kleren te kunnen aantrekken. Het gaat over algemeen welbevinden, over mentale rust, over een gezond lichaam, over immuniteit. 

Gun je lichaam een detox

Zie je het niet zitten om op dieet te gaan? Begin dan eens met een kort detoxprogramma. De eerste dagen zijn moeilijk maar na 3 dagen ben je gewoon een ander mens en zal je misschien wél de moed vinden om over te stappen naar een afslankprogramma. 

Als je overschakelt naar een gezondere levenswijze en een ander eetpatroon zonder geraffineerde suikers en koolhydraten, heb je afkickverschijnselen. Honger, hoofdpijn, duizeligheid, lusteloosheid, slapeloosheid, darmproblemen, … zijn typische symptomen die kunnen optreden. 

Dat is trouwens één van de redenen waarom zo veel mensen na 2 dagen hun goed voornemens al stoppen. Het is niet leuk om je niet goed te voelen, maar onthoud dat je je na 3 dagen veel beter zal voelen, om niet te zeggen een ander mens. Houd dat alvast in gedachten moest je van plan zijn om pas na Nieuwjaar er in te vliegen. 

Als je je perfect aan de regels houdt, heeft je lichaam ongeveer 72 uur nodig om af te kicken. De mate waarin je ontgift hangt sterk samen met de eetgewoontes die je er op na hield, net voor je in een programma stapt. Sommige mensen hebben de neiging om net voor een dieet nog eens stevig te eten en dat laatste pak frieten naar binnen te werken. Dat is om problemen vragen natuurlijk. Ben je een stevige koffiedrinker en dronk je elke dag een paar glazen wijn? Ook dan heb je een moeilijkere periode van ontgifting. 

De tweede dag is de moeilijkste. Maar er is goed nieuws. Van zodra je die 3 dagen door bent, wordt het alleen maar beter. Je zal meer energie krijgen en je vind vanzelf de moed om verder te zetten. Probeer het eens en ondervind wat het doet met je lichaam. Je zal ervan versteld staan wat het met je doet op zo’n korte termijn.

Wil je hierbij geholpen worden? Dan adviseer ik je om te starten met ons Smart Nutrition Project. Zuivere voeding, geen geraffineerde suikers en koolhydraten, voldoende eiwitten en essentiële vetten. Dat is de basis. Het is een kort programma om je lichaam even te resetten, om een boost te geven aan je energie, aan je immmuniteit. 

Wil je er meer over weten?
Wil je een afspraak? 

[email protected]

Of bel 03 488 02 74

Eén van mijn stokpaardjes: een gezond gewicht. 

Het blijft een gevecht om mensen duidelijk te maken dat het doel moet zijn om te streven naar een gezond gewicht en niet naar een ideaal gewicht volgens BMI of omdat je perse in een Small wil kunnen. Daarom dat ik het zo belangrijk vind dat we eerst samen zitten voor een intakegesprek. Moet je wel zoveel kilo’s kwijt zoals jij in je hoofd hebt. Misschien hou je veel vocht op? Heb je veel spieren of heb je er te weinig? Wat zijn je huidige eetgewoontes? Hoe zie jij het zitten om je voeding aan te passen? Wil je een mild plan of ga je liever all the way? 

Heb je maar een paar kilootjes te verliezen of verkies je een mild plan? Dan gaan we voor het Smart Nutriotion Project. Wil je meer kilo’s verliezen? Heb je stress? Slaap je slecht? Heb je veel lichamelijke kwaaltjes? Wil je all the way aan je gezondheid en immuniteit werken? Dan start ik je op met het Balance program, een totaalprogramma waarbij we naast gewichtsverlies een intense boost geven aan je gezondheid en immuniteit

Je zal niet alleen sla en wortelen eten, je bent inderdaad geen konijn. Je kan nog steeds afspreken met vrienden of klanten en op restaurant gaan. Ik help je niet alleen afslanken. We starten met een uitgbereid intakegesprek en ik volg je minstens om de twee weken op en dit gedurende minstens 1,5 jaar. Ik geef je gedurende gans het traject tools om het vol te houden, om een nieuwe levensstijl aan te leren, om te werken aan de beste versie van jezelf.

Wil je een afspraak voor een gezondheidsgesprek?

Stuur een mail naar [email protected]

of bel 03 488 02 74
 

Welkom op onze immunteitsbooster!

Tot morgen,

Greet & co