Mindful Eten of het belang van bewust eten voor je vertering

In onze hectische samenleving waarin multitasking de norm is, vergeten we vaak hoe belangrijk het is om bewust te eten. Bewust eten betekent dat we aandacht schenken aan wat en hoe we eten, en het gaat verder dan alleen het kiezen van gezonde voedingsmiddelen. Het omvat ook de manier waarop we eten, zoals het nemen van de tijd voor onze maaltijden en het grondig kauwen van ons voedsel. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat bewust eten precies inhoudt en waarom het zo cruciaal is voor onze gezondheid.

Wat is Bewust Eten?

Bewust eten, ook wel mindful eten genoemd, is iets ons helpt om meer in het moment te zijn tijdens het eten. Het houdt in dat we onze zintuigen gebruiken om volledig aanwezig te zijn bij elke hap die we nemen. Dit betekent dat we de tijd nemen om te proeven, te ruiken, te voelen en zelfs te luisteren naar ons eten. Het gaat om het waarderen van de ervaring van het eten zelf, in plaats van het slechts zien als een noodzaak om de honger te stillen.

De Belangrijke Aspecten van Bewust Eten

 1. Tijd Nemen voor Je Maaltijden:
  • In plaats van snel door je maaltijd te racen, is het essentieel om tijd in te plannen om te eten. Dit helpt niet alleen om beter te genieten van je voedsel, maar geeft je lichaam ook de kans om signalen van verzadiging te herkennen. Hierdoor voorkom je overeten. Je lichaam heeft minstens 20 minuten nodig om leptine aan te maken, het hormoon dat zorgt voor een verzadigd gevoel.
 2. Grondig Kauwen:
  • Goed kauwen is een vaak over het hoofd geziene maar vitale stap in het verteringsproces. Door je voedsel grondig te kauwen, breek je het in kleinere stukjes, wat de spijsvertering vergemakkelijkt en de opname van voedingsstoffen verbetert. Het kan ook helpen om maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel en indigestie te verminderen. In ons speeksel zitten enzymen die je eten al wat gaan voorverteren, een heel belangrijk proces in je spijsvertering.
 3. Luisteren naar Je Lichaam:
  • Door aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam, zoals honger en verzadiging, kun je beter bepalen wanneer en hoeveel je moet eten. Dit kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van emotioneel eten. Het gebeurt ook dat honger en dorst door elkaar gehaald worden. Heb je tussen je maaltijden door ‘honger’? Drink dan eens een groot glas water. Let op, drink vlak voor of tijdens je maaltijd niet teveel, omdat je hiermee je maagzuur verdunt en je eten minder goed verteerd wordt.

Waarom is Bewust Eten Belangrijk?

 1. Verbeterde Spijsvertering:
  • Wanneer je de tijd neemt om goed te kauwen, begint het verteringsproces al in je mond. Enzymen in je speeksel beginnen het voedsel af te breken, wat de belasting op je maag en darmen vermindert. Dit leidt tot een efficiëntere opname van voedingsstoffen en minder spijsverteringsproblemen.
 2. Gewichtsbeheersing:
  • Bewust eten helpt je om beter in te spelen op de signalen van je lichaam, waardoor je eerder stopt met eten wanneer je vol zit. Dit kan overeten voorkomen en bijdragen aan een gezond gewicht. Bovendien geniet je meer van je eten, waardoor je mogelijk minder geneigd bent om naar ongezonde snacks te grijpen.
 3. Mentale Gezondheid:
  • Door bewust te eten, verminder je stress en angst die vaak gepaard gaan met gehaast eten. Het kan een moment van rust en mindfulness zijn in een drukke dag, wat bijdraagt aan een betere algehele mentale gezondheid.
 4. Gezondere Voedselkeuzes:
  • Wanneer je aandacht besteedt aan wat je eet, ben je meer geneigd om gezondere voedselkeuzes te maken. Je wordt je bewuster van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en kunt daardoor betere beslissingen nemen die je gezondheid ten goede komen.

Tips voor Bewust Eten

 • Creëer een Rustige Omgeving: Vermijd afleidingen zoals TV en smartphones tijdens het eten. Dit helpt je om volledig aanwezig te zijn bij je maaltijd.
 • Eet Langzaam: Leg je bestek neer tussen happen door en neem de tijd om van elke hap te genieten.
 • Proef je Eten: Besteed aandacht aan de smaken, texturen en geuren van je eten. Dit verrijkt de eetervaring en helpt je om bewuster te eten.
 • Luister naar Je Lichaam: Stop met eten wanneer je hongergevoel over is, ook al is je bord nog niet leeg.

Conclusie

Bewust eten is een eenvoudige maar krachtige manier om je relatie met voedsel te verbeteren en bij te dragen aan een gezonder leven. Door de tijd te nemen voor je maaltijden en goed te kauwen, geef je je lichaam de kans om optimaal te profiteren van de voedingsstoffen in je voedsel. Maak van bewust eten een gewoonte en ervaar zelf de positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid.

Kan je nog extra tips gebruiken? Heb je last van je maag of darmen? Heb jij veel stress? Ben je op zoek naar energie? Wil je beter slapen? 

Twijfel niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27