Het belang van een rookstop voor je immuniteit.

Roken is zeer slecht voor de gezondheid. Dat weet iedereen. En toch wordt er enorm veel gerookt. Het is dan ook één van de verslavendste gewoontes die er bestaat. Eens je er mee begint, geraak je er ook moeilijk vanaf. Het makkelijkste is dus eigenlijk gewoon om er niet mee te beginnen. Het belang van een rookstop voor je immuniteit.

Mogelijke gevolgen van roken.

Rokers hebben, in vergelijking tot niet-rokers, veel meer kans op een minder goede gezondheid en hebben bijgevolg een verlaagde immuniteit. Hier lees je een hele waslijst waar rokers vaak mee kampen.

  • Longziekten: zoals longkanker of een rokerslong.
  • Hart- en vaataandoeningen: verhoogde kans op het krijgen van bloedklonters, beroertes en hartritmestoornissen.
  • Mondziekten: zoals mondkanker (slokdarm, strottenhoofd, mondholte)en tandvleesontstekingen.
  • Oogziekten: er zijn oogaandoeningen die vaker voorkomen bij rokers. Sommige kunnen tot blindheid leiden.
  • Beenderen: je botten worden bozer en breken makkelijker.
  • Gevolgen voor de vruchtbaarheid: problemen om zwanger te worden, mindere kwaliteit en lagere hoeveelheid van sperma, erectieproblemen, hogere kans op een miskraam, te vroeg geboren baby’s, vervroegde menopauze, …
  • Je conditie gaat aanzienlijk achteruit. Je bent snel moe en de zin om te sporten ontbreekt.
  • Onze huid conditie gaat ook veel sneller achter uit door een tekort aan vitaminen en dan in het bijzonder vitamine C. Daarom neem je best extra vitamine c om de schade te compenseren die veroorzaakt wordt door het roken.
Gezonde long versus rokerslong

Wanneer ons lichaam deze ziektes toelaat is het logisch dat ons immuunsysteem ons in de steek laat. Als roken ons immuunsysteem onder de druk zet ontwikkel je makkelijker ziektes. Maar als je vatbaarder bent voor ziektes, zal je immuniteit nog meer worden aangetast. Een vicieuze cirkel waar je best zo snel mogelijk uitkomt.

De schade is omkeerbaar.

De schade die roken ons brengt, beperkt zich niet enkel tot de longen. Het gaat veel verder, het raakt ieder bloedvat en aangezien alle bloedvaten door gans ons lichaam stromen heb je een negatief effect op iedere vezel in je lichaam. Vaak wordt gezegd dat het geen zin heeft om te stoppen met roken, dat de schade die toegebracht werd, onomkeerbaar is. Niets is minder waar. Als je stopt met roken krijg je volgende voordelen, zowel op korte als op lange termijn.

Na 20 minuten: Daling van de bloeddruk en hartslag

Na 12 uur: Het gehalte koolstofmonoxide in het bloed verlaagt tot een normaal niveau.

Na 2 tot 12 weken: Je longfunctie en bloedsomloop verbeteren.

Na 1 tot 9 maanden: Rokershoest vermindert en je krijgt meer ademinhoud.

Na 12 maanden: Het risico op hartziekten daalt.

Na 5 tot 15 jaar: De kans op een beroerte vermindert tot die van een nooit-roker.

Na 10 jaar: Het risico op longkanker halveert. Het risico op andere kankersoorten vermindert eveneens.

Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is nu ongeveer gelijk aan dat van een nooit-roker.

Als je dit leest moet er toch een belletje rinkelen, niet? Vind jij het dan ook niet de moeite om te stoppen met roken? Het is makkelijk om te zeggen dat je maar karakter moet hebben om te stoppen. Maar helaas, is het in de praktijk anders. Dit geldt trouwens voor alle vormen van verslaving. Roken, druggebruik, alcoholisme, eten, suikerverslaving, … het zijn allemaal vormen van verslaving die niet altijd onder controle geraken puur door discipline en karakter. Meestal is er hulp nodig.

Zoek de hulp waar jij je goed bij voelt.

Zoek iets dat bij je past. Je kan naar de arts stappen, er is medicatie en er is ook psychologische hulp mogelijk. Je kan hiervoor ook bijvoorbeeld terecht bij een gespecialiseerde rookstopcoach. Het is niet alleen een lichamelijke afhankelijkheid. Soms is het nodig om dieper te graven en de oorzaak te zoeken naar waarom je teveel eet, drinkt of rookt.

Probeer ook niet alles tegelijk aan te pakken. De oorzaken liggen vaak in hetzelfde kamp, maar de behandelingen zijn niet van diezelfde aard. Het is wel opvallend dat wanneer iemand van z’n eetverslaving af geraakt of begint af te vallen, makkelijker nieuwe stappen worden gezet. Men gaat bijvoorbeeld meer bewegen, aan stressbeheersing doen en ook overwegen om te stoppen met roken. Eens je in de mindset zit van een gezonde levensstijl en nieuwe gewoontes aanleert, volgt ook makkelijker de ene stap na de ander.

Conclusie: indien je niet rookt, top … én houden zo. Indien je wel rookt is de boodschap, voor je gezondheid en immuniteit, om ermee te stoppen. Je kan de schade echt nog inhalen. 

Heb jij nood aan een reset, aan een detox, aan een nieuwe stap in je gezondheidsplan, aan motivatie en steun? Maak dan snel een afspraak.

☎️ 03 488 02 74

💻 [email protected]

Ellen, Corporella