Greet op dieet.

Ik worstel nu een 10-tal jaar met mijn gewicht. Nochtans eet ik gezond en beweeg ik redelijk. 

Toen ik mij verdiepte in de wereld van de hormonen, ontdekte ik dat de voorbereiding tot de menopauze eigenlijk al 8 jaar vooraf begint. Mijn menopauze startte op mijn 53. Ik tel 8 jaar terug. Dat is het dus! Voor mij klopt dit als een bus.

De eerste symptomen zijn slecht slapen, hoofdpijn en verdwijnen van de taille, gevolgd door toename van buikvet. Nogmaals, het zijn mijn hormonen. “Ik kan er niet aan doen”

Er is ook een genetische belasting. Ik heb het geluk dat ik van mijn beide ouders alles heb meegekregen. Van mijn moeder erfde ik de wallen onder mijn ogen, van mijn vader de hangende oogleden. Mijn mama schonk mij mijn figuur, en mijn papa ’s bourgondische familie schonk mij de aanleg om te vervetten. Ja, ik zeg het zo omdat het ook zo is. 

Geen beloning voor mijn inspanningen. 

Ik heb periodes gehad dat ik iedere dag ging spinnen en 3 maal per week 10 km liep. Ik leerde rijden met de koersfiets op mijn 45 ste en vond het plezier in het maken van lange tochten, helemaal op mijn eentje of op zondagochtend met een paar dames. Alex en ik gingen er destijds jaarlijks een week tussenuit om dagelijks 100 km te fietsen, afgewisseld met wandelingen tot 30 kilometer. Als je met Alex gaat wandelen is het niet voor 5 km …

We koppelden dit aan een leuk verblijf met een lekkere keuken en genoten samen van de rust zonder onze kroost. Hetgeen wat ik eraan overhield waren altijd een paar kilo’s extra en een frustratie meer. Weg rust!

Hoeveel ik ook sportte, hoe hard ik ook op mijn eten lette. Ik werd niet beloond voor mijn inspanningen. 

Slecht weer? Dan stond ik op de crosstrainer.

Op een bepaald moment begon ik last te krijgen van mijn gestel. Voortdurend had ik wel ergens een blessure. Spierpijnen, hielspoor, ruglast, schouder- en nekklachten, peesontstekingen, het ene na het andere leed kwam op de proppen met als gevolg dat ik letterlijk niets meer kon doen. Ik kon om het op z’n Liers te zeggen zelfs de toer van de vesten niet meer doen. 

Ik kan je verzekeren dat de moed vaak in mijn schoenen zat.

Gevolg: hoe minder ik bewoog, hoe zwaarder ik werd.

Slecht slapen: story of my life!

Toen ik hier met mijn vader over sprak zei hij: Maar Greet, je slaapt al slecht van je 3 jaar. Je zat toen al om 5 uur ’s morgens beneden ‘ikke gedaan met slapen’. 

Ik heb inderdaad niet zo veel slaap nodig en dat is voor mij oké. Maar ik wil wel dat de uren dat ik in mijn bed lig kwalitatief zijn. Het probleem is dat ik het moeilijk heb om dit te accepteren, boos word en lig te woelen in mijn bed tegen mezelf luidop zeggende dat ik moet slapen. Slecht slapen maakt mij echt boos! Alex zegt altijd: “ Jij moet niet gaan sporten, dat doe je ’s nachts al.” Ik kan echt zo hard woelen in mijn bed dat ik er bovendien ook een ander mee lastig val. Gelukkig heb ik een verdraagzame man die bovendien slaapt waar en hoe hij ook zit of ligt. 

Ik hoorde onlangs een professor zeggen dat het allerbelangrijkste om te kunnen slapen het accepteren is dat je niet zo’n goede slaper bent. Daar ben ik nog mee bezig …

Ik weiger om medicatie hiervoor te gebruiken. Ik neem wel al van het begin van het onstaan van RainPharma mijn voedingssupplementen. Mijn favoriete combo is Omega Zen, Yoga en Water Relax. Ik heb nog niet zo lang geleden de test gedaan om het eens te laten. Het is te zeggen, de dokter dacht dat ik teveel nam. Even downsizen zei hij. Na 3 weken was ik een wrak! Binnen de week nadat ik mijn suppletie terug opstartte kon ik er weer tegenaan. 

Ik heb altijd gezond gegeten. 

Ik ben een kruideniersdochter, dus wat bij ons op tafel kwam was vers uit de winkel. Voeding uit blik of bereide gerechten waren voor ons onbekend. Ik ben blij dat ik zo puur ben opgevoed en dat ik deze gewoonte ook altijd ben blijven houden. Ik ben uiteraard geen heilige en af en toe zal een stukje chocolade er moeten aan geloven of ga ik een traktatie van een jarige collega niet uit de weg. Als het feest is, is het feest en zal ik ook anders doen dan anders. 

Feest is anders dan anders 😜

Eigenlijk ben ik geen snoeper. Mijn guilty pleasure is een stukje kaas, een paar noten, een aardbei daarbij. Dat is voor mij echt een ‘patéke’. 

Ik drink al even geen alcohol meer. Ik hoor je al denken of ik misschien een alcolholprobleem had? Nee hoor, ik kan er gewoon niet meer tegen. Als aperitief neem ik dan een gepimpte bruiswater en het doet me echt niets dat mensen rondom mij alcohol consumeren en vrolijk beginnen te worden. 

Frisdranken lust ik niet, dus ik drink alleen alleen maar water en thee. 

Ik drink altijd veel, maar teveel groene thee in verhouding tot water. Twee maal per dag eet ik groenten maar misschien wel teveel. 

Dus ik let wel op mijn voeding en ik neem ook mijn voedingssupplementen maar ben zeker niet perfect. 

Maag en darmen 

Als kind heb ik altijd problemen gehad met mijn maag en darmen. Darmlast, diarree, overgeven, ik kan de keren niet noemen dat de dokter bij ons stond omdat ik zoveel problemen had met mijn maag- en darmstelsel. Ik ben klassiek opgevoed met tweemaal daags brood met beleg en ’s avonds de typisch Vlaamse gerechten waar met de tijd ook al eens pasta bij kwam. Toen ik mij 20 jaar geleden verdiepte in de voedingsleer en mijn eetgewoonten veranderde ontdekte ik dat mijn verteringssysteem zoveel rustiger werd. Daarom eet ik dus zelden brood of pasta. By the way, ik dronk op mijn 9 maanden al geen melk meer. Mijn moeder vertelde me destijds dat ik het letterlijk uitspuwde. Toen was het dus eigenlijk al duidelijk dat er iets mis was. 

Stress is een belangrijke stoorzender.

Stress. Ja, wat is stress? Sinds we verhuisd zijn, weg van de praktijk, is het al iets beter maar ik ben zo iemand die nogal veel bezig is in mijn hoofd. Dat is dan nog heel zacht uitgedrukt. Zorgen voor het gezin, voor mijn werk, mijn patiënten, de medewerkers, de winkel in Mechelen die erbij kwam, en zo kunnen we ook nog de corona- en energiecrisis erbij halen.  Maar is dit stress? Ik krijg vooral stress als ik niets om handen heb. Ik heb lang yoga gedaan. Dat was Vinyasa yoga waarbij je toch wel veel op kracht werkt en eindigt met een paar minuten ontspanning. Bij dat laatste ging ik in het begin letterlijk lopen. Ik werd er echt zenuwachtig van. Waar ik dan wel weer kan van genieten is een dagje wellness voor mezelf. Sauna, bubbelbad, een massage, dat is voor mij de ultieme ontspanning. Alleen doe ik dit veel te weinig. Terwijl ik dit neerpen heb ik ineens mijn agenda erbij genomen en een dagje vrij gemaakt voor mezelf. 

De ommekeer

Toen Jolien, liefje van Tijs , me in juli vertelde dat ze graag met het Balance Program van RainPharma begon, kreeg ik ineens heel veel zin om samen met haar erin te stappen. Alleen was dit de eerste dag van onze twee weken vakantie. Toch was ik vastberaden om hier NU aan te beginnen. Ik ben geen uitsteller, en als iets in mijn hoofd zit moet het NU gebeuren. Ik nam mezelf wel voor om er tijdens onze vakantie sociale dagen van te maken. We gingen dagelijks wandelen en fietsen en het plan was om dan ook om telkens onderweg iets te gaan eten. Nu ja, zoveel veranderde er die twee weken voor mij niet echt, daar ik altijd wel op mijn voeding probeer te letten. 

De eerste week na mijn verlof had ik precies nog een inloopweek nodig, maar de vierde ben ik echt all the way gegaan zoals het Balance Program voorschrijft. 

Enkele aanpassingen met een grote impact

De grootste aanpassing was om minder thee te drinken en meer water. Dat was nu wel niet zo moeilijk met temperaturen van boven de 30 graden. Ook had ik me voorgenomen om meer dagelijkse beweging in te schakelen. Dagelijks met de fiets van Grobbendonk naar Lier en terug. Het toeval wil dat ik een lomp accidentje had met de wagen (vertel ik nog wel eens …) en dus wel moest met de fiets gaan. Die dagelijkse rit van en naar het werk is niet alleen goed voor mijn conditie en de lijn maar ook voor mijn hoofd. Ik zou er echt een gewoonte moeten van maken en dit in de toekomst volhouden.

Waar ik eerder wel een fout in maakte was het overslaan van tussendoortjes. In het Balance Program is dit nu net cruciaal. Geen maaltijden overslaan! Wat ook anders is dan de vorige keren is dat ik nu dagelijks extra Mood neem bij de start van de dag. Niet alleen mijn energiepeil krijgt hiervan een duw maar ook mijn vetverbranding wordt extra aangewakkerd. Dat zie ik nu aan het resultaat na een maand wat een merkbaar verschil is met de vorige pogingen.

Ik had een coach nodig.

Ik zeg van kleinsaf dat ik iets wel alleen kan. Mijn leuze van mijn peutertijd van “Leesje kan ’t alleen” wordt nog vaak door mijn vader aangehaald. “Ons Greet kan ’t weer alleen” … Ook voor dit had ik geen hulp nodig … dacht ik …

Ik weet hoe het moet, ik weet wat ik moet doen, ik coach zoveel mensen maar toch heb ik nu pas door dat ook ik een coach nodig had. Als Kim Clijsters niet werd gecoacht had ze waarschijnlijk nooit de nummer 1 geworden. Usain Bolt liep die 100 m in een recordtijd. Hij wist heel goed hoe hij het moest doen en toch had hij een coach nodig. 

Ik weet het, het klinkt belachelijk dat ik hier nooit aan gedacht heb! Wie zou mij nu kunnen coachen? De oplossing zat vlak onder mijn neus, in mijn eigen zaak, in mijn gezin, in mijn huis, bij mijn eigen zoon Tijs. 

Ik zie hem bijna dagelijks en krijg nu voortdurend een opmerking, een vraag of een duwtje in de rug. Hoe kon ik dit over het hoofd gezien hebben? Ik zeg dagelijks tegen mijn klanten dat ze minstens om de twee weken moeten langskomen, dat ze mij moeten opbellen bij een moeilijk moment, dat ze met al hun vragen bij mij mogen komen. Waar haalde ik de pretentie vandaan om te denken dat ik dit wel alleen kon? 

Ik heb twee coachen

Het klinkt stom, maar na mijn vorige pogingen gaf ik vaak te snel op omdat het zo tergend traag ging, ik gedemotiveerd geraakte, en het uiteindelijk opgaf. Mijn excuus dat het mijn hormonen zijn, was dan het eerste dat ik aanhaalde. Deels is dat ook wel waar maar het is te gemakkelijk om de schuld altijd daar te leggen. Nu besef ik dat ik gewoon iemand nodig had om mij door die moeilijke momenten heen te trekken en duidelijk te maken hoe ik verder moest. Dank u Tijs 😘

Jolien heeft me ook nieuwe, leuke recepten bezorgd die binnen het programma passen. Heb je ze al gezien  in onze receptenrubriek? Aangezien ik graag kook geeft ook dit me heel veel zin om verder te gaan. Jolien is dus eigenlijk mee mijn coach zonder dat ze het beseft. Dank u Jolien 😘

Ik post binnenkort nog nieuwe recepten! Blijf dus zeker volgen:

Doelen stellen

Ik ben nu een maand bezig en er is 4 kilogram vet af. Ik kan je verzekeren dat dit voor mij echt een belangrijke overwinning is die mij alleen maar motiveert om vol te houden. Trouwens, ik heb ook een doel. Ik heb een mooie cadeaubon liggen waarmee ik mag gaan shoppen in een kledingzaak. Ik heb mezelf opgelegd om eerst nog de volgende 4 kg eraf te krijgen vooraleer ik mezelf trakteer. Het volgende doel is dat ik bij mijn volgende jaarlijks doktersbezoek in november kan vertellen dat er 10 kg af is ipv een klaagzang af te steken over mijn hormonen en nachtelijke onrust. 

De motivatie is dus groot, de goesting nog groter. 

Heb jij ook een coach nodig? Misschien kan ik je helpen!

Als jij het Balance Program volgt, vind je alleszins in mij een belangrijke bondgenoot. 
Samen met mij naar een gezond gewicht, een fitter levensritme, meer bewegingsvrijheid, sporten zonder blessures, een betere nachtrust, een stabiele hormonale spiegel, meer zelfvertrouwen, een nieuwe kleerkast …

Anderzijds kan ik Tijs ook wel aanbevelen😉

Wat is jouw motivatie om het roer om te draaien? Vertel het maar!

Greet

Antwerpsesteenweg 212, Lier 03 488 02 74

Guldenstraat 27, Mechelen 015 43 33 64

Je kan het Balance Program ook online bestellen in onze RainPharma webshop. We maken dan meteen een afspraak voor het eerste gesprek, live of digitaal.