Emotioneel eten: De Invloed van Emoties op ons Eetgedrag

Eten is meer dan alleen een fysieke behoefte; het is vaak nauw verbonden met onze emoties. Van het vieren van een speciale gelegenheid met een heerlijke maaltijd tot het troosten van onszelf met comfort food tijdens stressvolle momenten, onze emoties spelen een grote rol in ons eetgedrag. Hieronder lees je hoe emoties ons eetgedrag kunnen beïnvloeden en staan we stil bij enkele strategieën om deze emotionele eetgewoonten te reguleren.

Hoe Emoties Ons Eetgedrag Beïnvloeden

Emoties kunnen op verschillende manieren ons eetgedrag beïnvloeden:

 1. Troost Eten:
  • Stress, verdriet, eenzaamheid en verveling zijn veelvoorkomende emoties of toestanden waarin we ons bevinden, die kunnen leiden tot troost eten. We grijpen naar voedsel dat ons tijdelijk een goed gevoel geeft, zoals chocolade, chips of ijs. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen de afgifte van feel-good hormonen zoals dopamine kunnen stimuleren.
 2. Eten uit Verveling:
  • Wanneer we ons vervelen, kan eten een manier zijn om onszelf te vermaken. Dit leidt vaak tot gedachteloos snacken, zelfs als we eigenlijk geen honger hebben. Betrapte jij jezelf ook al eens voor de koelkast terwijl je nog niet zolang van tafel kwam?
 3. Vieren en Belonen:
  • Aan de andere kant gebruiken we voedsel ook om positieve emoties te vieren. Denk aan een feestmaaltijd om een verjaardag te vieren of een traktatie als beloning voor een prestatie.
 4. Stress Eten:
  • Stress kan zowel het verlangen naar voedsel verhogen als verminderen. Sommige mensen ervaren een verhoogde eetlust tijdens stressvolle periodes, terwijl anderen hun eetlust verliezen.

Waarom Emotioneel Eten Problematisch Kan Zijn

Hoewel het normaal is om af en toe te eten vanwege onze emoties, kan regelmatig emotioneel eten leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, obesitas, spijsverteringsproblemen en andere welvaartsziektes . Bovendien lost het emo-eten de onderliggende emotionele problemen niet op en kan het leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve emoties en eetgedrag.

Strategieën om Emotioneel Eten te Reguleren

Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om met emoties om te gaan zonder afhankelijk te zijn van voedsel. Hier zijn enkele strategieën om emotioneel eten te reguleren:

Identificeer Triggers:

Houd een eetdagboek bij om te noteren wat je eet, wanneer je eet en welke emoties je op dat moment ervaart. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en te begrijpen welke emoties je eetgedrag beïnvloeden.

Zoek Alternatieve Troost:

Vind andere manieren om jezelf te troosten die niets met eten te maken hebben. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling maken, een boek lezen, muziek luisteren of een warm bad nemen. Hier vind je alvast 60 tips om te ontspannen.

Beoefen Mindfulness:

Mindfulness kan je helpen om meer bewust te worden van je emoties en eetgedrag. Door in het moment te leven en je gevoelens te erkennen zonder erover te oordelen, kun je beter omgaan met stress en negatieve emoties.

Gezonde Copingmechanismen:

Zoek naar gezonde manieren om met stress en emoties om te gaan, zoals lichaamsbeweging, meditatie of praten met een vriend of therapeut. Deze activiteiten kunnen je helpen om je emoties te verwerken zonder naar voedsel te grijpen. Lees meer over meditatie en ademhaling.

Regelmatig Eten:

Zorg ervoor dat je regelmatig eet om grote hongergevoelens te voorkomen. Wanneer je honger hebt, is het moeilijker om emotioneel eten te weerstaan. Eet gebalanceerde maaltijden met voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten om je langer verzadigd te houden. Hoe je je macro’s juist verdeelt over je bord, kom je hier te weten.

Stel Realistische Doelen:

Stel haalbare doelen voor jezelf om je eetgewoonten te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn om gezonde snacks bij de hand te hebben, of om een bepaald aantal keren per week te bewegen. Vind je dit moeilijk, maak dan een afspraak bij Corporella. Naast het geven van voedingsadvies op maat, gaan we samen op zoek naar een levensstijl die haalbaar is voor jou en waar jij je goed of zelfs beter door voelt. Wi bepalen graag samen met jou een haalbaar doel.

Conclusie

Emoties spelen een krachtige rol in ons eetgedrag, en het is belangrijk om deze invloed te erkennen en ermee om te gaan op een gezonde manier. Door bewust te worden van onze emotionele triggers en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen, kunnen we een betere balans vinden in ons eetgedrag en onze algehele welzijn verbeteren. Emotioneel eten is een uitdaging, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kun je leren om op een gezondere manier met je emoties om te gaan.

Kan je nog extra tips gebruiken? Heb je last van je maag of darmen? Heb jij veel stress? Ben je op zoek naar energie? Wil je beter slapen? 

Twijfel niet en maak vandaag nog een afspraak. Bij Corporella staan we klaar om al onze kennis in te zetten om jou naar je gewenste doel te helpen. Op een gezonde en duurzame manier!

Stralend fit met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling, tips voor een gezonde levensstijl? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27