Start de dag met water en citroensap.

Het belang van maagzuur voor je gezondheid.

Tijdens onze Back on Track Challenge en andere gezondheidsprogramma’s adviseren we vaak om de dag te starten met een glas lauw water gemengd met het sap van een halve citroen. Weet jij waarom? Wat maakt deze eenvoudige ochtendroutine zo krachtig voor je gezondheid?

Voordelen van water en citroensap

Water en citroensap bieden beide tal van voordelen voor ons lichaam. Na een nacht slapen heeft ons lichaam behoefte aan hydratatie, en water drinken bij het ontwaken helpt hierbij. Het citroensap ondersteunt de lever bij het ontgiftingsproces. De hoge concentratie vitamine C geeft een boost aan ons immuunsysteem en speelt zelfs een rol speelt bij het behoud van een gezonde huid.

Maagzuur: de held van ons spijsverteringsstelsel

Maagzuur is een held in ons spijsverteringsstelsel. Het breekt voedsel af, doodt schadelijke bacteriën en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Voor een optimale vertering is het cruciaal dat onze maag voldoende zuur bevat, idealiter met een pH-waarde tussen 1 en 3. Helaas zijn er tal van factoren die ervoor kunnen zorgen dat ons maagzuur uit balans raakt. Slechte eetgewoonten, stress, langdurig gebruik van maagzuurremmers, roken, overgewicht en alcohol zijn slechts enkele voorbeelden.

Een tekort aan maagzuur kan leiden tot problemen met de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, vooral eiwitten. Dit tekort kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gas, misselijkheid en constipatie. Voedselallergieën, slechte mondgezondheid en pijn in de maag na het eten zijn andere mogelijke verschijnselen.

Het belang van de zuurgraad van de maag

Gelukkig kunnen we iets doen om ons maagzuur in balans te houden. Het dagelijks drinken van water met citroensap op een lege maag kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om onze spijsverteringsgezondheid te ondersteunen. Het citroensap stimuleert de productie van maagzuur, wat op zijn beurt de spijsvertering bevordert en helpt bij de opname van voedingsstoffen.

Doe de maagzuurtest

Twijfel je of je maag te veel of te weinig maagzuur produceert? Er bestaat een eenvoudige test die je thuis kan uitvoeren en die je een indicatie kan geven van je maagzuurniveau. Het enige dat je nodig hebt is een glas, wat water en baking soda (zuiveringszout).

Stap 1: Zorg ervoor dat je nuchter bent. Doe de test best ‘s ochtends, direct na het ontwaken en voordat je iets anders eet of drinkt.

Stap 2: Voeg een afgestreken theelepel baking soda toe aan 250 ml water en roer het even door tot het oplost.

Stap 3: Drink het hele glas water met baking soda in één keer op.

Stap 4: Zet een timer op 5 minuten en wacht af.

Nu komt het belangrijke deel:

  • Moet je binnen 0-2 minuten begint te boeren? Dit wijst dit op voldoende maagzuur.
  • Als je binnen 2 minuten meer dan 3 keer moet boeren, kan dit wijzen op een te hoge productie van maagzuur.
  • Moet je binnen 2-5 minuten boeren? Dit duidt dit op een mild verlaagd maagzuurniveau.
  • Moet je langer dan 5 minuten wachten vooraleer je begint te boeren? Dit kan een teken zijn van te weinig maagzuur.

Wil je meer weten?


Heb je al gemerkt dat het drinken van een eiwitshake direct aanvoelt als een zware last op je maag? De kans is groot dat je een maagzuurtekort hebt. Probeer de test zoals hierboven beschreven.

Het is belangrijk om te onthouden dat spijsverteringsproblemen niet normaal zijn en dat je niet alleen hoeft te worstelen. Blijkt uit de test dat je een maagzuurtekort hebt en je worstelt hierdoor met je spijsvertering? Bij Corporella staan we klaar om je spijsvertering terug in balans te brengen. Wij zorgen ervoor dat je voluit kan genieten van gezonde en evenwichtige voeding .Neem vandaag nog contact met ons op en begin aan je pad naar een betere spijsverteringsgezondheid!

Stralend fit naar de zomer met Corporella?

Stuur een mail naar info@corporella

Een persoonlijk gesprek, inclusief meting en bepalen van lichaamssamenstelling? 

Afspraak in LIER, 03 488 02 74 , Antwerpsesteenweg 212

Afspraak in MECHELEN, 015 43 33 64, Guldenstraat 27

Laat de zomer maar komen!

Greet, Alex, Vanessa, Tijs, Frauke, Eef, Lynn, Marian, Charlotte.