Het belang van bruin vet voor gewichtsbeheersing en immuniteit

Hoe beter je gewicht onder controle is, hoe meer je aan je immuniteit kan werken. Dat is een punt dat we al vaak hebben aangehaald. Het is dus van vitaal belang om zowel je voeding aan te passen als meer te bewegen om je vetmassa onder controle te houden. Maar laten we eens duiken in een interessant fenomeen: bruin vet.

Het verschil tussen bruin en wit Vet

In ons lichaam hebben we twee soorten vet: wit vet en bruin vet. Lange tijd werd gedacht dat volwassenen geen bruin vet meer hadden, dat dit een kenmerk was dat alleen baby’s en jonge kinderen bezaten. Niets is minder waar. Als volwassene hebben we nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid bruin vet, ongeveer 50 tot 100 gram in vergelijking met ons percentage wit vet, dat tussen de 20 en 30% van ons lichaamsgewicht kan zijn. De locatie van ons wit vet varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals geslacht en lichaamstype.

Functie van onze vetten

Wit vet dient voornamelijk als opslagplaats voor energie in de vorm van vet of triglyceriden. Het produceert ook bepaalde signaalstoffen die cellen helpen reguleren.

Bruin vet daarentegen heeft een heel andere functie. Het verbrandt en verbruikt energie, waarbij warmte vrijkomt. Als je het koud hebt, beginnen je spieren te bibberen, een mechanisme dat ook warmte genereert. Baby’s hebben nog niet genoeg spieren om te bibberen, dus gebruiken ze hun bruin vet om warm te blijven. Bij volwassenen zijn er meestal genoeg spieren om warm te blijven, maar bruin vet is een extra bonus omdat het energie verbrandt zonder extra inspanning.

Bruin vet en gewichtsbeheersing

Bij mensen met overgewicht of obesitas kan de activiteit van bruin vet verminderen door de isolatie van de dikke onderhuidse witte vetlaag. Dit kan leiden tot een verminderde activiteit van bruin vet, wat op zijn beurt kan bijdragen aan obesitas. Met andere woorden, hoe hoger je gewicht of eerder de wanverhouding tussen spieren en vet, hoe minder actief het bruine vet is. Hoe meer visceraal vet iemand heeft, dus hoe groter de middelomtrek, hoe minder actief het bruine vet zal zijn.

Stimuleer je bruin vet

Er zijn studies die aantonen dat koude de activiteit van bruin vet kan stimuleren. Dus het creëren van een koudere leefomgeving, bijvoorbeeld door minder kleding te dragen of koude douches te nemen, kan zinvol zijn. Aarzel dus niet om bij koud weer naar buiten te gaan en extra activiteiten te ondernemen. Buiten sporten biedt niet alleen extra zuurstof, maar kan ook helpen bij het stimuleren van je bruine vetactiviteit.

Conclusie

Naast het aanpassen van je dieet en het verhogen van je fysieke activiteit, kan het stimuleren van je bruine vetactiviteit een extra strategie zijn voor gewichtsbeheersing en het verbeteren van je algehele gezondheid en immuniteit.

Stralend fit naar de zomer met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27

Met gezonde groeten,

Greet, Alex, Vanessa, Tijs, Frauke, Eef, Lynn, Marian, Charlotte.

Laat de zomer maar komen!