Pol kreeg een zetje van de cardioloog

Als iemand meteen na zijn doktersbezoek je opbelt, weet je dat dit echt dringend is of dat de dokter met de vinger heeft gewezen. De afspraak met Pol kon dus niet snel genoeg doorgaan.

Ik ken Pol als de papa van onze babysitters. Best grappig als je weet dat ons kinderen nu af en toe babysitten op zijn kleinkinderen. Dat terzijde … Daardoor weet ik ook dat Pol werkzaam is in de wereld van de farmacie. Het mechanisme van het Rainpharma dieet, de supplementen en shakes werden dan ook met een (terecht) kritische blik onder de loep gelegd. Gezien het aantal kilo’s dat Pol kwijt moest zou ik normaal gezien de Balance Box voorstellen. Omwille van de medische doorverwijzing en het niet te fel willen belasten, heb ik er voor gekozen om Pol te begeleiden met het Smart Nutrition Project. Na mijn betoog stelde zijn vrouw voor om ook bij haar op die manier een aantal kilootjes eraf te krijgen. Ook zij was nu sterk gemotiveerd, of was het uit solidariteit met Pol? Schoon hé, de liefde …

Ik laat Pol hier zelf aan het woord

Wat voorafging

In 2016 kreeg ik een andere job aangeboden.  Een andere werkomgeving, maar ook veel meer reizen.. Geen probleem, de kinderen waren de deur uit, en in het weekend was ik meestal thuis.

Waar ik geen rekening mee gehouden had is dat reizen ook betekent vaker uit eten, onregelmatige tijden, minder sporten.  De cijfers op de weegschaal begonnen te stijgen van 90kg naar 95 kg.  En enkele jaren later naar de kaap van 100 kg.  Telkens er zo een veelvoud van 5 overschreden werd, was er het voornemen : nu doe ik er iets aan.  Het bord niet leegeten, dagen met enkel ontbijt en avondmaal, minder snoepen… alles kwam aan bod maar zonder veel direct resultaat. Daarom hou je dat op je eentje niet vol, en uiteindelijk berust je dan in het feit dat die 95 of die 100 kg overschreden zijn.

Toen de kaap van 105 kg genomen was, kwamen er hartklachten en  kortademigheid.  Gelukkig bleek het allemaal niet zo erg, maar deze keer viel het korte zinnetje van de cardioloog :”aan dat buikje zou je ook best wat doen” niet in dovemansoren.  Nog vanuit het ziekenhuis nam ik contact op met Greet om een afspraak te maken, en begon ik met google te checken wat dat RainPharma dieet wel inhield.

Zodra de afspraak gemaakt was, vertelde mijn vrouw dat ze ook zou meedoen.  Niet dat dit zo hard nodig was voor haar, maar het was zeker een luxe-positie waarbij we mekaar vaak konden steunen.  Het snoepen werd stopgezet, zodat ik na een week aan 104.4 kg zat, en zo naar Greet kon vertrekken.

Pol en Bieke komen liever niet met hun gezicht op foto. Zo bescheiden ☺️

Aan de slag

Greet nam ruim de tijd om mijn motivatie te checken, maar ook om alles uit te leggen:  wat er aan de hand was,  wat er zou moeten veranderenen wat de gevolgen zouden zijn van die veranderingen. En ja, het was ingrijpend….vaker eten, veeeeeeeeel meer groenten, veel water drinken, een tijdje geen alcohol, en vooral afblijven van de zoetigheden uit ‘de lekkerkast’.  We gingen van start met twee shakes per dag, twee groenten/vlees maaltijden en een tussendoortje. 

We doen verder

En had het effect ?  Jazeker.  Na 2 weken stond de teller op 99.2kg, onder de magische 100kg.  OK, het was vooral water dat weg was, maar de motivatie werd bevestigd.

Na enkele weken was het groentekraam op de markt ook al gewoon aan een grote bestelling voor ons twee. Gewone sla, ijsbergsla, rucola, veldsla, cresson, en dan nog een verpakking gemengde sla. 

Onze collectie shakes was qua smaken uitgebreid… we konden nu naar hartelust  combineren.

Kon het beter?  

Uiteraard.  Zelf heb ik me na 6 weken niet altijd meer aan de afspraken kunnen houden: één keer ’s middags een broodje, chocomousse als dessert en heel af en toe  een glaasje wijn.  Was dat erg?  Neen, zolang het matig is.  

En nog verder

10 weken later zitten we aan 87.5 kg.  

Was het moeilijk?  Niet echt. 

Wat was het lastigst? Langs een bakker lopen en heerlijke broodgeur opsnuiven, alle rekken in de supermarkt waar je beter wegblijft (en er staat echt veel suiker in een grootwarenhuis).  Inmiddels is het besef gegroeid dat onze levensstijl veranderd is. 

We hebben inmiddels kookboeken gevonden met recepten die helemaal aansluiten bij het nieuwe eetpatroon.We nemen meer tijd om recepten te zoeken en maaltijden klaar te maken.  We hebben inmiddels geleerd om suiker en zetmeel te beperken en we eten zeker even lekker als vroeger. 

Ook ik heb bijgeleerd van Pol

Pol stuurde me een artikel door over het belang van de beperking van suikerinname met betrekking tot Covid-19.

Ik citeer uit Eos wetenschap

Naast oudere mensen, zijn patiënten met specifieke onderliggende ziektes, zoals suikerziekte, vaak vatbaarder voor covid-19 of lijden zij aan ernstigere complicaties. De grootste uitdaging is niet om te achterhalen wát de risicofactoren zijn, maar wel waaróm bepaalde onderliggende aandoeningen een risico vormen. Waarom vormt suikerziekte een risico voor covid-19?

Een eerste belangrijk bevinding was dat met SARS-CoV-2 besmette immuuncellen suiker als energiebron nodig hebben, terwijl dit niet het geval is bij andere virussen die ernstige respiratoir complicaties induceren zoals het RSV en het influenzavirus. 

Hogere suikerlevels glucose zorgen ook voor een grotere SARS-CoV-2 vermenigvuldiging in immuuncellen, en voor een toename in productie van ontstekingsfactoren. Om te bevestigen dat suikerziekte inderdaad een risicofactor voor covid-19 is, hebben de onderzoekers immuuncellen uit het bloed van gezonde mensen en diabetespatiënten besmet met SARS-CoV-2. Ze vonden dat in de immuuncellen van patiënten met obesitas of diabetes inderdaad meer SARS-CoV-2 vermenigvuldigingen plaatsvinden.

Kort samengevat

Meer suiker in de omgeving van besmette immuuncellen stimuleert niet alleen de vermenigvuldiging van het SARS-CoV-2 virus, maar ook de productie van ontstekingsfactoren. Dit verklaart waarom diabetespatiënten meer risico lopen op ernstige complicaties ten gevolge van covid-19.

Wil jij ook aan je gezondheid werken?

Het belang van een gezond gewicht werd de laatste tijd meermaals aangehaald door artsen in de media. Pol kreeg een verwijzende vinger van de cardioloog, maar jij kan natuurlijk ook zelf initiatief nemen.

Wil je ook aan je gezondheid en een gezond gewicht werken? Laat me iets weten en ik boek snel een gesprek met jou. Wel zoeken dan samen uit met welk RainPharma Dieet ik je kan helpen.

Bel 03 488 02 74 of mail naar [email protected]

Greet