Immuniteit begint in de darmen: van mond tot kont !

Vorige week zag ik een reportage op Canvas over de klimaatverandering. Een professor, waarvan de naam mij nu ontsnapt, vertelde over bodemdiversiteit en dan vooral over de gedaalde kwaliteit ervan. Doordat de bio-organismen te weinig of niet meer aanwezig ziijn in de bodem, of door de miserabele verhoudingen van de organismen, bacteriën enz… kunnen onze gewassen niet meer groeien zoals vroeger en is de kwaliteit van onze voeding met rasse schreden achteruit gegaan.

Het was deprimerend om te horen, maar het wordt er duidelijk niet beter op. Integendeel, de toekomst ziet er ronduit slecht uit. De oorzaak hiervan zit vooral in de bewerking van onze landbouwgronden en de overvloedige pesticiden die verspreid worden over de bodem. 

Veel ziektes ontstaan in de darmen

Waarom vertel ik dit nu? Eigenlijk is het met onze darmen ook zo. Onze darmen bevatten miljoenen bacteriën die instaan voor onze immuniteit. Als we de bacteriën niet voeden op een correcte manier worden we sneller ziek, worden we zwaarder en tasten we onze algemene immuniteit aan. Huidproblemen, reumatische aandoeningen en overgewicht zijn bijvoorbeeld heel typische gevolgen van een slecht of minder goed funtionerende darmwerking. 

Onze ‘bodem’ zijn ons darmen. Alles wat gezondheid en ziekte omvat ontstaat in onze darmen. Het is daarom zo belangrijk om, net zoals onze landbouwgrond, ook onze darmen tot in de puntjes te verzorgen. Hoe meer goede bacteriën je hebt, hoe gezonder je zal functioneren en je immuniteit kan boosten. 

Hoe meer gezonde bacteriën je aanmaakt, hoe meer gezonde calorieën je zal aantrekken. Bij teveel ongezonde bacteriën doet je lichaam net het tegenovergestelde en word je sneller zwaar. Daarom dat ik bij een dieet zo hamer op een goede darmhygiëne. Hoe gezonder je darmen, hoe beter je vermagert, maar ook hoe beter je op je gewicht blijft. Zo werk je op die manier bovendien ook aan je immuniteit.

Je kan probiotica nemen, dit zijn de bacteriën zelf, om je darmflora op te krikken. Dit is de makkelijkste manier. Ik noem dit een luie methode. Ik heb liever dat je voeding geeft aan je bacteriën zodat zij zelf moeite moeten doen om zich te vermenigvuldigen. Dat doen we dan met prebiotica. Wij werken in onze praktijk met Fiber Powder van RainPharma, een complex koolhydraat of inuline. 

Ik ga nu iets zeggen dat veel mensen niet graag zullen lezen.

Als je een bariatrische ingreep ondergaat, dit is een ingreep in functie van een streng afslankplan, zal er een stuk darm verwijderd worden. Je zal inderdaad snel afvallen op korte tijd en je zal je ook snel een pak beter voelen dankzij alle overtollige kilo’s die wegvallen.

Maar denk eens verder na over gevolgen op de lange termijn. Als er een stuk darm weg is, heb je veel minder goede bacteriën. Maar wat nog meer is, is dat je darmen een heel cruciale rol spelen in de opname van vitaminen en mineralen.

Patiënten die dergelijke ingreep ondergaan zijn genoodzaakt om levenslang extra voedingssupplementen te nemen of worden ingeënt met de noodzakelijke nutriënten. Helaas zien we in de praktijk dat menig patiënten nonchalant worden en hieraan verzaken.

Als er langdurige tekorten optreden is er bijgevolg meer kans op negatieve gezondheidseffecten en verminderde immuniteit. Als je weet dat darmen zo’n belangrijke rol spelen voor je gezondheid en immuniteit kan je dus begrijpen waarom ik geen voorstander ben van zo’n drastische ingreep.

Verzorg je stoelgang. 

Voor goed functionerende darmen moet je veel vezels eten. Dat klopt! Maar als je veel vezels eet moet je ook veel water drinken. Vezels hebben veel vocht nodig. Als jij meer vezels eet maar je drinkt niet meer water, wordt alle vocht onttrokken uit je stoelgang. Je stoelgang wordt hard en stapelt zich op in je darmen. Zo geraak je dus geconstipeerd. 

Ben je helemaal ontregeld? Kan je niet naar toilet gaan op vaste tijdstippen? Slaag je dagen over? Is je stoelgang te zacht, te hard of heb je regelmatig diarree? Hoog tijd dat we dit eens onder de loep nemen. Nee, ik bedoel niet je stoelgang … Ik wil zeggen dat we dan dringend eens moeten samen zitten om uit te zoeken wat de oorzaak is en hoe we dit voor jou kunnen oplossen.

Oorzaken en oplossingen. 

Het is vaak een complex probleem. Het gaat niet alleen over gezonde voeding, vezelrijke producten en voldoende water drinken. 

We gaan in een gesprek ook na of je wel voldoende beweegt. Als je een zittend beroep hebt, en je ligt ’s avonds languit in de zetel moet je niet verwachten dat je darmen een normale peristaltiek vertonen. 

Ben je een stresskip? Dan zou het wel eens kunnen dat heel je systeem geblokkeerd zit. Daar horen ook je darmen bij. 

Heb je voldoende vitaminen en mineralen of andere hulpstoffen in je lichaam? Bij tekorten zullen we aanvullen met bijvoorbeeld vitamine C, magnesium of prebiotica

Gebruik je regelmatig laxeermiddelen? Dan worden je darmen lui. Ze weten niet meer hoe ze zelf de beweging van je stoelgang in gang moeten zetten. Misschien kunnen wij voor jou het duwtje geven, letterlijk en figuurlijk 😉

Een gezonde darmwerking betekent dat je iedere dag op een vast tijdstip naar het toilet moet kunnen gaan. Je stoelgang mag niet drijven, mag niet zinken, maar moet zweven. 

Bij gezonde ontlasting is je stoelgang stevig, doch soepel. Als je je billen afveegt, blijft er vrijwel niets op je toiletpapier achter. Verder ga ik misschien beter niet in detail 😉

Herken jij jezelf hierin helemaal niet? Dan wordt het hoog tijd dat je dit op punt zet. 

Wil jij graag een ‘van mond tot kont’ gezondheidsgesprek 😁? 

Bel ons op 03 488 02 74

Of mail  naar [email protected]

Alles voor je immuniteit!