Ik ben begonnen met lopen om af te vallen, maar zie geen resultaat: de verklaring!

In het voorjaar beginnen veel mensen aan een ‘Start to Run‘-cursus, wat een fantastisch initiatief is om aan te moedigen om meer te bewegen. Echter, wat we vaak zien gebeuren is dat vooral vrouwen met de intentie starten om hun overtollige kilo’s kwijt te raken. Ze zoeken een looppartner met vergelijkbare gezonde voornemens en beginnen vol goede moed aan het programma. In het begin zijn motivatie en vastberadenheid sterk aanwezig, maar na enkele weken beginnen de eerste barsten te verschijnen in de eens zo sterke inzet.

Het probleem van verwachtingen en excuses

Veel vrouwen haken af na enkele weken omdat ze geen gewicht verliezen. Ondanks dat ze zich volledig inzetten en het programma volgen zoals voorgeschreven, zien ze geen verandering op de weegschaal. Vaak is het ook zo dat het hongergevoel gestimuleerd wordt na een loopsessie waardoor de calorie inname verhoogt en ze zelfs bijkomen. Het gebrek aan zichtbare resultaten kan dan heel ontmoedigend zijn.

De reden waarom je niet vermagert 

Om één kilogram af te slanken, moet je 7000 Kilocalorieën extra verbruiken naast je dagelijkse activiteiten. Stel dat je een half uur aan een stuk loopt met een gematigd tempo, dan verbrand je gemiddeld ongeveer 300 Kilocalorieën. Met andere woorden, je moet minstens 23 keer lopen om die ene kilogram te verliezen. Als je bijvoorbeeld twee keer per week een half uurtje loopt, betekent dit dat je ongeveer 3 maanden nodig hebt om resultaat te behalen.

Bij het starten van een ‘Start to Run’-programma ben je meestal nog niet in staat om een half uur aan één stuk te lopen. Daarom heet het ook ‘Start to Run’. Je leert stap voor stap te lopen, met een programma dat je langzaam opbouwt. Dit is essentieel, omdat elke vezel in je spieren tijd nodig heeft om zich aan te passen aan deze nieuwe activiteit. Anders loop je het risico op blessures, wat de motivatie kan ondermijnen en zelfs kan leiden tot het tijdelijk of volledig stopzetten van het programma.

Het punt dat ik wil benadrukken is dat je bijna drie maanden nodig hebt om een half uur aan één stuk te leren lopen voordat je echt kunt beginnen aan je afslankprogramma. Veel mensen geven echter op voordat ze deze mijlpaal bereiken, omdat ze ongeduldig zijn. 

De rol van krachttraining bij gewichtsverlies

Het opbouwen van conditie en uithoudingsvermogen, maar ook krachttraining, gedurende de tijd van een loopprogramma, is net zo belangrijk om vervolgens echt resultaat te behalen in termen van vetverbranding en gewichtsverlies.

Joggen is geweldig voor het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen, maar dat alleen zal niet leiden tot spieropbouw. Spieren spelen een cruciale rol bij het stimuleren van je metabolisme en het bevorderen van vetverbranding. Daarom is het belangrijk om je looptraining af te wisselen met krachtoefeningen zoals squats, buikspieroefeningen en andere oefeningen voor grote spiergroepen. 

Maak geen fouten en vermijd blessures. Vraag daarom raad aan onze kinesitherapeuten voor het opstellen van een persoonlijk programma. Zij helpen je ook graag bij het oefenen op de Power Plate, een toestel waar je op een half uur tijd al je spiergroepen kan trainen zonder te forceren

Het belang van geduld en realistische verwachtingen

Het is essentieel om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Gewichtsverlies vereist tijd en consistentie. Het is uiteraard ook belangrijk om je eetgewoonten aan te passen en gezonde voedingskeuzes te maken om je inspanningen te ondersteunen. Het ene vult het andere aan. Verwacht niet dat de kilo’s er net zo snel af gaan als ze erbij zijn gekomen. Wees realistisch, geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan nieuwe gewoonten en veranderingen.

Conclusie: Geduld en doorzettingsvermogen

Door te letten op je voeding, regelmatig krachttraining en te werken aan je conditie kan je de weg vinden naar een gezonder en vitaler leven. Wees geduldig, want resultaten zullen komen met consistentie en toewijding. En wie weet ben je binnenkort verslaafd aan de positieve effecten van lichaamsbeweging en gezonde leefstijl.

Laat je adviseren en begeleiden

Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en je niet alleen op avontuur te gaan. Een professional kan je helpen bij het opstellen van een effectief trainings- en voedingsplan dat is afgestemd op jouw doelen en behoeften. Daarom zijn wij er! Ben je geblesseerd? Alex & co helpen je er graag vanaf!

Wil jij meer effect en beter resultaat van je Back on Track programma.Contacteer ons!

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27

Met gezonde groeten,

Greet, Alex, Vanessa, Tijs, Frauke, Eef, Lynn, Marian, Charlotte.