Impact van chemische en stimulerende middelen op onze immuniteit.

Is koffie nu gezond of niet? 

Over koffie is al veel geschreven. Koffie geeft energie en bevat antioxidanten waardoor je gezondheidsvoordelen zou hebben. Helaas speelt cafeïne een belangrijke rol op je hormonen waardoor dan je immuniteit in het gedrang komt. Cafeïne beïnvloedt onder ander de aanmaak van melatonine, je slaaphormoon. Slapen is een zeer belangrijk punt in de opbouw van je immuniteit. Wanneer je vaak cafeïne drinkt, ga je meer adrenaline produceren. Overproductie kan leiden tot spanningshoofdpijn en een chronische stresstoestand.

Dit is ook niet zonder gevolg voor je bloedsuikerspiegel. Je gaat door de inname van cafeïne meer honger krijgen en zin om te snoepen. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel verstoord en kan je gewicht toenemen. Een tasje koffie is zeker geen probleem, maar veel mensen zijn echt verslaafd. 1 à 2 kopjes per dag kan zeker, 4 tassen is er dan weer over. 

Over frisdranken 

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee en Cola, zowel regular als light en zero. Er wordt gigantisch veel Cola light en zero gedronken in functie van gewichtsverlies. Het is inderdaad waar dat je daardoor de grote hoeveelheid suiker vermijdt, maar denk nu maar eens na over de hoeveelheid cafeïne die je binnen krijgt en welke impact dit heeft op je homonen. 

Light frisdranken geven een verkeerde indruk. Integendeel, vaak ga je dan nog meer snoepen en eten. Vergeet ook niet dat deze dranken een bommetje aan chemische ingrediënten bevatten die dan weer een belangrijke invloed hebben op onze immuniteit. Light frisdranken bevatten zeer veel aspartaam als zoetstof. 

Aspartaam is een product dat een belangrijke negatieve impact heeft op onze darmen. Bij langdurig en veelvuldig gebruik geraakt de darmwand aangetast. Laat nu de darmen één van de allerbelangrijkste organen zijn die instaan voor je immuniteit. 

Ik had ooit eens een vrouw bij me die tijdens ons eerste gesprek vertelde dat ze voortdurend diarree had. Ze nam maar liefst 8 Immodiums per dag, omdat ze anders niet meer kon buiten komen. Na een analyse van haar voedingspatroon bleek dat deze vrouw al jaren zeer veel Cola light dronk. Ze was zich van geen kwaad bewust, dronk deze light frisdrank omdat ze aan haar gewicht wilde werken en dacht dus dat ze gezond bezig was.

Toen ik haar vertelde welke impact aspartaam, en in het bijzonder, light dranken hebben op onze darmen nam ze de proef op de som en stopte ze volledig met frisdranken te nuttigen. Slechts na één week was haar probleem opgelost. Je ziet, soms zit het in een klein hoekje. Vandaar dat ik graag eerst een gesprek doe om uit te spitten waar ik kan bijsturen. 

Eerst water, de rest later. 

Drink eerst en vooral zuiver water! 30 ml per kilogram gewicht is een regel die je zou moeten hanteren. Ons lichaam bevat minstens 60 % vocht. Je kan twee weken zonder eten maar je kan geen 2 dagen zonder water. Iedere druppel die binnen komt in je lichaam zorgt voor een belangrijk transport van bijvoorbeeld wateroplosbare vitaminen. Maar ook toxische stoffen moeten naar buiten getrokken worden door water. Geen of te weinig zuiver water geeft uitdroging, zet je metabolisme achteruit en gans je lichaam werkt trager.

Je moet aanvullen en spoelen. Vrouwen die in de menopauze zitten drogen sowieso al meer uit en hebben nog een grotere nood aan water. Dit constateer ik telkens opnieuw bij een bio impedantiemeting. Cijfers liegen niet. Meten is weten. 

Wil jij ook weten of je vocht tekort hebt? Kom dan zeker eens langs voor een analyse. 

Heb je regelmatig hoofdpijn? Dit is een signaal dat je te weinig drinkt. Begin je een zwaar hoofd te krijgen en vrees je dat dit gaat ontaarden in hoodpijn? Drink dan eerst een paar glazen water vooraleer je meteen naar medicatie grijpt. De kans is groot dat de hoofdpijn of migraine aanval niet niet zal doorbreken. 

Ook constipatieproblemen, cellulitis, acné, concentratieproblemen, droge huid, opvliegers, … zijn signalen dat je te weinig water drinkt. Ook honger is een signaal. Heb je wel honger? Heb je geen dorst? Drink eerst een glas water en wacht een paar minuten. De kans is groot dat je hongergevoel spontaan verdwijnt. Trouwens, wat is honger? In onze Westerse wereld kunnen we in feite geen honger hebben, toch? Eerst water, de rest later. 

Beperk Alcohol

Je lichaam beschouwt alcohol als een giftig product. Van zodra je alcohol drinkt komt je lever in actie. Je lever is een detoxorgaan en wil dit zo snel mogelijk uit je lijf omdat het zoveel schade kan aanrichten. Dat is trouwens de reden waarom je een kater krijgt als je teveel drinkt. Een bom aan alcohol kan je lever niet aan op korte tijd. Deze gaat in een overdrive en jij wordt misselijk en zit met hoofdpijn. 

Dat is bovendien ook één van de redenen waarom je niet kan afvallen tijdens een dieet als je alcohol blijft drinken. Je lichaam kan niet alles tegelijk. Je bent op dieet, en je lever is volop bezig met al die afvalstoffen te verwerken. Als jij dan plots alcohol drinkt, ook al is het maar een glas, kiest je lever wat hij het eerst uit je lichaam wil, en dat is alcohol.

Een andere reden waarom je dan geen gewicht verliest is dat alcohol ook suiker bevat. Zo lang je suiker blijft eten of drinken, kan je lichaam niet in vetverbranding gaan. 

Conclusie:
Wees zuinig met koffie en thee. Beperk alles waar cafeïne in zit zoals ook in Cola light. Ook alcohol laat je best even. Drink je dit toch, neem dan ter compensatie twee glazen extra water per eenheid. 

Vind je water saai? Pimp je glas met een takje muntblaadjes of een schijfje limoen. Wees creatief. Heb je een tip om je water op te leuken? Alle suggesties zijn welkom. 

Chemische stoffen in voeding

Conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, kunstmatige zoetstoffen en stoffen in verpakkingsmaterialen, het zijn allemaal chemische stoffen die in meer of mindere mate in bereide voeding kunnen zitten. 

Sommige stoffen komen van nature voor in de grondstoffen of in het voedingsmiddel zelf. Zware metalen, zoals lood en cadmium maar ook gifstoffen die geproduceerd wordt door schimmels.

Sommige stoffen ontstaan tijdens de productie of bereiding van een voedingsmiddel. Bij het bereiden op hoge temperaturen kan bijvoorbeeld acrylamide gevormd worden. Denk ook maar aan de schadelijke stoffen die kunnen ontstaan op een barbecue.

Ongewenste chemische stoffen in voedsel kunnen allergische reacties geven en toxische reacties op organen. Dankzij de regelgeving in België en in Europa is de kans op toxische effecten gelukkig beperkt. Voor sommige stoffen is het echter niet uit te sluiten dat de hoeveelheid waaraan mensen worden blootgesteld dusdanig groot is dat ze toch gezondheidseffecten kunnen veroorzaken.

Meestal treden deze effecten op na langere tijd of na langdurige blootstelling. Deze chemische stoffen beginnen zich zich dan op te hopen, en bij een overload krijg je negatieve gezondheidseffecten. Het is dus belangrijk de blootstelling aan deze stoffen en de effecten ervan goed in de gaten te houden.

De belangrijkste maatregel is om je voeding zo zuiver mogelijk te houden. Beperk voorverpakte voedingsmiddelen. Kook zelf en gebruik producten die uit de natuur komen.  Met een pure keuken beperk je de schade en geef je een boost aan je immuniteit. 

Wat met bio? 

Bio producten zijn minder belast met chemische producten, maar zij kunnen evengoed een bepaalde hoeveelheid bevatten naargelang op welke grond deze geteeld worden. Biologische gewassen mogen bespoten worden met koper. Teveel koper kan uiteraard ook een intoxicatie geven. Je hoeft hier zeker niet over te panikeren. De meeste telers houden zich correct aan de regelgeving.

Ik denk niet dat ik moet uitleggen dat je groenten en fruit zorgvuldig wast voor je ze opeet of klaarmaakt. Dat lijkt mij een evidentie. 

Chemische stoffen in verzorgingsproducten

Hoe zuiverder onze huid behandeld wordt, hoe sterker ze zal zijn. Helaas zitten er in cosmetica zeer veel chemische producten. De enige reden daarvoor is dat dit goedkoper is. 

Je huid is een fysieke barrière die niets doorlaat van buitenaf naar binnen.

Gebruik je iedere dag douchegel, shampoo, gelaatscrèmes en bodylotions met chemische toevoegingen? Dan is de kans zeer groot dat je huid wordt aangetast. Er komen minuscule kleine barstjes in je huid waardoor chemische producten uiteindelijk wél binnen dringen. Chemische stoffen doen je hormonen wankelen en je immuniteit komt onder druk te staan. Lichaamsverzorging is een zwaar onderschat thema als het over immuniteit gaat.

Daarom zal ik hier binnenkort een apart hoofdstuk aan wijden. Naast een gezond gewicht is een verzorgde huid ook één van mijn stokpaardjes. In zo goed als alle gezondheidsgesprekken wordt dit uitvoerig besproken. 

Chemische producten in de lucht

Wat ademen we allemaal in?

Als je midden in een industriezone of drukke stad woont adem je niet de zuiverste lucht in. We hebben helaas geen impact op al hetgeen we inademen. Luchtvervuilende stoffen zoals ozon, zwaveldioxide, stikstofdioxide, zijn niet de enige boosdoeners. De uitstoot van onze wagens, veeteelt, gas- en houtkachels, sigarettenrook, fijn stof, … het zijn allemaal producten die een belangrijke impact kunnen hebben op onze gezondheid, en dus ook onze immuniteit.

Niet alleen luchtwegen, maar ook maar ook hart- en vaatziekten kunnen door luchtvervuiling worden uitgelokt. 
Hierbij mogen we ook het belang niet onderschatten van sprays zoals haarlak, deodorants en toiletverfrissers.

We hebben als individu weinig impact op wat er in de lucht hangt of wat er van andere landen komt overgewaaid. Waar we wel kunnen aan werken zijn kleine huishoudelijke veranderingen. Een deodorant vervangen door een natuurlijke roller of een natuurlijke room spray op je toilet, je bereikt het zelfde effect waarvoor ze bedoeld zijn als de chemische varianten. Als we die twee zaken met gans de bevolking kunnen toepassen, zullen we echter wel een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze luchtkwaliteit.

Er zal uiteraard nog wel meer moeten gebeuren dan dit maar als je weet dat alle beetjes helpen, dan is dit alvast een stap in de goede richting .


Alles voor onze immuniteit. 

Wil jij ook aan je immuniteit werken? Wil jij de impact van chemische en stimulerende middelen op jouw immuniteit beperken? Kom je graag langs voor een gezondheidsgesprek?

[email protected]

03 488 02 74

Corporella

Antwerpsesteenweg 212

LIER